Πλημμύρες Μαλεβίζι- Σητεία: Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, το αίτημα για εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας

Petite Perle 300×250

Απάντηση Χρ. Τριαντόπουλου σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μ. Συντυχάκη: «Προχωράμε το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης της Σητείας με εντατικούς ρυθμούς»

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απάντησε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Μανώλη Συντυχάκη, με θέμα τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών στη Σητεία και την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης και προστασίας μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε άμεσα για τη στήριξη και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, επεσήμανε για μία ακόμα φορά ότι τα χρήματα θα πρέπει να κατευθυνθούν σε όσους τα έχουν ανάγκη, όχι σε όλους, «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», όπως ζήτησε ο κ. Συντυχάκης στην τοποθέτησή του. Επίσης, στη δευτερολογία του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό απάντησε στα ατυχή σχόλια του Βουλευτή για την πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και παρείχε περαιτέρω διευκρινίσεις για τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, καθώς και για τις διαδικασίες για την ταχεία υλοποίησή τους, προαναγγέλλοντας το εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης στις πληγείσες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Επαναλαμβάνω ότι οι ταχύτητες με τις οποίες κινείται ο μηχανισμός της κρατικής αρωγής, σε συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Δεν γνωρίζετε, μάλλον, πώς κινούμαι. Πιθανολογώ ότι μπορεί να έχω πάει περισσότερες φορές στο Αρκαλοχώρι από ό,τι εσείς. Ή [στη Βόρεια Εύβοια] από τα στελέχη σας στη Βόρεια Εύβοια. Ή στη Σάμο. Σε όλες τις περιοχές. Το να λέτε ότι φεύγει το κράτος όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, όχι. Είμαστε συνέχεια εκεί, γιατί συνεργαζόμαστε με τους πολίτες. Μία με δύο φορές την εβδομάδα, είμαι σε περιοχή που έχει πληγεί από φυσική καταστροφή. Και είμαι με τους πολίτες. Δεν είμαι μόνο στις συσκέψεις. Είναι ξεκάθαρο. Είμαστε στο πεδίο, εκεί που είναι το πρόβλημα. Άρα, είναι πολύ διαφορετική η προσέγγιση σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Και όποτε θέλετε, να πάμε μαζί και να περπατήσουμε όλες αυτές τις περιοχές.

Όπως ανέφερα σε προηγούμενη συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, 66 εκατ. ευρώ είναι η πρώτη αρωγή που δόθηκε στους σεισμόπληκτους του  Αρκαλοχωρίου και της γύρω περιοχής. Εξήντα έξι εκατομμύρια ευρώ άμεση στήριξη, μέχρι 20.000 ευρώ ανά σπίτι, πότε έχει ξαναδοθεί, για να λέτε 'ψίχουλα, δεν έχει δοθεί τίποτα'; Έτσι είναι τα ψίχουλα; Είκοσι χιλιάδες ευρώ ανά σπίτι είναι ψίχουλο; Τότε να μας πείτε ποιο είναι το καρβέλι, να ξέρουμε και εμείς.

Όσον αφορά το κομμάτι της Σητείας. Όπως προανέφερα και γνωρίζετε, μόλις λίγες ημέρες μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις για την κάλυψη των ζημιών τους.

Η πλατφόρμα ήταν ανοικτή μέχρι τις 7 Νοεμβρίου – πρέπει να υποβάλει ο δικαιούχος το αίτημά του για να πληρωθεί μετά. Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας προχωρήσαμε σε δελτία τύπου, ενημερωτικές επισκέψεις και σχετικές τηλεδιασκέψεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ, που διαχειρίζεται την πλατφόρμα, 176 αιτήματα επιχειρήσεων υποβλήθηκαν στο arogi.gov.gr για πρώτη αρωγή. Περισσότερα από τα μισά αφορούν την περιοχή της Σητείας.

Παράλληλα, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με την Περιφέρεια και τις αρμόδιες επιτροπές, οι αρμόδιες επιτροπές έλαβαν προ ημερών τις σχετικές λίστες με τις πληττόμενες επιχειρήσεις – αφού έτρεξαν με γρήγορους ρυθμούς οι αρχικές αυτοψίες. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Περιφέρεια, οι πληττόμενες επιχειρήσεις -σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα- είναι 233 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία από την Περιφέρεια έγιναν οι σχετικές διασταυρώσεις και τις επόμενες μία-δύο ημέρες, περισσότερες από 100 επιχειρήσεις της Σητείας θα λάβουν την πρώτη αρωγή. Πρώτη αρωγή, έως 6.000 ευρώ, εντός του πρώτου μηνός μετά την εκδήλωση του ακραίου καιρικού φαινομένου – μετά από διασταυρώσεις. Μετά, δηλαδή, από διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι η στήριξη θα πάει σε αυτούς που όντως την έχουν ανάγκη.

Επιπρόσθετα, εκδίδονται αυτές τις ημέρες και οι αποφάσεις αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών και, φυσικά, προχωρούν όλα τα άλλα σχετικά μέτρα.

Και κάτι άλλο. Μέσα από την ανάλυση των στοιχείων, εύκολα προκύπτει πως υπάρχουν ακόμα επιχειρήσεις που ενώ οι επιτροπές της Περιφέρειας τις έχουν εντοπίσει ως πληττόμενες, αυτές δεν υπέβαλαν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Και δεν είναι λίγες, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που είχαμε το Σάββατο στο Ηράκλειο.

Για αυτόν τον λόγο θα εισηγηθούμε σε επόμενη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για σύντομο χρονικό διάστημα, για να μπορέσουν να μπουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Και λέω για σύντομο χρονικό διάστημα, για να προχωρήσουν και οι καταβολές των πληρωμών. Είναι κρίσιμο οι τοπικοί φορείς να ενημερώσουν -και η συνεισφορά σας θα είναι σημαντική σε αυτό το κομμάτι- και αυτοί τους ενδιαφερόμενους, παράλληλα με την ενημέρωση που γίνεται κάθε φορά σε κεντρικό επίπεδο. Ο στόχος μας είναι να λάβουν οι δικαιούχοι την πρώτη αρωγή. Τη στήριξη του κράτους για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να επιστρέψει σταδιακά η επιχειρηματική κανονικότητα στη Σητεία. Και θα το πετύχουμε σε συνεργασία με όλους. Όπως έχουμε κάνει και αλλού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη ημέρα (Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022), από τη συζήτηση στη Βουλή, όπως είχε προαναγγείλει ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, καταβλήθηκε η ενίσχυση της πρώτης αρωγής προς επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λασιθίου και Ηρακλείου στην Κρήτη. Ειδικότερα, πιστώθηκαν 680.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 141 δικαιούχων. Και η σχετική διαδικασία συνεχίζεται.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ