Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στα εγκαίνια της έκθεσης Philoxenia 2022

Petite Perle 300×250

«Το Ηράκλειο εξελίσσεται διαρκώς και προχωρά δυναμικά στο μέλλον»

Την ευκαιρία να παρουσιάσει την σημαντική δυναμική που έχει αναπτύξει το Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια και στον τομέα του τουρισμού είχε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στα εγκαίνια της 37ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia 2022 την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.

Ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο τιμώμενος Δήμος στην Έκθεση η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο της ΔΕΘ και θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, Δήμαρχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και πλήθος φορέων του τουρισμού από ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του, αφού στάθηκε στην ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τα σημαντικά αξιοθέατα του Ηρακλείου τόνισε επίσης: «Το 2017 το Ηράκλειο αναδείχθηκε από την παγκόσμια εταιρεία ερευνών Euromonitor, ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Ενώ και το 2022, μετά από δυο δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, επανήλθαμε σε πολύ υψηλά νούμερα επισκεψιμότητας.

Εκείνο όμως που μας ικανοποιεί ακόμα περισσότερο είναι ότι σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήσαμε φέτος, η μεγάλη πλειονότητα των επισκεπτών δήλωσε απολύτως ευχαριστημένη από την διαμονή της στην πόλη μας.

Το Ηράκλειο, παρά τα δεδομένα και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει, κατά κοινή ομολογία εξελίσσεται διαρκώς, βελτιώνει τις υποδομές του και προχωρά δυναμικά στο μέλλον. Και ο βασικός του πλούτος είναι το ανθρώπινο δυναμικό του: οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες, οι άνθρωποι του μόχθου,  οι εθελοντές, οι νέες γενιές,  όλοι όσοι συγκροτούν με λίγα λόγια τη σημερινή κοινωνία της πόλης μας.  Αυτοί είναι πρωτίστως που μας  επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της σε όλους τους τομείς,  ασφαλώς και στον τομέα του Τουρισμού».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δήμου στην Έκθεση, την οποία απαρτίζουν οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Σισαμάκης, Κώστας Βαρδαβάς, Μαρία Καναβάκη, η Γενική Γραμματέας Ευγενία Στυλιανού και στελέχη του Δήμου.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού στην 37η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, Philoxenia 2022:

«Αποτελεί γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για εμάς, η απόφαση –δίπλα  στην τιμώμενη χώρα, που αυτή την χρονιά είναι η Αρμενία–, να τιμηθεί και ο Δήμος Ηρακλείου, στην 37η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, Philoxenia 2022,  η οποία πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Αυτή η ιδιαίτερα σημαντική, ετήσια διοργάνωση, που από το 1985 έως σήμερα, αποτελεί κομβικό σημείο συνάντησης του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα, συμβάλλει ουσιαστικά στην προβολή,  στην ανάδειξη της προοπτικής, των αναγκών και των επιτευγμάτων του Τουρισμού, συγκεντρώνοντας το διεθνές ενδιαφέρον των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο αυτό.

 Το Ηράκλειο που είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης, έχει το προνόμιο να δέχεται χιλιάδες από τους τουρίστες που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Το ευχάριστο για εμάς είναι ότι τα τελευταία χρόνια ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό εξ' αυτών  πλέον διαμένει για κάποιο διάστημα στην πόλη μας.

Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι το 2017 το Ηράκλειο αναδείχθηκε από την παγκόσμια εταιρεία ερευνώνEuromonitor, ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Ενώ και το 2022, μετά από δυο δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, επανήλθαμε σε πολύ υψηλά νούμερα επισκεψιμότητας.

Εκείνο όμως που μας ικανοποιεί ακόμα περισσότερο είναι ότι σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήσαμε φέτος, η μεγάλη πλειονότητα των επισκεπτών δήλωσε απολύτως ευχαριστημένη από την διαμονή της στην πόλη μας.

Πράγμα που δεν είναι τυχαίο καθώς ο τόπος μας έχει πραγματικά πολλά  να προσφέρει και στον πλέον απαιτητικό επισκέπτη: με την ακτινοβολία του Μινωικού Πολιτισμού, με τα χρόνια του Βυζαντίου, της Αραβοκρατίας, της Ενετοκρατίας, της Τουρκοκρατίας, έφτασε έως την σύγχρονη εποχή, διατηρώντας τα στοιχεία της ταυτότητάς του μέσα στον χρόνο. Τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στις άλλες πολιτισμικές μας δράσεις, διοργανώνουμε και ένα Φεστιβάλ με τίτλο «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί», για την προβολή αυτής της ιστορικής πορείας. Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει επίσης και το Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ΄Οδόν» κατά τη διάρκεια του οποίου οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης γεμίζουν με τέχνη και πολιτισμό.

      Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί τα εκθέματα της Μινωικής Κρήτης, το Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης της Αγίας Αικατερίνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο ναός του Αγίου Πέτρου, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, αποτελούν ορισμένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά σημεία του σημερινού Ηρακλείου.

Παράλληλα η πόλη, παρά τα δεδομένα και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει, κατά κοινή ομολογία εξελίσσεται διαρκώς, βελτιώνει τις υποδομές της και προχωρά στο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια ολοκληρώσαμε τα  τελευταία χρόνια την μεγάλη ανάπλαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο είναι πλέον πεζοδρομημένο στο μεγαλύτερο τμήμα του και αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους Ηρακλειώτες όσο  για τους επισκέπτες.

Το ίδιο ισχύει και για τα Ενετικά Τείχη, το μεγαλύτερο σωζόμενο οχυρωματικό έργο στη Μεσόγειο. Με μια πρώτη παρέμβαση τα καταστήσαμε προσβάσιμα για όλους ενώ με την δεύτερη και μεγαλύτερη παρέμβαση που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, φιλοδοξούμε το μνημείο να ενταχθεί οργανικά στην καθημερινότητα των πολιτών και ταυτόχρονα να γίνει κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του Ηρακλείου.

    Αλλά η πόλη μας είναι ιδιαίτερα ζωντανή και στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, στους χώρους: της εστίασης, της αγοράς, των επιχειρήσεων, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο, που αποτελούν κόμβους για τις μετακινήσεις κατοίκων και επισκεπτών εντός και εκτός Κρήτης.  

     Με τον Τουρισμό και τις υποδομές του, συνδέονται και όλοι οι άλλοι κλάδοι της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, οι τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και ο πρωτογενής τομέας: της αγροτικής παραγωγής, με προϊόντα που συμβάλλουν καθοριστικά στην προβολή της Κρητικής διατροφής, καθιστώντας την περιοχή μας και ιδανικό γαστρονομικό προορισμό – έναν ακόμη τομέα στον οποίο αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, μέσα από διοργανώσεις όπως το ετήσιο Φεστιβάλ «Ημέρες Γαστρονομίας» το οποίο διαρκώς μεγαλώνει.

Θα ήθελα να σημειώσω τέλος ότι η πολιτική μας συνολικά αλλά και ειδικά όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού έχει  ως βάση τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας. Κάτι που θεωρούμε απαραίτητο όσο και αυτονόητο: ανάπτυξη δίχως μέριμνα για το περιβάλλον, δεν είναι ανάπτυξη αλλά καταστροφή.

Αναφέρω ενδεικτικά ότι το 2022 ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου εντάχθηκε από τον διεθνή οργανισμό «GreenDestinations» στις 100 καλύτερες πρακτικές αειφορίας παγκοσμίως, για την ανάπτυξη τριών  ελεύθερων κυκλοφοριακών γραμμών (MINIBUS) η μία εκ των οποίων περιλαμβάνει  και ηλεκτρικά λεωφορεία. 

Κυρίως όμως, και θα κλείσω με αυτό, ο πλούτος του Ηρακλείου, είναι το ανθρώπινο δυναμικό του:οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες, οι άνθρωποι του μόχθου,  οι εθελοντές, οι νέες γενιές,  όλοι όσοι συγκροτούν με λίγα λόγια τη σημερινή κοινωνία της πόλης μας. Αυτοί είναι πρωτίστως που μας  επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της σε όλους τους τομείς, ασφαλώς και στον τομέα του Τουρισμού.

Θέλω να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες της Έκθεσης Philoxenia 2022. Και να σας απευθύνω, συνάμα, θερμές ευχαριστίες για την ιδιαίτερα τιμητική προβολή του Ηρακλείου».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ