«Φονική» κακοκαιρία: «Ανοίγει» η Κρατική Αρωγή την ερχόμενη εβδομάδα για τις αποζημιώσεις

Petite Perle 300×250

Στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς αναμένεται να υπολογιστεί το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν οι επιχειρηματίες

Στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς αναμένεται να υπολογιστεί το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν οι επιχειρηματίες  που είδαν τις περιουσίες τους να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά της βροχής σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Κρήτης με τις καταστροφές να είναι μεγαλύτερες στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου και στην Σητεία Λασιθίου.

Αρμόδιες για την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις είναι οι επιτροπές που συστάθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ την αντίστοιχη καταγραφή για τα νοικοκυριά κάνουν επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί από τους οικείους δήμους. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι κατά τόπους παραγωγικοί φορείς για να ενημερώσουν τα μέλη τους και να συνδράμουν ώστε η όλη διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα.

Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προχωρήσουν στην αποτίμηση των ζημιών μέσω των παραστατικών και των τιμολογίων που διαθέτουν, στη συνέχεια θα συμπληρώσουν τις σχετικές αιτήσεις και αφού γίνει ο έλεγχος θα χαρακτηριστούν ως δικαιούχοι.

Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την Κρατική Αρωγή προκειμένου να δοθεί ένα ποσό ως προκαταβολή έναντι της επιχορήγησης, το τελικό ποσό της οποίας θα κατατεθεί με την ολοκλήρωση και υποβολή του φακέλου.

Την ίδια ώρα οι τοπικοί φορείς  διεκδικούν αποζημιώσεις ίσες με τις καταστροφές που θα διαπιστωθούν από τους ελέγχους.

Στο ύψος των  350 εκ. ευρώ ανέρχονται οι ζημίες που έχει διεκδικήσει η Περιφέρεια Κρήτης για να προχωρήσει σε αποκαταστάσεις και βελτιώσεις υποδομών.

Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να ενεργοποιηθεί η 6μηνη αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των –τυχών- πλειστηριασμών.

Για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την κακοκαιρία προβλέπεται ποσό αποζημίωσης 6.000 ευρώ για την οικοσκευή, ενώ κάθε δικαιούχος θα λάβει 600 ευρώ άπαξ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Αρμόδιοι για όλο αυτό το «πακέτο» με τα νοικοκυριά, είναι οι κατά τόπους ΟΤΑ.

800.000 ευρώ σε Αγία Πελαγία και Σητεία

Στο μεταξύ δημοσιεύτηκε  η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Στέλιου Πέτσα, για την επιχορήγηση των Δήμων Μαλεβιζίου και Σητείας, με το συνολικό ποσό των 800.000 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της χώρας (ΑΔΑ: 6Δ2Α46ΜΤΛ6-3ΥΞ).

Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκου, παρέχεται έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου 2022. Πιο συγκεκριμένα, οι Δήμοι Μαλεβιζίου και Σητείας χρηματοδοτούνται με 400.000 ευρώ έκαστος.

Η χρηματοδοτική στήριξη προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης για την αποκατάσταση ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου 2022 συνεχίζεται μέσα από νέες σχετικές αποφάσεις.

Ένταση και αποχωρήσεις

Στο μεταξύ από ένταση και αποχωρήσεις σημαδεύτηκε η χθεσινή σύσκεψη που συγκλήθηκε στη Λότζια για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Ηρακλείου στον απόηχο των καταστροφών που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία του Σαββάτου

Μετά το πινγκ πον των ευθυνών αποχώρησαν δύο στελέχη της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και η συζήτηση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Να σημειωθεί πως η συζήτηση ουσιαστικά επαναλήφθηκε δύο χρόνια μετά τη ισχυρή νεροποντή που έπληξε τη Ν. Αλικαρνασσό, τον Καρτερό και ολόκληρο το ανατολικό Ηράκλειο. Και τότε η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης  έζησε για άλλη μια φορά τον εφιάλτη της πλημμύρας, ακριβώς επειδή δεν ελήφθησαν μέτρα προστασίας.

Στη σύσκεψη τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας τόνισαν ότι πριν από ένα μήνα ανατέθηκε η μελέτη οριοθέτησης του Κατσαμπαδιανού ποταμού, η οποία για να ολοκληρωθεί θα απαιτήσει ένα 18μηνο.

Όπως τονίσθηκε στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα θωράκισης του ανατολικού Ηρακλείου, γεγονός που άνοιξε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης, σε σχέση με το ποια υπηρεσία πρέπει να λάβει μέτρα και ποια θα είναι αυτά.

Μετά από μια έντονη συζήτηση που κατέγραψε αλλεπάλληλες αντιπαραθέσεις και οι δύο πλευρές κατάφεραν να συμφωνήσουν στο ότι η λύση μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΤΒΑ, που θα προσδιορίσουν μια δέσμη μέτρων τα οποία θα πρέπει να ληφθούν.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συγκληθεί άμεσα μια νέα σύσκεψη στην οποία θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς να συμμετέχουν καταθέτοντας τις προτάσεις τους, για τις άμεσες λύσεις που θα πρέπει να δοθούν προκειμένου να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η ευάλωτη περιοχή του ανατολικού Ηρακλείου.

iraklionews.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ