Μαζεμένοι οι λογαριασμοί στους δημότες

Petite Perle 300×250

Έλαβαν τις ειδοποιήσεις για την άρδευση για το 2020 και 2021

Ρεπορτάζ: Κορίνα Καφετζοπούλου

Από τις αρχές του 2021 έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της άρδευσης οι κάτοικοι στο Μαλεβίζι και τώρα καλούνται να το κάνουν για δυο χρονιές μαζεμένες. Το ότι δεν έφτασαν στην ώρα τους οι ειδοποιήσεις δεν είναι ευθύνη των κατοίκων όμως θα κληθούν να πληρώσουν και τα τέσσερα εξάμηνα του 2020 και 2021, με τους πρώτους λογαριασμούς να αρχίσουν να φτάνουν τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Ήδη περί τα τέλη Σεπτεμβρίου έλαβαν την ειδοποίηση του τέλους άρδευσης για το Α' και Β' εξάμηνο του 2020 και ταυτόχρονα και την αντίστοιχη, για τα επίσης δυο εξάμηνα του 2021. Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που εκφράζουν την αγανάκτησή τους μέσω της «Φωνής του Μαλεβιζίου», καθώς θα κληθούν να πληρώσουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και υποχρεώσεις που φτάνουν με καθυστέρηση στην πόρτα του σπιτιού τους. Στις ειδοποιήσεις που έφτασαν αναγράφονται τα κυβικά και τα ποσά που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.

Όπως ποσά που αντιστοιχούν σε 300 ευρώ ή 500 ευρώ ανά έτος με τους ίδιους ωστόσο να έχουν το δικαίωμα της ένστασης.
Στις ειδοποιήσεις που έφτασαν στους καταναλωτές αναγράφεται ότι: «αυτή η ειδοποίηση είναι μόνο για την ενημέρωση και αφορά στις μετρήσεις και δεν είναι ειδοποίηση για πληρωμή».
Οι καταναλωτές εφόσον έχουν παρατηρήσεις ή ενστάσεις για το λογαριασμό μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους στο γραφείο Άρδευσης του Δήμου εντός 30 ημερών. Μετά την πάροδο αυτής της προθεσμίας θα ακολουθήσει η οριστική βεβαίωση του ποσού στο ταμείο του Δήμου και θα αποσταλεί νέο χρεωστικό ειδοποιητήριο οριστικής βεβαίωσης.
Καταναλωτές που επικοινώνησαν με το αρμόδιο γραφείο ενημερώθηκαν ότι θα αρχίσουν να λαμβάνουν τους λογαριασμούς τον Δεκέμβριο. Είναι σύνηθες οι λογαριασμοί της άρδευσης να αποστέλλονται με ένα έτος καθυστέρηση. Οι τελευταίες ειδοποιήσεις για το 2019, προκειμένου να καταγραφούν οι ενστάσεις για τους βεβαιωτικούς πίνακες είχαν σταλεί αρχές του 2021 και μετά … σιωπή.
Δεκαοχτώ μήνες μετά φτάνουν τα μπιλιετάκια για το 2020 μαζί με το 2021 και αυτό προκαλεί αντιδράσεις από τους καταναλωτές που επικοινώνησαν με τη Φωνή του Μαλεβιζίου και κοινοποίησαν το πρόβλημα.

Πολύ ψηλά ο πήχης των εσόδων

Ενδιαφέρον έχει και ακόμα ένα στοιχείο που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 στο σκέλος των εσόδων που ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή και εισηγείται προς την Οικονομική Επιτροπή. Στα τακτικά έσοδα από τέλη και δικαιώματα άρδευσης, κωδικός 2113, η πρόβλεψη είναι για 90.000 ευρώ το 2023 έναντι 0 του 2022 ( βάσει εκτίμησης) και στον κωδικό 3212 για τέλη και δικαιώματα άρδευσης η εκτίμηση του 2022 είναι 90.000 ευρώ και 450.243 ευρώ το 2023.

Ζημιωμένο και το ταμείο του Δήμου

Η υπόθεση αυτή δεν στοιχίζει μόνο στην τσέπη του καταναλωτή που δεν ξέρει τι να πρωτοπληρώσει ειδικά τον Δεκέμβριο που έχουν πιάσει και τα κρύα και καραδοκούν και τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και στο ταμείο του Δήμου Μαλεβιζίου.
Είναι ενδεικτικό ότι στον Ισολογισμό του 2021 στις παρατηρήσεις αναφέρεται ότι οι απαιτήσεις φαίνονται μειωμένες κατά 636,91 χιλιάδες ευρώ.
Συγκεκριμένα γίνεται η ίδια αναφορά και στον Ισολογισμό του 2020 που αναφέρει: «Δεν καταχωρήθηκαν στα βιβλία τα περιουσιακά στοιχεία του Τομέα Άρδευσης που παραχωρήθηκε από τη ΔΕΥΑΜ στον Δήμο Μαλεβιζίου, σύμφωνα με την υπ΄αριθμό 32/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή δεν είχαν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες παραλαβής. Λόγω του γεγονότος αυτού η αξία των ενσώματων ακινητοποιήσεων εμφανίζεται μειωμένη κατά περίπου 230,35 χιλιάδες ευρώ, οι απαιτήσεις από πώληση αγαθών και υπηρεσιών εμφανίζονται μειωμένες περίπου κατά 636,91 χιλιάδες ευρώ και το κεφάλαιο εμφανίζεται μειωμένο κατά περίπου 867,26 χιλιάδες ευρώ».

Ποια είναι η αιτία;

Το όλο σκηνικό των καθυστερήσεων πάντως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Γρηγόρης Φασουλάκης, το αποδίδει στην covid εποχή που όλα υπολειτουργούσαν, και στην υποστελέχωση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Ο ίδιος είπε στη «Φωνή του Μαλεβιζίου» αυτό που είχε αναφέρει και στο δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου, όπου ετεροχρονισμένα κατατέθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις επίσης δυο ετών, συμπληρώνοντας ότι ο δήμος Μαλεβιζίου καταθέτει αιτήματα για τη συμπλήρωση κενών θέσεων στο υπουργείο Εσωτερικών που γίνονται λιγότερο από το 1/3 δεκτά στο σύνολο των απαιτήσεων.
Είπε ότι τώρα αρχίζει και ομαλοποιείται η κατάσταση με την πρόσληψη δυο ατόμων αλλά και εσωτερικών μετακινήσεων που έγιναν. Ωστόσο υπάρχει και η πλευρά που αναφέρει ότι εξαιτίας των εσωτερικών μετακινήσεων που έγιναν στην αρχή με πολιτικές αποφάσεις ξεκίνησε η αποδυνάμωση της υπηρεσίας και σε αυτό το σκηνικό προστέθηκαν συνταξιοδοτήσεις και κινητικότητα.
Όσον αφορά στους λογαριασμούς της άρδευσης αυτοί θα φτάσουν με νέο σύστημα στους δημότες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ούτως ή άλλως τα ποσά που τους αναλογούν μαζεμένα, αλλά μέσω τραπέζης και το μόνο που θα αποφύγουν είναι η … ουρά στο γκισέ.

Παλιά και πονεμένη ιστορία

Το θέμα της άρδευσης… μπάζει νερά από παντού στο Μαλεβίζι από το παρελθόν.
Υπήρξε και το πήγαινε – έλα από τον Δήμο προς τη ΔΕΥΑΜ και πίσω πάλι στον Δήμο, από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, που κόστισε πολύ.
Όταν το 2017 έγινε και πάλι η επιστροφή στον Δήμο, άνοιξε μια επιπλέον τρύπα στην ΔΕΥΑΜ ύψους 500.000 ευρώ εξαιτίας των ανεξόφλητων λογαριασμών της άρδευσης.
Εκείνη την εποχή υπήρχε έντονο και το θέμα της κλοπής του νερού, που έφτασε μέχρι τον Εισαγγελέα.
Χρέος που δεν έχει εισπραχθεί και δεν υπάρχει μηχανισμός για να γίνει αυτό από τη ΔΕΑΥΜ που κουβαλάει στην πλάτη και το μη διαχειρίσιμο πλέον, χρέος της ύδρευσης.
Όταν με την εκπνοή του 2017 έγινε και πάλι η επιστροφή της άρδευσης στον Δήμο, τα χρέη που αφορούσαν στις υποχρεώσεις που είχαν προκληθεί από την άρδευση κυμαίνονταν στο 1,7 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί το 2018.
Υπενθυμίζεται ότι την άρδευση διαχειρίζεται ο δήμος Μαλεβιζίου με εξαίρεση αυτή την περίοδο από 01-01- 2011 έως 24-05- 2017 που η υπηρεσία είχε μεταφερθεί στη ΔΕΑΥΜ.
Από τότε το χρέος αυτό εκείνης της περιόδου ( 2011 έως α' εξάμηνο του 2017) παραμένει στη ΔΕΥΑΜ ανεξόφλητο για την άρδευση.

Δεν έχει γίνει ακόμα η ειδική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο

Το θέμα νερό που πάντα έκαιγε δημοτικές Αρχές και έκανε πεδίο μάχης τα δημοτικά συμβούλια δεν έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα σε ειδική συνεδρίαση το παρόν δημοτικό συμβούλιο.
Θίγεται συνήθως ακροθιγώς στο σώμα και εκτός ημερήσιας διάταξης. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει από τον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, να γίνει ειδική συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά τα θέματα, της άρδευσης αλλά και της ΔΕΥΑΜ, ωστόσο αυτό να έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα Φωνή του Μαλεβιζίου

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ