Πετρέλαιο θέρμανσης: Άρχισε η διάθεση και επιδότησή του – Οριακά κάτω από 1,4 ευρώ ξεκινούν οι τιμές

Petite Perle 300×250

Σε επίπεδα κοντά στο 1,4 ευρώ το λίτρο αναμένεται η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Οι εταιρείες εμπορίας άλλαξαν τους τιμοκαταλόγους τους, αργά χθες το βράδυ, όταν ενημερώθηκαν από τα ΕΛΠΕ, ότι προσφέρουν έκπτωση στην τιμή έως και τα τέλη Οκτωβρίου, 6 λεπτά το λίτρο ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του έτερου διυλιστηρίου της Μotor Oil, το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει την κίνηση των ΕΛΠΕ.

  • Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρώ ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
  • Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

  • Σήμερα εκτιμάται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται οριακά κάτω από 1,40 ευρώ το λίτρο, μετά την επιδότηση.

Η τροπολογία για την επιδότηση

Κατατέθηκε χθες η σχετική τροπολογία για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με αυτή «Επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης, που διατίθεται στην αγορά από την 14η.10.2022 έως την 31η.12.2022 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α. που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 3054/2002 (Α' 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές.

  • Η επιδότηση με το ΦΠΑ είναι 0,25 ευρώ το λίτρο.

Χαμηλότερη τιμή το φυσικό αέριο τον Οκτώβριο

Εν τω μεταξύ, χαμηλότερες, τουλάχιστον για τον Οκτώβριο, είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, που θα διατεθεί στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Την επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρικής και τη δημιουργία ενός νέου δείκτη σύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια, ζητούν με κοινή επιστολή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Πολωνίας.

ertnews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ