ΚΚΕ: Ερώτηση για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων που κινδυνεύουν με απέλαση μετά από την ενηλικίωσή τους

Petite Perle 300×250

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ για την

προστασία νέων ξεριζωμένων ανθρώπων, που ήρθαν στην Ελλάδα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι και κινδυνεύουν με απέλαση μετά από την ενηλικίωσή τους

        Σε αυτήν αναφέρεται: Στο φως της δημοσιότητας έχει έρθει άλλη μια περίπτωση νέου ανθρώπου, που πήρε το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι του ξεριζωμού και ήρθε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος, αλλά κινδυνεύει με απέλαση μετά από την ενηλικίωσή του.

Πρόκειται για τον Μπαντού (Padu) από το Κονγκό, που διαμένει στην δομή φιλοξενίας προσφύγων της Κορίνθου και είναι γνωστός για τις επιδόσεις του στην τρομπέτα. Το «παιδί με την τρομπέτα», όπως τον αποκαλούν, ήρθε στη Σάμο μέσω Τουρκίας, ξυπόλητος και κρατώντας αγκαλιά μόνο την τρομπέτα του. Συμμετέχει στη Νεανική Ορχήστρα του Καλογεροπούλειου Ωδείου και έχει διακριθεί ως υπότροφος.

O Μπαντού, όπως ο Σαϊντού Καμαρά, ο Σισσέ (Cisse Vafing) και τόσοι άλλοι, δεν είναι η μόνη περίπτωση. Ανήλικος ακόμα, ήρθε στην Ελλάδα κατατρεγμένος από την σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα της εξαθλίωσης και των συγκρούσεων,  ανέπτυξε δεσμούς στην χώρα μας, άρχισε να ελπίζει σε μια καλύτερη ζωή. Τώρα απειλείται με απέλαση πίσω στην κόλαση, απ' την οποία προσπάθησε να ξεφύγει.

Ο Μπαντού, ο Σαϊντού, ο Σισσέ, οι τόσοι άλλοι νέοι που η ιστορία τους δεν έχει γίνει γνωστή, βρίσκονται αντιμέτωποι με το άδικο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, μέρος του οποίου είναι η μαζική απόρριψη των αιτήσεων ασύλου μέσα από την απαράδεκτη έννοια των ασφαλών χωρών και οι απελάσεις. Μάλιστα, για τους ασυνόδευτους ανήλικους έχει διαμορφωθεί το άθλιο καθεστώς της λεγόμενης «υπό ανοχή παραμονής» κατά την διάρκεια της ανηλικότητας τους, το οποίο παύει μετά από την ενηλικίωσή τους. Δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες της φυγής από την πατρίδα τους όσο είναι ακόμα ανήλικοι, το τραύμα του ξεριζωμού από την παιδική τους ηλικία αλλά και οι δεσμοί που πλέον έχουν αποκτήσει στην Ελλάδα όντας ανήλικοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση:

– Για να μην απελαθεί ο Μπαντού και να εξασφαλιστεί η νόμιμη διαμονή του στην χώρα,

– Για να προστατευτούν συνολικά όλοι οι νέοι ξεριζωμένοι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι και κινδυνεύουν με απέλαση κατά την ενηλικίωσή τους λόγω της απόρριψης της αίτησης ασύλου, και να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η νόμιμη διαμονή τους στη χώρα;

                                                                                                        Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Γκιόκας Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

                                                                                                     Συντυχάκης Μανώλης

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ