Το Ηράκλειο τίμησε τον προστάτη του Άγιο Μηνά (pics)

Petite Perle 300×250

Τον πολιούχο Άγιο Μηνά τίμησε σήμερα το Ηράκλειο και στον Μητροπολιτικό ναό συνέρρευσαν πιστοί κάθε ηλικίας για να προσκυνήσουν τη Χάρη του.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου. Η Θ. Λειτουργία τελέστηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου με την συμμετοχή Ιεραρχών, κλήρου, Αρχών και πλήθους πιστών.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο του Ηρακλείου έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Υφυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τιμάμε τον Προστάτη και Σύμμαχο Άγιο μας, εορτασμοί που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της ιδιαίτερης παράδοσής μας. Όλο το Ηράκλειο γιορτάζει! Χρόνια πολλά στο Μεγάλο Κάστρο! Με πνεύμα ομόνοιας και ομοψυχίας να συνεργαζόμαστε προς όφελος του τόπου και της Πατρίδας μας», μνημονεύοντας και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον «Καπετάν Μιχάλη» του Νίκου Καζαντζάκη.

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε:

"Το Ηράκλειο γιορτάζει. Η πόλη μας τιμά τον Πολιούχο και προστάτη της, τον Άγιο Μηνά, που είναι ταυτισμένος με τη νεότερη ιστορία του Μεγάλου Κάστρου.
Η μακραίωνη θρησκευτική παράδοση του Ηρακλείου έχει καθιερώσει τη χάρη του Αγίου Μηνά στις συνειδήσεις των Ηρακλειωτών, αλλά και όλων των Κρητικών και έχει καταστήσει το Μητροπολιτικό Ναό του, ως πνευματική κιβωτό, και ως ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού.
Αντιμετωπίζοντας με ενότητα τις προκλήσεις της εποχής, ευχόμαστε σε όλους τους Ηρακλειώτες, σε όλους τους Κρητικούς Χρόνια Πολλά».

Την ίδια ώρα, σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός για την εορτή του Αγίου Μηνά αναφέρει:

«Η εορτή του Αγίου Μηνά, αποτελεί για το Ηράκλειο ημέρα ιδιαίτερης σημασίας, πάνδημης σύναξης και θρησκευτικής ανάτασης.

Η εορτή του Πολιούχου Αγίου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική και κοινωνική πορεία τού Ηρακλείου από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι κάτοικοι τού τόπου μας, του εμπιστεύονταν την προστασία τού Μεγάλου Κάστρου και τις ελπίδες για την απελευθέρωσή του.

Ο Άγιος Μηνάς είναι και σήμερα σύμβολο: πίστης, μαχητικότητας, αλλά και πολιτιστικής ταυτότητας. Ο εορτασμός του ας είναι μια προτροπή διατήρησης των αξιών μας, και αλληλεγγύης σε κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο, σε αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς.

Χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες.»

Δείτε φωτογραφίες από τους εορτασμούς στο Ηράκλειο:

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ