Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι πληρωμές τον Νοέμβριο ποιές θα είναι οι χρεώσεις ανά πάροχο

Petite Perle 300×250

Σε εφαρμογή θα τεθούν από την 1η Νοεμβρίου, οι νέες τιμές του ρεύματος και σε συνδυασμό με τις κλιμακωτές επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ορίζουν το τελικό ποσό που θα δει στονλογαριασμό ρεύματος ο καταναλωτής.

Συγκεκριμένα, σημαντικά χαμηλότερες έως και 37% είναι οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Νοέμβριο, σε σχέση με αυτές του Οκτωβρίου, με φόντο την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, σχεδόν κατά 40% από τις αρχές του μήνα, η οποία οδήγησε σε φθηνότερες χονδρικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, οι ανακοινώσεις που έγιναν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβεβαιώνουν πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός στηρίζεται στην πριμοδότηση της εξοικονόμηση της ενέργειας.

Τελικά, η τιμή που θα πληρώσουν οι καταναλωτές, θα προκύψει σε συνάρτηση με το πόσο θα καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση του ρεύματος στο σπίτι ή τον επαγγελματικό του χώρο, ανεξάρτητα από τον πάροχο τους.

Οι τιμές των παρόχων για τον Οκτώβριο

Συγκεκριμένα οι τιμές που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι:

  • ΔΕΗ: 0,397 ευρώ η κιλοβατώρα για έως 500 κιλοβατώρες και 0,409 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Στο νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος είναι 0,356 ευρώ, ενώ το ο πάγιο παραμένει 3,5 ευρώ. Φθηνότερη κατά 33,30% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
  • Protergia0,395 ευρώ η κιλοβατώρα με το πάγιο να διαμορφώνεται στα 5 ευρώ. Φθηνότερη κατά 31,5% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
  • Elpedisonαπό 0,38 ευρώ έως 0,4134 ευρώ η κιλοβατώρα, ανάλογα με το πρόγραμμα του καταναλωτή. Η τιμή διαμορφώνεται στα 0,37 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το νυχτερινό ρεύμα. Φθηνότερη κατά 35,6% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
  • ΗΡΩΝ: 0,439 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ η τελική τιμή διαμορφώνεται σε 0,3512 ευρώ/KWh με την έκπτωση συνέπειας 20%. Φθηνότερη κατά 37,10% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
  • Watt + Volt0,406 ευρώ η κιλοβατώρα. Φθηνότερη κατά 31% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
  • Ελίν: 0,39 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ το πάγιο είναι 4,9 ευρώ. Φθηνότερη κατά 35% σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου.
  • Volterra: 0,428 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ το πάγιο είναι 4,5 ευρώ.
  • NRGαπό 37,5 έως 41,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με το πάγιο στα 5 ευρώ τον μήνα, αν και επιδέχεται έκπτωση κατά περίπτωση.
  • Φυσικό Αέριο Ελλάδος: από 35 έως 36,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με 5 ευρώ το μηνιαίο πάγιο.
  • Zenith38,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.Το μηνιαίο πάγιο είναι μειούμενο έως 2,50 ευρώ.

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα

Ακολουθώντας το νέο μοντέλο στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας σε κλιμακωτές επιδοτήσεις, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα, ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα πως τον Νοέμβριο θα απορροφούν το 90% των αυξήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

  • Πρώτη κλίμακα

Στην πρώτη κλίμακα τοποθετούνται οι χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή αυτές που φτάνουν έως περίπου 500ΚWh/μήνα με επιδότηση 238 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το 90% των νοικοκυριών τα οποία και θα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

  • Δεύτερη κλίμακα

Στην δεύτερη κλίμακα τοποθετούνται οι μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 ΚWh/μήνα.

Σε αυτή την περίπτωση τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 188 ευρώ / MWh. Ενώ ισχύει επιπλέον μείωση 50 ευρώ στον λογαριασμό για όσους πετύχουν μείωση της κατανάλωσης τους κατά 15%

  • Τρίτη κλίμακα

Η τρίτη κλίμακα αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι' αυτή την κατηγορία η επιδότηση ανέρχεται στα 98 ευρώ /MWh.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Ενώ για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% αύξησης και θα επιδοτηθούν με 286 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Επαγγελματικά Τιμολόγια

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότησηγια τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα238 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  1. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400KWh/μήνα θα πλήρωνε 159 ευρώ χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 64 ευρώ.
  2. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700KWh/μήνα θα πλήρωνε 278 ευρώ χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 121 ευρώ ή 111 ευρώ αν καταφέρει να εξοικονομήσει επιπλέον 15% από την κατανάλωση του.
  3. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 KWh/μήνα θα πλήρωνε 476 ευρώ χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 244 ευρώ ή 209 ευρώ αν καταφέρει να εξοικονομήσει επιπλέον 15% από την κατανάλωση του.
Παραδείγματα λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματοςΥΠΕΝ

Αναφορικά με όσους έχουν φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Σημειώνεται πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο μείωσης κατά 5% της κατανάλωσης ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής, οι οποίες θα είναι από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 21:00 το βράδυ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης 27/10 ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, κατά την ενημέρωση των καταναλωτών για τις κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, οι οικιακοί καταναλωτές καλούνται να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, κυρίως περιορίζοντας την χρήση των ενεργοβόρων συσκευών κατά τις συγκεκριμένες ώρες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι:

«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».

ΠΗΓΗ cnn.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ