Σωκράτης Βαρδάκης: «Να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των αποφοίτων τεχνολογικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης»

Petite Perle 300×250

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ζήτημα εισαγωγής αποφοίτων ΕΠΑ.Λ -Π.ΕΠΑ.Λ και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων την επιστολή της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.), με την οποία ζητούν να επανεξεταστεί το ποσοστό εισαγωγής των υποψηφίων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια, η εισαγωγή τους σε όλες τις σχολές αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και η δημιουργία περισσότερων εξεταστικών κέντρων αποφοίτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Ήδη από το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το δικαίωμα στους απόφοιτους των Εσπερινών να διεκδικούν θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό του 1%, ενώ το 2019 το ποσοστό αυτό αφορούσε και πανεπιστημιακές σχολές, και επιπρόσθετα νομοθέτησε από το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, ποσοστό 5% αποφοίτων ΕΠΑΛ να εισάγονται στα πανεπιστήμια, 10% στις σχολές των πρώην ΑΤΕΙ, 20% στην ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ και την ακαδημία εμπορικού ναυτικού, ενώ προβλέφθηκε και η εισαγωγή με ειδικό ποσοστό στις ανώτερες σχολές των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. 

Όπως υπογραμμίζει η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. στην επιστολή της, μετά από αυτή τη ρύθμιση υπήρξε μια σταδιακά ποσοτική, αλλά κυρίως ποιοτική αναβάθμιση στο μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑ.Λ., κάτι που χρειαζόταν πολύ η δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση και ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

«Την πορεία της αναβάθμισης της τεχνολογικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά και της εξέλιξης των αποφοίτων της, ανέκοψαν οι πολιτικές Μητσοτάκη με την συνολική επίθεση της κυβέρνησής του στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και στην πρόσβαση όλων σε δημόσιες δομές μεταλυκειακής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μοναδικός στόχος η κατεύθυνση των αποφοίτων σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, κολέγια και ΙΕΚ, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα και μόνο, αποκλείοντας ταυτόχρονα από τη συνέχιση των σπουδών τους όλους όσοι ανήκουν σε χαμηλότερα οικονομικά στρώματα», υπογραμμίζει ο κ Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, ο βουλευτής καλεί την αρμόδια Υπουργό να ενσκήψει έστω και αυτή τη στιγμή στα όσα επισημαίνει στην επιστολή της η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και να απαντήσει στα αιτήματά τους.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ