Ηράκλειο: Τίτλοι τέλους στο δωρεάν ΕΣΥ και αντιδράσεις νοσοκομειακών γιατρών

Petite Perle 300×250

Παρά τις διαφωνίες ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη, κατατέθηκε χωρίς τροποποιήσεις προς ψήφιση στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία.

Οι περισσότερες αντιδράσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο άρθρο 10 το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.

Προβλέπει δηλαδή την δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του Δημοσίου, στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά το πρότυπο των απογευματινών ιατρείων εντός νοσοκομείων θα λειτουργούν και τα απογευματινά χειρουργεία όπου ο ασθενής ,αν έχει την οικονομική δυνατότητα, θα πληρώνει απο την τσέπη του προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση , παρακάμπτοντας την πρωινή μεγάλη λίστα αναμονής.

Πολλοί εκτιμούν ότι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των δημοσίων νοσοκομείων, αφού δεν θα γίνονται μελλοντικά προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Επιπλέον το ίδιο το ιατρικό προσωπικό θα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ιδιωτικό του έργο παρά στην πρωινή του εργασία στο ΕΣΥ .

Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο Γκάγκα προκάλεσε πονοκέφαλο στην κυβέρνηση αφού έφθασε να γίνει βασικό θέμα ακόμη και στις συσκέψεις του Μαξίμου, αλλά πήρε τελικώς το πράσινο φως αφού κατατέθηκε στη Βουλή ως έχει, χωρίς αλλαγές, αργά χθες το βράδυ.

Οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών αντιδρούν στο νομοσχέδιο, ενώ αύριο η ΠΟΕΔΗΝ ,καθώς συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσία των φορέων ώστε να συζητηθούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, έχει προγραμματίσει 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, έξω από το κοινοβούλιο.

«Ξεχνάμε το ΕΣΥ, όπως το ξέραμε σήμερα», είπε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ν.Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης, υπογραμμίζοντας ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, στο εξής ο γιατρός του δημοσίου θα ψάχνει πελατεία μέσα στο νοσοκομείο.Image

αλέξανδρος καφετζάκης

(Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ν.Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης)

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο το κόστος περίθαλψης μετατοπίζεται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία, στις τσέπες των ασφαλισμένων .

«Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο και να αντιδράσει για να μην «περάσει» ,τόνισε ο κ.Καφετζάκης.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ