Κλέβουν τους εργάτες μέσα από τα λιόφυτα

Petite Perle 300×250

Επικρατεί το χάος φέτος στο λιομάζωμα

Πρωτόγνωρες είναι φέτος οι καταστάσεις που ζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης καθώς η συγκομιδή της ελιάς έχει μετατραπεί σε πραγματική μάχη αφού από τη μια η τιμή του ελαιολάδου διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα αλλά από την άλλη δεν υπάρχουν εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές τους.

Έτσι παρατηρούνται φαινόμενα εξωπραγματικά στα λιόφυτα όπου ορισμένοι ελαιοπαραγωγοί έχουν φτάσει σε σημείο να κλέβουν τους εργάτες άλλων ελαιοπαραγωγών προτείνοντας τους υψηλότερα μεροκάματα ώστε να μπορέσουν έγκαιρα να κάνουν το λιομάζωμα τους. Μάλιστα η προσέγγιση σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ακόμα και μέσα στο λιόφυτο αφήνοντας στα κρύα του λουτρού, εν μέσω συγκομιδής, τους ανθρώπους που νόμιζαν πως θα μπορούσαν να ραβδίσουν τις ελιές τους με το προσωπικό που είχαν βρει και που εντέλει τους πήρε άλλος.

Η έλλειψη εργατών γης κατά την τρέχουσα χρονιά αναδεικνύεται σε τεράστιο πρόβλημα στην Κρητική ύπαιθρο οδηγώντας με τη σειρά της σε εκμετάλλευση της ανάγκης που υπάρχει εκτινάσσοντας τα μεροκάματα σε πρωτοφανή επίπεδα.

Συνεργεία που έχουν δημιουργηθεί από ντόπιους εργάτες, με τη συμμετοχή αλλοδαπών, ζητούν ακόμα και 70 ευρώ μεροκάματο, ανά άτομο, για να μαζέψουν ελιές ποντάροντας στο ότι δεν υπάρχει προσφορά και ο ελαιοπαραγωγός θα αναγκαστεί να πληρώσει το υψηλό τίμημα.

Στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς κι ενώ ήταν εμφανές πως θα υπήρχε πρόβλημα με την έλλειψη εργατών τα παζάρια για το ύψος του μεροκάματου έδωσαν και πήραν με φανερή τη διάθεση όμως όσων είχαν σκοπό να δουλέψουν στο λιομάζωμα να μην ξεκινήσουν με λιγότερα από 40 ευρώ.
Τελικά ο μέσος όρος του μεροκάματου διαμορφώθηκε στα 45-50 ευρώ χωρίς να λείπουν και οι εργάτες που ζητούν 60 και 70 ευρώ.

Ακριβό το λάδι για το μέσο καταναλωτή

Και μπορεί η αυξημένη τιμή του ελαιολάδου που απολαμβάνουν φέτος οι παραγωγοί να είναι χαράς ευαγγέλιο όμως για τους καταναλωτές που δεν διαθέτουν ελιές και θέλουν να χρησιμοποιήσουν στο τραπέζι τους λάδι η τιμή φαντάζει τεράστια.
Μέσα σε ένα χρόνο έχει αυξηθεί η τιμή πάνω από 16% με τους καταναλωτές να βλέπουν τις συσκευασίες στο ράφι και να μην πιστεύουν στα μάτια τους. Για το μέσο καταναλωτή το ελαιόλαδο έχει γίνει είδος πολυτελείας τη στιγμή που οι συνθήκες στην αγορά έχουν σπρώξει προς τα επάνω και τις τιμές σε όλα τα υπόλοιπα λάδια που παλαιότερα έβρισκαν σε χαμηλές τιμές, βλέπε ηλιέλαιο κι άλλα σπορέλαια.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς λαδιού, οι κύριες αιτίες που συνετέλεσαν στην εκτόξευση της τιμής του λαδιού είναι:

Η αύξηση τιμής στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα

  • Οι τιμές των καυσίμων για τα αγροτικά μηχανήματα
  • Τα μεροκάματα των εργατών
  • Οι τιμές του ελαιοτριβείου
  • Οι συσκευασίες
  • Η διεθνής συγκυρία

Σταθερά υψηλές οι τιμές

Αναφορικά τώρα με τις τιμές του ελαιολάδου να πούμε πως στην Κρήτη διατηρούνται για οξύτητες 0,3 γραμμών πάνω από 4 ευρώ το κιλό μέχρι και 4.50.

Αυτό έχει βγάλει στο χωράφι ακόμα και τους ιδιοκτήτες λιόφυτων που τα προηγούμενα χρόνια απείχαν από το λιομάζωμα ή τα έδιναν σιμισακά.

Ακόμα και με μεροκάματα των 45 και 50 ευρώ η φετινή συγκομιδή αφήνει κέρδος που είχαν χρόνια να δουν στην τσέπη τους οι ελαιοπαραγωγοί καθώς μην ξεχνάμε τις τιμές των 2.30-2.50 ευρώ που κυριαρχούσαν στις προηγηθείσες ελαιοκομικές περιόδους.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ