Στο «μικροσκόπιο» η πτώση του φοιτητή στο ΑΠΘ – Τι του έσωσε τη ζωή

Με κατάγματα αλλά σε σταθερή κατάσταση, έχοντας διαύγεια και πλήρη επαφή με το περιβάλλον, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου ο 19χρονος φοιτητής της Νομικής Σχολής (ΝΟΠΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης έπεσε στο κενό από παράθυρο τρίτου ορόφου της Σχολής, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής μαθήματος.

Ο νεαρός φαίνεται πως στάθηκε πολύ τυχερός και απέφυγε τα χειρότερα, διότι την ώρα που έπεφτε από το παράθυρο της σχολής του, φορούσε το σακίδιο πλάτης και πριν προσγειωθεί στο έδαφος, η πορεία του ανακόπηκε από την εξωτερική μονάδα κλιματισμού.

Αναφορικά με τις συνθήκες που σημειώθηκε το σοβαρό ατύχημα, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία, συμφοιτητές του 19χρονου κατήγγειλαν στο protothema.gr ότι εκείνη τη στιγμή επικρατούσε – για άλλη μία φορά – συνωστισμός στο αμφιθέατρο που γίνεται το μάθημα, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αναγκάζονται για να κάθονται στα περβάζια παραθύρων ακόμη και στο… πάτωμα για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν. Μάλιστα, αρκετοί φοιτητές τόνισαν πως στην αίθουσα υπήρχαν περισσότερα από 160 άτομα, τη στιγμή που δεν θα έπρεπε και για λόγους ασφαλείας να ξεπερνούν τα 110.

«Ήμουν μέσα στην αίθουσα. Ξαφνικά ακούσαμε θόρυβο. Μάθαμε ότι το παιδί έπεσε κάτω από τον τρίτο όροφο την ώρα που κάναμε μάθημα. Ήταν ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα, κάποια παιδιά ήταν και στο πάτωμα. Γενικότερα η κατάσταση ήταν ασφυκτική. Κατεβήκαμε κάτω, ευτυχώς και η καθηγήτρια κράτησε την ψυχραιμία της. Ενημερώθηκε γρήγορα το ασθενοφόρο. Το παιδί ήταν σε μία άσχημη κατάσταση, δεν έδειξε ότι κουνάει χέρια και πόδια. Μιλούσε αλλά δεν μπορούσε να κουνήσει τίποτα», δήλωσε ο φοιτητής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

«Είδα ξαφνικά συμφοιτητές μου να μαζεύονται στο παράθυρο. Άκουσα ότι έγινε ατύχημα. Κατέβηκα και είδα το παιδί να βρίσκεται κάτω απο το σύστημα του κλιματιστικού. Είχε τις αισθήσεις του αλλά δεν κουνιόταν. Την ώρα που τον έβαζαν στο ασθενοφόρο προσπαθούσε να δώσει στην καθηγήτρια μας στοιχεία επικοινωνίας με την οικογένεια του. Μιλούσε κανονικά. Το παιδί φορούσε την τσάντα του και τον βοήθησε πολύ που βρήκε στη μονάδα του κλιματιστικού πριν πέσει στο έδαφος», ανέφερε ο φοιτητής Νικόλας Τζανέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ατύχημα σημειώθηκε μπροστά σε εκατοντάδες φοιτητές, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το μάθημα «Ενοχικού Δικαίου». Ο 19χρονος φέρεται να μην αντιλήφθηκε πως το παράθυρο ήταν ανοιχτό και να έπεσε όταν πήγε να στηρίξει την πλάτη του, τη στιγμή που κάθονταν στο περβάζι. Όπως ανέφεραν φοιτητές που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στην είσοδο της Σχολής, «ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο αλλά στην αρχή πιστεύαμε ότι έπεσε κάποια τσάντα. Μετά γυρίσαμε και είδαμε το παιδί στο έδαφος. Δεν μπορούσε να κουνήσει το σώμα του, όμως είχε ανοιχτά τα μάτια του».

Νέες κινητοποιήσεις

Οι φοιτητές προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις για σήμερα, με αφορμή το ατύχημα του 19χρονου φοιτητή. Ειδικότερα, στις 10 το πρωί θα συγκεντρωθούν στην Κοσμητεία της Νομικής και στις 12 στο κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής, τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «η κοσμητεία, οι πρυτανικές αρχές, το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση φέρουνε στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη σχολή μας και σε όλες τις σχολές του ΑΠΘ», ενώ σχετικά με το τραγικό περιστατικό σημειώνουν πως «δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι το προδιαγεγραμμένο έγκλημα της υποχρηματοδότησης. Τα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου και οι κυβερνήσεις επανειλημμένα έχουν αγνοήσει τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων για τη διεκδίκηση σύγχρονων υποδομών με βάση τις ανάγκες των φοιτητών».

Σημειώνεται ότι, στο περιθώριο της χθεσινής διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν φοιτητές έξω από το κηρίο Διοίκησης του ΑΠΘ, υπήρξαν επεισόδια όταν ομάδα ατόμων με κουκούλες full face και κράνη μοτοσυκλέτας, επιτέθηκαν σε διμοιρίες των ΜΑΤ με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικοί για να τους απωθήσουν προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ η κατάσταση ηρέμησε αρκετά λεπτά αργότερα, με την αποχώρηση του πλήθους. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές ή συλλήψεις ατόμων που να σχετίζονται με τα επεισόδια.

Άμεση διερεύνηση του περιστατικού

Την άμεση διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ο φοιτητής κατέληξε στο κενό από το παράθυρο της σχολής του, ζήτησε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο πρύτανης του ΑΠΘ ακολούθησε το ασθενοφόρο που μετέφερε τον φοιτητή στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και ενημερώνεται διαρκώς από τη διοίκηση και τους θεράποντες ιατρούς του Νοσοκομείου για την κατάσταση της υγείας του 19χρονου, η οποία εξελίσσεται ομαλά και δεν εμπνέει ανησυχία, με βάση τις ιατρικές εξετάσεις που ολοκληρώνονται.

Στο Νοσοκομείο ο κ. Παπαϊωάννου συναντήθηκε με τη μητέρα του φοιτητή, στην οποία εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και τη διαβεβαίωσε ότι το Πανεπιστήμιο θα διαθέσει κάθε είδους υποστήριξη για την πλήρη αποθεραπεία του φοιτητή.

Συνεχή παρουσία δίπλα στον φοιτητή στο Νοσοκομείο έχουν τόσο ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης, όσο και η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Δέσποινα Κλαβανίδου.

Protothema.gr

ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΑΡΗΣ 336×280
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 336×280
Ροή ειδήσεων - Τελευταία Νέα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ