Κ. Σκρέκας: Στα 221 ευρώ η επιδότηση για το 90% των νοικοκυριών – Μπόνους μειωμένης κατανάλωσης

Petite Perle 300×250

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τις κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας -ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου- για τον μήνα Δεκέμβριο.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας. Όπως είπε, «στο χθεσινό έκτακτο Συμβούλιο η Ελλάδα ηγήθηκε μεγάλης ομάδας που ζήτησε πλαφόν αρκετά χαμηλότερο από την πρόταση της Κομισιόν. Έτσι η ΕΕ θα μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου και κατά συνέπεια του ρεύματος. Είναι μια δύσκολη μάχη που θα συνεχιστεί στις 13 Δεκεμβρίου».

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, συνολικά ανέρχονται σε 282 εκατ. ευρώ. για τα οικιακά τιμολόγια και μαζί με τους επαγγελματίες στα 435 εκατομμύρια. Το μεγαλύτερο ποσό, όπως σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, προέρχεται από την ανάκτηση των υπερκερδών.

Επιδοτήσεις Δεκεμβρίου, ηλεκτρικό ρεύμα

Οικιακά τιμολόγια

Σε όλες τις παροχές, χωρίς κριτήρια, η επιδότηση για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

για κατανάλωση έως 500 MWh η επιδότηση φθάνει τα 221 ευρώ, και αφορά το 90% των νοικοκυριών,
για κατανάλωση έως 1.000 MWh η επιδότηση φθάνει τα 171 ευρώ. Ωστόσο, αν το νοικοκυριό μειώσει και 15% την κατανάλωση, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα,
για καταναλώσεις άνω των 1.000 MWh η επιδότηση φθάνει τα 81 ευρώ. Αυτό αφορά το 2% των νοικοκυριών και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το μπόνους.
Kοινωνικό τιμολόγιο

Απορρόφηση του 100% της αύξησης, με επιδότηση 269 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο
Οικιακά τιμολόγια

Οριζόντια επιδότηση 15 ευρώ ανά θερμιδική κατανάλωση, αφορά 700.000 καταναλωτές.

Τι τιμολόγια ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Δεκέμβριο
Εν τω μεταξύ, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν πρόσφατα τα τιμολόγιά τους για τον Δεκέμβριο.

Στη ΔΕΗ, μέχρι τις 500 κιλαβατώρες κατανάλωσης το κόστος θα ανέλθει σε 38 λεπτά και σε 39,2 ευρώ για τη δεύτερη κλίμακα, μετά τις 500 κιλοβατώρες.
Φυσικό Αέριο: Θα τιμολογήσει τους πελάτες της τον Δεκέμβριο με 29,8 λεπτά για τα τιμολόγια με έκπτωση συνέπειας και με 31,8 λεπτά χωρίς έκπτωση.
Η ΕΛΙΝΟΙΛ για το πρόγραμμα Power On Home ρίχνει τις τιμές στα 28,5 λεπτά.
Η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τιμοκατάλογο 30,4 λεπτά με το πρόγραμμα GENEROUS Home και 38 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς την έκπτωση συνέπειας.
Η Elpedison διαμόρφωσε τιμολόγιο 35 λεπτών για το πρόγραμμα Electricity Home Day, κατεβάζοντάς τα στα 32,7 λεπτά με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Elpedison Συνέπεια Day που παρέχεται με πάγιο 5 ευρώ τον μήνα.
Η Protergia ανακοίνωσε ότι για τον Δεκέμβριο η τιμή της κιλοβατώρας θα ανέλθει στα 36,8 λεπτά.
Η NRG του ομίλου της Motor Oil ανακοίνωσε τιμολόγια από 31,9 λεπτά.
Η WATT & VOLT 38,9 λεπτά.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ