Απάτη στο Μηχανολογικό: Πέντε οι εμπλεκόμενοι – Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ η λεία

Petite Perle 300×250

Πέντε άτομα τελικά εμπλέκονται στην μεγάλη απάτη που είχε στηθεί με ταξινομήσεις και μεταβιβάσεις οχημάτων στο Μηχανολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, στην κομπίνα εμπλέκονται πέντε άτομα, τέσσερις άνδρες – μεταξύ των οποίων και ένας υπάλληλος του Μηχανολογικού – καθώς και μία γυναίκα.

Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης, πλαστογραφίας, κατ' εξακολούθηση της χρήσης νοθευμένων εγγράφων και παράβαση καθήκοντος.

Μάλιστα, φαίνεται πως οι εμπλεκόμενοι είχαν προκαλέσει ζημιά άνω των 840.000 ευρώ σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Πώς γινόταν η απάτη

«Πρωταγωνιστικό» ρόλο φαίνεται ότι είχαν γραφεία διεκπεραίωσης υποθέσεων για ταξινομήσεις και διαβιβάσεις οχημάτων στο Ηράκλειο.

Μάλιστα, ήδη έχει διαπιστωθεί πως εμπλέκονται τρεις ιδιοκτήτες γραφείων (ηλικίας 68, 43 και 39 χρόνων) καθώς και μία υπάλληλος γραφείου ηλικίας 34 ετών.

Τα γραφεία έπαιρναν υποθέσεις από φορολογούμενους με το πρόσχημα να τους βοηθήσουν στη μεταβίβαση, την ταξινόμηση ή άλλες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το Μηχανολογικό.

Οι ίδιοι υπέγραφαν εξουσιοδοτήσεις και άλλα απαραίτητα έγγραφα καθώς και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για έκδοση αδειών οχημάτων, μεταβιβάσεων κτλ.

Οι απατεώνες όμως αφού έπαιρναν τα χρήματα από τους ανυποψίαστες πολίτες, αντί να καταβάλουν το εκάστοτε ποσό στο Κράτος κατέθεταν ένα ποσό μονοψήφιου αριθμού και πλαστογραφούσαν την απόδειξη καταθέτοντάς την στο Μηχανολογικό ως απόδειξη συναλλαγής.

Αμέσως μετά, πήγαιναν στον 52χρονο υπάλληλο του Μηχανολογικού και με το πρόσχημα ότι θέλουν να τον βοηθήσουν – εξαιτίας του φόρτου εργασίας που είχε – παραλάμβαναν από αυτόν και συμπλήρωναν πρωτότυπα σφραγισμένα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Έτσι κατάφεραν από το 2011 έως και την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 να αποκτήσουν – σε βάρος του δημοσίου – πάνω από 870.000 ευρώ όπως ανέδειξε ο ειδικός λογιστικός έλεγχος που διενεργήθηκε.

Τι βρήκαν οι αρχές στα σπίτια των εμπλεκομένων

Οι αρχές αμέσως μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης πραγματοποίησαν έρευνες στα σπίτια των εμπλεκομένων όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων το χρηματικό ποσό 20.290 ευρώ , πλήθος εγγράφων, σφραγίδων και σχετικών πειστηρίων, μεταξύ των οποίων και 13 πρωτότυπα σημειώματα είσπραξης τέλους αδείας και τέλους μεταβίβασης οχημάτων κενά περιεχομένου και φέροντα στρογγυλή σφραγίδα Υπηρεσίας, ατομική σφραγίδα και υπογραφή υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης .

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ