Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη το πρόσωπο που πιστεύεται ότι άφησε τη βόμβα

Petite Perle 300×250

Στη σύλληψη του προσώπου που φέρεται να άφησε χθες, Κυριακή 13/11, τη βόμβα στον πεζόδρομο Ιστικλάλ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σκορπώντας τον τρόμο και το θάνατο, προχώρησε η αστυνομία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 81 τραυματίστηκαν από την έκρηξη, η οποία κατά τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει «οσμή τρομοκρατίας».

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε σήμερα το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την αποτρόπαιη επίθεση.

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι ανέφεραν χθες πως για την επίθεση ευθυνόταν «γυναίκα».

Ο κ. Σοϊλού δεν διευκρίνισε, ωστόσο σήμερα, το φύλλο του προσώπου που συνελήφθη.

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.

Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας.

Το ίδιο ή οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν -το αρνήθηκαν- από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK.

Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

Ερντογάν: Οσμή τρομοκρατίας στη βομβιστική επίθεση

Για «βομβιστική επίθεση» έκανε λόγο την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, διαμηνύοντας ότι «απόπειρες να νικήσουν την Τουρκία και το τουρκικό έθνος μέσω της τρομοκρατίας δεν θα αποδώσουν».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «άθλια επίθεση που 'μυρίζει' τρομοκρατία», διαμηνύοντας ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις πληροφορίες που υποδείκνυαν την εμπλοκή γυναίκας στην επίθεση.

«Εύχομαι το έλεος του Θεού στους πολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη βομβιστική επίθεση στην οδό Ιστικλάλ. Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και το τουρκικό έθνος μέσω της τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα, όπως και στο παρελθόν, όπως θα αποτύχουν ξανά στο μέλλον», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο λαός μας μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ένοχοι πίσω από την επίθεση θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι «μια γυναίκα διαδραμάτισε ρόλο» στην επίθεση.

«Θα είναι λάθος να πούμε ότι πρόκειται αναμφίβολα για μια τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι αρχικές εξελίξεις και οι πρώτες πληροφορίες από τον κυβερνήτη μου [σ.σ. τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης] είναι ότι η επίθεση μυρίζει τρομοκρατία», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος πριν αναχωρήσει για την Ινδονησία για να παραστεί στη σύνοδο της G20.

Tο χρονικό του τρόμου

Η έκρηξη σημειώθηκε περί τις 16.20 ώρα Ελλάδας (15.20 ώρα Τουρκίας) την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, μπροστά από κατάστημα στη Μεγάλη Οδό του Πέρα (Ιστικλάλ), το πλέον τουριστικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, πολύ κοντά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του ελληνικού προξενείου της Πόλης.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, ασθενοφόρα και διασώστες για την παροχή των πρώτων βοηθειών στους τραυματίες.

Η περιοχή αποκλείστηκε και διετάχθη από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης η διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της έκρηξης.

Το CNN Greece επικοινώνησε άμεσα με το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο δεν είχε πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και εκφράζει τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό».

Την επίθεση καταδίκασαν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σε βίντεο εικονίζονται πολίτες να φεύγουν τρέχοντας μετά τον ήχο της έκρηξης, καθώς και ασθενοφόρα και αστυνομικά οχήματα να κατευθύνονται στο σημείο.

Το σημείο, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, ήταν κατάμεστο από τουρίστες και οικογένειες, όπως συμβαίνει συνήθως τα Σαββατοκύριακα.

«Όταν άκουσα την έκρηξη πέτρωσα, οι άνθρωποι πάγωσαν, ενώ κοιτούσαν ο ένας τον άλλον. Τότε, άρχισαν να τρέχουν μακριά. Τι άλλο μπορούσες να κάνεις», δήλωσε ο 45χρονος Μεχμέτ Ακους, εργαζόμενος σε ένα εστιατόριο στην Ιστικλάλ.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι ποσότητες αίματος μεταφέρθηκαν στα γειτονικά νοσοκομεία.

Ο σταθμός της αστυνομίας Κασίμπασα, που βρίσκεται δίπλα, ανέφερε ότι όλα τα πληρώματα μετέβησαν στο σημείο της έκρηξης, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ