Εμπρηστής ή πυρομανής έχει στόχο την Κέρη

Petite Perle 300×250

Ένα γρίφο με λίγα στοιχεία προσπαθούν να λύσουν οι Αρχές που ασχολούνται με τις πυρκαγιές στην Κέρη.
Το γεγονός ότι είναι επαναλαμβανόμενες απομακρύνουν το σενάριο για εμπρηστή με κίνητρα και φέρνουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιον πυρομανή.

Με την υπόθεση αυτή εκτός από τις πυροσβεστικές Αρχές ασχολείται και η αστυνομία.
Την Τρίτη το απόγευμα ξέσπασε άλλη μια φωτιά κοντά στην Κέρη. Ήταν η όγδοη κατά σειρά, καθώς πριν μερικές ημέρες είχε εκδηλωθεί κι άλλη μια κοντά στο σημείο που σβήστηκε σχεδόν αμέσως.

Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή αν αναλογιστεί κανείς ότι στο διάστημα τεσσάρων μηνών, από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, στην Κέρη εκδηλώθηκαν συνολικά έξι πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών, που δόθηκαν στη Φωνή του Μαλεβιζίου, το σύνολο της αποτεφρωμένης έκτασης υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 88 στρέμματα.

Οι καταγραφές που έκανε η υπηρεσία αφορούν στις πέντε από τις έξι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή, Γιάννη Ασπετάκη, τελευταία φωτιά που εκδηλώθηκε στις 21 Οκτωβρίου, έκαψε περίπου 4,5 στρέμματα.

Στις 12 του ίδιου μήνα 1,6 στρέμματα.
Στις 16 Ιουλίου στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε ενώ ήταν σε εξέλιξη το μεγάλο μέτωπο στο Ρέθυμνο, αποτεφρώθηκαν σχεδόν 70 στρέμματα.
Τον Ιούνιο είχαν εκδηλωθεί δυο φωτιές στις 21 και 28, που έκαψαν 4,3 στρέμματα και σχεδόν 8,4, αντίστοιχα.
Πρόκειται για ένα μέρος που ολοκληρωτικά είχε καταστραφεί το 1984. Τότε δεν ήταν δάσος είχε μόνο χαμηλή βλάστηση.

Το οροπέδιο της Κέρης με τα 3 χιλ. στρέμματα ανακηρύχθηκε αναδασωτέο στις αρχές του 1990.
Τα τελευταία 20 χρόνια στην Κέρη δεν έχει τίποτα για την προστασία της περιοχής. Δεν έτυχε καμία χρηματοδότησης από τα αρμόδια υπουργεία ούτε έχουν αναληφθεί ουσιαστικές πρωτοβουλίες διαχρονικά από τι δημοτικές Αρχές. Πάντα αυτή η υπόθεση κάπου σκοντάφτει ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε και θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και διαφωνία μεταξύ των υπηρεσιών και των δημοτικών Αρχών.

Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα χάσουμε και το δέντρο και το δάσος…

Από εφημερίδα "Φωνή του Μαλεβιζίου"

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ