Η πολεοδομική ανασυγκρότηση του Μαλεβιζίου στο επίκεντρο νέας παρέμβασης του Χ. Μαμουλάκη

Petite Perle 300×250

Κατάθεση Ερώτησης στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας για την πολεοδομική ανασυγκρότηση του Δήμου Μαλεβιζίου, αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλου και 8 ακόμη Βουλευτών.

«Τα πλημμυρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου σε διάφορες περιοχές του Μαλεβιζίου που οδήγησαν στο θάνατο δυο συνανθρώπων μας και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε διάφορες περιοχές του Δήμου, αναδεικνύουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το γεγονός ότι η Πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πολεοδομική ανασυγκρότηση του Δήμου Μαλεβιζίου» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Στην προσπάθεια αυτή απαιτείται καθολική συστράτευση όλων των φορέων και άσκηση πίεσης έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Γι' αυτό και συνεχίζουμε την προσπάθεια τόσο για την άμεση αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής, όσο και για την θωράκισή της από μελλοντικά, ανάλογα φαινόμενα. Ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει για το χρονοδιάγραμμα κατάρτισης, έγκρισης και ολοκλήρωσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μαλεβιζίου, καθώς και για το ποιος είναι ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.».

Στην Ερώτηση, γίνεται επίσης αναφορά στην υφιστάμενη χωροταξική νομοθεσία και ειδικότερα στο άρθρο 8 του ν.4447/2016 «Χωρικός σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» που νομοθετήθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, νόμος που παρέχει στην Πολιτεία τα απαραίτητα εργαλεία για να προχωρήσει σε κατάρτιση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου – μεταξύ άλλων – και για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μαλεβιζίου;»

Η βιβλική καταστροφή της 15ης  Οκτωβρίου από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία σε διάφορες περιοχές, Αγία Πελαγία, Λυγαριά, Μαδέ, Παλαιόκαστρο, Λυγαριά, Γάζι και Αμμουδαρά,  του Δήμου Μαλεβιζίου Κρήτης εκτός από τις ανυπολόγιστες ζημιές οδήγησε και στο θάνατο δύο ανθρώπων που έχασαν στη ζωή τους από τα ορμητικά νερά. Είναι εμφανές ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πολεοδομική ανασυγκρότηση του Δήμου Μαλεβιζίου.

Πιο συγκεκριμένα, η υφιστάμενη χωροταξική νομοθεσία, και ειδικότερα το άρθρο 8 του ν.4447/2016, «Χωρικός σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», (Α' 241), που νομοθετήθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, παρέχει στην πολιτεία τα απαραίτητα εργαλεία για να προχωρήσει σε κατάρτιση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.), μεταξύ άλλων, και για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές. Από δημοσίευμα της 29ης Οκτωβρίου στην εφημερίδα Πατρίς πληροφορούμαστε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμφώνησε στην εκπόνηση του σχετικού Ε.Π.Σ. με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την υπ' Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/69553/2588 Απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, (Β' 3527/02.08.2021) προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ως προς τα Ε.Π.Σ. τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ότι: Η κίνηση της διαδικασίας για την εκπόνηση των μελετών Ε.Π.Σ. των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού γίνεται από το ΥΠΕΝ που ορίζεται και κύριος των μελετών ενώ, Αναθέτουσα Αρχή και Φορέας Υλοποίησης ορίζεται το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (ΤΕΕ), του οποίου ο ρόλος είναι σαφέστατα άλλος, (τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας), ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση έχασε κάθε αρμοδιότητα για το θέμα. Επιπλέον, προβλέπονται κατ' αντιστοιχία οι υποχρεώσεις τόσο του Κύριου όσο και του Φορέα Υλοποίησης των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού κατά την πορεία ολοκλήρωσης των προγραμμάτων.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, αλλά και τη σημασία για τη τοπική κοινωνία τόσο αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής αλλά και θωράκισής της από μελλοντικές θεομηνίας μέσω της έγκαιρης κατάρτισης Ε.Π.Σ. ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατάρτισης, έγκρισης και ολοκλήρωσης του Ε.Π.Σ. για το Δήμο Μαλεβιζίου;
  2. Ποιος είναι ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το Ε.Π.Σ. του Δήμου Μαλεβιζίου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Φάμελλος Σωκράτης

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ