Έκθεση του Γιάννη Παντερή στο Φόδελε

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Η πρώτη ατομική έκθεση ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣΈνα οδοιπορικό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα,  του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη Γιάννη Παντερή, οδοντιάτρου στο επάγγελμα, φιλοξενείται στο Μουσείο του El Greco στο Φόδελε.

Η έκθεση περιλαμβάνει προσωπογραφίες, ελαιογραφίες εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία και τους μύθους των πλατωνικών διαλόγων, αγιογραφία και τοπιογραφία εμπνευσμένη από το ελληνικό τοπίο.

Ο καλλιτέχνης γεννημένος στις Γωνιές, στο Ορεινό Μαλεβίζι, όπου το φως συνδιαλέγεται με την πέτρα, όπως αναφέρει στο βιογραφικό του σημείωμα, παρόλο που επαγγελματικά τον κέρδισε η οδοντιατρική η ζωγραφική ήταν και παραμένει η μεγάλη του αγάπη. Αυτοδίδακτος επιχειρεί να εκφραστεί  μέσα από τα παιχνίδια του φωτός και της σκιάς, έξω από φόρμες και σχολές. Την θεματολογία του την αντλεί από την ελληνική μυθολογία ενώ η μεταφυσική της βυζαντινής αγιογραφίας έχει επηρεάσει τη χρωματική δομή των έργων του.  

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και θα είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 9 π.μ έως τις 6 μ.μ.

Related Articles