Δικάζεται ο ξενοδόχος που απαιτούσε από τους υπαλλήλους να του επιστρέψουν μέρος του μισθού τους

Petite Perle 300×250

Στο εδώλιο του Αυτόφωρου Δικαστηρίου Ηρακλείου αναμένεται να καθίσει ο 47χρονος ξενοδόχος από τη Σταλίδα που συνελήφθη επ αυτοφώρω να παίρνει από υπάλληλο του τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, ως μέρος από το μισθό του που έπρεπε να του επιστρέψει.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τριών υπαλλήλων του ξενοδοχείου, ο 47χρονος απαιτούσε μέρος του μισθού που τους κατέθετε στην τράπεζα.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, ο εργοδότης τους προέβαινε αρχικά στην καταβολή της προβλεπόμενης μισθοδοσίας μέσω τραπεζικών λογαριασμών, βάσει της συλλογικής σύμβασης εργασίας, και στη συνέχεια απαιτούσε να του επιστρέψουν μέρος των χρημάτων, με το δικαιολογητικό ότι υπήρχε μεταξύ τους προφορική συμφωνία.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο κατηγορούμενος τους εξανάγκαζε με απειλή στο πλαίσιο της σχέσης εργαζόμενου εργοδότη σε ανοχή, με αποτέλεσμα οι καταγγέλλοντες να ζημιώνονται.

Η απειλή αυτή -σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε- επιτυγχανόταν κατά περίπτωση με τον αποκλεισμό ή την απειλή αποκλεισμού των παθόντων από την πρόσβαση στην εφαρμογή «Εργάνη», ώστε σε περίπτωση απόλυσης να μην μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας ή με την απειλή μη επαναπρόσληψης στο μέλλον.

Κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση

Την ίδια ώρα, ο ξενοδόχος κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση τόσο στους τρεις εργαζόμενους όσο και στον πρόεδρο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου, Νίκο Κοκολάκη.

Πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων: Τους εκβίαζε καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν

Τον Οκτώβριο έφτασαν οι πρώτες ανώνυμες καταγγελίες στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου για τον 46χρονο ξενοδόχο στη Σταλίδα.

Λίγο αργότερα ξεκίνησαν οι καταγγελίες να γίνονται επώνυμες με αποτέλεσμα η διοίκηση του Σωματείου να προχωρά την υπόθεση.

«Μπήκαμε μπροστά για τους εργαζόμενους. Αυτό που έκανε ο 46χρονος ήταν καθαρά εκβιαστικό. Το έκανε σε όλους σχεδόν τους υπαλλήλους του καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νίκος Κοκολάκης εξηγώντας τι ακριβώς γινόταν: «Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έβαζε στην τράπεζα τα χρήματα που όφειλαν να πάρουν οι εργαζόμενοι βάσει της συλλογικής σύμβασης. Ωστόσο, μετά από μια προφορική συμφωνία – η οποία παραμένει παράνομη και δεν ευσταθεί – οι εργαζόμενοι γύριζαν ένα μέρος του μισθού τους. Βάσει των καταγγελιών που έχουμε μιλάμε για χρήματα όπως 500 ή και 1000 ευρώ μηνιαίως».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ