Ρεύμα: Υπερκέρδη άνω από €2,3 δισ. για τους φουσκωμένους λογαριασμούς

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ έβαλε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ο μηχανισμός του πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά που ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Ιούλιο ως άμυνα αναχαίτισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους για το ρεύμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα περισσότερα έσοδα από την χονδρεμπορική αγορά κατά το α΄τρίμηνο εφαρμογής του μηχανισμού, απέφεραν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνεισφέροντας 1,116 εκ. ευρώ. Ακολουθεί η ΔΕΗ με 804 εκ. ευρώ, ο Ήρωνας με 235 εκ. ευρώ, η Μυτιληναίος με 137 εκ. και η Elpedison με 53 εκ. ευρώ.

Περίπου το ¼ των εσόδων που προήλθαν από τις ΑΠΕ απέδωσαν οι τρεις μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί ενώ 860 εκ. ευρώ είναι το ποσό που αντιστοιχεί στα υπερέσοδα που έφερε στο ΤΕΜ το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται ο διαχειριστής ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ).

Ο μηχανισμός καθορισμού πλαφόν ανά τεχνολογία, ο οποίος υιοθετήθηκε και από την ΕΕ (με εξαίρεση το φυσικό αέριο) αποδείχτηκε ιδιαίτερα επωφελής για την στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περιορίζοντας σημαντικά και τα κονδύλια που διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Related Articles