Αίτημα παράτασης στην κατά παρέκκλιση δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές σύμφωνα με τον Ν.4759/2020.

Petite Perle 300×250

Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, καταργείται οριστικά η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας, αφού λήγει η διορία που έδινε το άρθρο 40 του Ν.4759/2020 με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» για δυνατότητα δόμησης γηπέδων κείμενων στην εκτός σχεδίου περιοχή, εφόσον λάμβαναν προέγκριση άδειας δόμησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εάν  οι πολίτες δεν εκδώσουν οικοδομική άδεια  έως την παραπάνω ημερομηνία χάνουν το δικαίωμα να χτίσουν κατά παρέκκλιση σε οικόπεδα των 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων και θα πρέπει να περιμένουν την εκπόνηση του Τοπικού ή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ ή ΕΠΣ) της περιοχής, το οποίο θα καθορίζει τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, για να διαπιστώσουν εάν μπορούν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, η οποία  μέχρι τότε θα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της.

Επιπλέον προϋπόθεση κατά την έκδοση οικοδομικής άδειας σε εκτός σχεδίου περιοχή, είναι ότι  το οικόπεδο θα πρέπει να έχει «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, αφού η σχετική υπουργική απόφαση για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών υπεγράφη μόλις τον περασμένο Μάιο. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωριστεί ως κοινόχρηστοι πολλοί δρόμοι που έχουν κατασκευαστεί από τους δήμους, είναι ασφαλτοστρωμένοι και έχουν και δίκτυα κοινής ωφέλειας. Οι δρόμοι αυτοί, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (848/2018), θεωρούνται ιδιωτικοί και απαγορεύεται η οικοδόμηση των οικοπέδων που έχουν πρόσωπο σε αυτές και έχουν εμβαδόν μικρότερο των 4.000 τετραγωνικών μέτρων.

Με βάση όσα προαναφέρθηκαν και μέσα σε μία περίοδο με τις γνωστές υγειονομικές συνέπειες των προηγούμενων μηνών και τη γενικότερη οικονομική αστάθεια, που συνδυάζεται με την εκτίναξη του κατασκευαστικού κόστους, και της ενεργειακής κρίσης, είναι σχεδόν ανέφικτο να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες των μικρών ιδιοκτησιών να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

Επισημαίνουμε ότι  για την προκήρυξη – ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, δεν έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί τόσο οι δασικοί χάρτες όσο και οι κτηματολογικοί. Ως εκ τούτου  θεωρούμε επιτακτική ανάγκη  την παράταση στην κατά παρέκκλιση δόμηση, στις  εκτός σχεδίου περιοχές, σύμφωνα με τον  Ν.4759/2020  τουλάχιστον για δύο έτη και μέχρι την ολοκλήρωση των  Τοπικών  ή των  Ειδικών  Πολεοδομικών  Σχεδίων  (ΤΠΣ ή ΕΠΣ) της κάθε περιοχής ευελπιστώντας ότι η εφαρμογή των κανόνων  κατά την διαδικασία των αδειοδοτήσεων στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ