Τρόποι για να εξοικονομήσουμε ενέργεια το φετινό χειμώνα

Petite Perle 300×250

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα workshops που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού Athens Science Festival ήταν το «Όχι Άλλο Κάρβουνο» με τα μέλη της ομάδας να περιγράφουν στο κοινό που το παρακολούθησε τις ενεργειακές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύοντας την λύση της «ενεργειακής κοινότητας» ως ένα νέο φιλικό στο περιβάλλον και παράληλα χαμηλότερου κόστους τρόπο κάλυψης των ενργειακών αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Είχαμε αναφέρθεί στα όσα ειπώθηκαν στο workshop όταν αυτό πραγματοποιήθηκε αλλά ενόψει του κατά γενική ομολογία δύσκολου ενεργειακά χειμώνα που αναμένεται να αντιμετωπίσουμε επικοινωνήσαμε με τον Κωνσταντίνο-Ραφαήλ Διαμαντάρα, SciCo Ambassador,τελειόφοιτο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Αεροσκαφών και μέλος της ομάδας για να μας δώσει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με αποδοτικό τρόπο το ενεργειακό πρόβλημα του χειμώνα όπως επίσης πώς μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτό μια ενεργειακή κοινότητα.

Δεδομένης της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε και αναμένεται να ενταθεί το φετινό χειμώνα και πιθανώς τα επόμενα χρόνια τι τρόποι υπάρχουν για να εξοικονομήσουν ενέργεια τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά χωρίς να έχουν σημαντικές απώλειες της λειτουργίας και καθημερινού τρόπου ζωής τους αντίστοιχα: Μια από τις πιο εύκολες και σίγουρες απαντήσεις και για τις δυο περιπτώσεις είναι να βελτιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη θερμομόνωση των χώρων τους και να αντικαταστίσουν τα μήχανηματα και τις συσκευές τους που παρουσιάζουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας, με άλλες χαμηλότερης κατανάλωσης. Ένας από τους τρόπους που μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση στο κόστος θέρμανσης και ψύξης είναι το κλείσιμο τυχόν χαραμάδων, σε εξωτερικά παράθυρα και πόρτες, από τις οποίες δημιουργούνται ρεύματα αέρα. Επιπλέον αισθητή εξοικονόμηση ενέργειας και πιο συγκεκριμένα καυσίμων, μπορεί να επιφέρει η μετακίνηση με τα οχήματα σε ώρες που θα συναντούν λιγότερη κίνηση. Μια ακόμα λύση εξοικονόμησης είναι η χρήση ηλιακών θερμοσίφωνων για την κάλυψη των αναγκών τους σε ζεστό νερό, μάλιστα στο Ισραήλ εδώ και αρκετά χρόνια είναι υποχρεωτικό από το νόμο όλα τα σπίτια να διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα. 

Τι περιλαμβάνει η ιδέα της δημιουργίας μιας «ενεργειακής κοινότητας» και πώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει και να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας:Μια ενεργειακή κοινότητα μετατρέπει τους καταναλωτές σε καταναλωτές-παραγωγούς, γνωστούς και ως prosumers, της ενέργειας την οποία χρησημοποιούν. Σε μια ενεργειακή κοινότητα μπορούν να συμμετέχουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οποιοσδήποτε παράγει ή καταναλώνει ενέργεια στην περιοχή όπου βρίσκεται, η παραγωγή και η κατανάλωση της ενέργειας γίνεται τοπικά από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως μέσω φωτοβολταϊκών και μικρών ανεμογεννητριών, δηλαδή κάθε ενεργειακή κοινότητα αποτελεί ένα ανεξάρτητο σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον προκειμένου να επιτευχθεί η αδιάληπτη ηλεκτροδότησή της, συνήθως διαθέτει και μπαταρίες ή κάποιο άλλο μέσο αποθήκευσης.Στην ιδανική ενεργειακή κοινότητα δεν υπάρχει οποιαδήποτε στιγμή που να χρειάζεται εξωτερική τροφοδοσία ενέργειας (π.χ. από το εθνικό δίκτυο) για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Ίσως το κυριότερο πλεονέκτημα της ενεργειακής κοινότητας είναι πως μπορεί να να λειτουργήσει χωρίς να απαιτούνται μεγάλες και χρονοβόρες αλλαγές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της περιοχής της. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η απόσταση που διανύει η ενέργεια από τον τόπο παραγωγής της μέχρι τον τόπο κατανάλωσης της είναι υποπολλαπλάσια από αυτήν που διανύεται όταν παράγεται εκτός της ενεργειακής κοινότητας, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες ενέργειας κατά την μεταφορά της. 

πηγή: www.Naftemporiki.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ