Αργεντινή – Μεξικό 2-0: Ο Μέσι έδωσε το φιλί της ζωής στην «αλμπισελέστε»

Με τον Μέσι να λύνει το γόρδιο δεσμό με εκπληκτικό σουτ (64'), η Αργεντινή επικράτησε με 2-0 του Μεξικού, πήρε τους πρώτους της βαθμούς στον όμιλο και πηγαίνει για τελικό πρόκρισης με την Πολωνία του Λεβαντόφσκι. Ο Φερνάντες στο 87' το άλλο γκολ για τους Αργεντινούς, ενώ ο Μέσι έπιασε τον Μαραντόνα με 8 γκολ σε Μουντιάλ.

Ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης στους «16» του Μουντιάλ είναι η Αργεντινή μετά τη νίκη με 2-0 επί του Μεξικού για την 2η αγωνιστική του 3ου ομίλου. Η «αλμπισελέστε» τα βρήκε σκούρα για περίπου μία ώρα παιχνιδιού κόντρα στην καλά οργανωμένη «Τρι» αλλά ο Λιονέλ Μέσι έδωσε τη λύση με εξαιρετικό σουτ έξω από την περιοχή για το 1-0 στο 64'.

Οι Μεξικανοί αναγκάστηκαν να βγουν από το καβούκι τους αλλά δεν μπορούσαν να απειλήσουν με αξιώσεις και στο 87' ο Φερνάντες έριξε τη χαριστική βολή με πανέμορφο τελείωμα, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0.

Η Αργεντινή πήρε τους πρώτους της βαθμούς μετά την ήττα της πρεμιέρας από την Σαουδική Αραβία, μείωσε στο -1 τη διαφορά από την πρωτοπόρο Πολωνία και ο μεταξύ τους αγώνας την προσεχή Τετάρτη έχειχαρακτήρα τελικού για την πρόκριση στους «16». Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο άλλο ματς του ομίλου, αφού το Μεξικό έμεινε στον ένα πόντο και θα παίξει με την Σαουδική Αραβία που έχει 3.

Ιστορικό επίτευγμα από τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος με το γκολ που σημείωσε έφτασε τα 8 σε Μουντιάλ, όσα ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Μάλιστα οι δύο αστέρες χρειάστηκαν τον ίδιο αριθμό αγώνων (21). Παράλληλα, ο Λίο έγινε ο νεότερος (18 ετών, 357 ημερών) και ο γηραιότερος παίκτης (35 ετών και 155 ημερών) που σκοράρει και σημειώνει ασίστ σε έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1966 που μετρούνται στατιστικά από τη στατιστική υπηρεσία Opta.

Το ματς:

Με πέντε αλλαγές στο αρχικό σχήμα η Αργεντινή

Η ήττα-σοκ της Αργεντινής από την Σαουδική Αραβία οδήγησε τον Λουίς Σκαλόνι να προχωρήσει σε πέντε αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα. Ο Αργεντινός τεχνικός άλλαξε τους δύο μπακ (Ακούνια, Μοντίλ αντί Μολίνα, Ταλιαφίκο), τον έναν στόπερ (Λισάντρο Μαρτίνεθ αντί Ρομέρο) και τους δύο από τους τρεις χαφ (Ροντρίγκεθ, ΜακΆλιστερ αντί Παρέδες, Πάπου Γκόμεθ). Ο Μαρτίνεθ ήταν κάτω από τα δοκάρια, Ακούνια, Οταμέντι, Λ. Μαρτίνεθ και Μοντίλ η τετράδα της άμυνας, ενώ τριάδα στα χαφ ήταν οι Ροντρίγκεθ, ΜακΆλιστερ και Ντε Πολ. Ντι Μαρία και Μέσι έπαιζαν μπροστά τους και στην κορυφή ο Λαουτάρο.

Στον αντίποδα, το Μεξικό παρατάχθηκε με 5-3-2 και Οτσόα κάτω από τα δοκάρια, Μορένο, Μοντές και Αραούχο τριάδα στα στόπερ ενώ Άλβαρες και Γκαγιάρδο ήταν οι δύο φουλ-μπακ. Τσάβες, Ερέρα και Γκουαρδάδο οι τρεις χαφ, με τον Τάτα Μαρτίνο να αφήνει στον πάγκο τον Άλβαρες του Άγιαξ, ενώ επιθετικό δίδυμο ήταν οι Λοσάνο και Βέγκα.

Το Μεξικό εγκλώβισε την «αλμπισελέστε»

Παρά τις αλλαγές, η Αργεντινή ήταν αρκετά νευρική στο πρώτο ημίχρονο, καθώς γνώριζε ότι με ήττα θα αποχαιρετούσε από σήμερα το τουρνουά. Το Μεξικό θωράκισε τα μετόπισθεν, πήγε το ματς στη δύναμη και με πίεση στα δύο τρίτα του γηπέδου δεν επέτρεπε στους παίκτες του Σκαλόνι να κυκλοφορήσουν σωστά τη μπάλα και να δημιουργήσουν κινδύνους.

Το παιχνίδι κυλούσε σε πολύ αργό τέμπο και είχε αρκετά σκληρά μαρκαρίσματα κυρίως από την πλευρά των Μεξικανών, οι οποίοι δεν επέτρεπαν στο ματς να πάρει ρυθμό, ενώ δεν έδιναν κανέναν χώρο στον Μέσι, ο οποίος ήταν απόλυτα εξουδετερωμένος. Ο Αργεντινός φάνηκε μόνο σε μια φαλτσαριστή εκτέλεση φάουλ από πλάγια θέση, που ανάγκασε τον Οτσόα να διώξει με γροθιές, ενώ στο 44' το Μεξικό είχε μια καλή στιγμή με απευθείας φάουλ του Βέγκα, όμως ο Μαρτίνεζ έπεσε και μπλόκαρε τη μπάλα.

Αξιοσημείωτο ότι η πρώτη καλά οργανωμένη επίθεση της Αργεντινής στο πρώτο 45λεπτο ήρθε στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων αλλά το γύρισμα του Ακούνια κόπηκε σωτήρια από τους αμυντικούς του Μεξικού.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την Αργεντινή να επιχειρούσε να δώσει περισσότερη ταχύτητα στο παιχνίδι της, όμως έκανε αρκετές λάθος μεταβιβάσεις. Ενδεικτικό ότι στο πρώτο τέταρτο κατέγραψε μόνο μια καλή φάση μ' ένα επικίνδυνο γύρισμα του Ντι Μαρία το οποίο έκοψε σωτήρια ο Τσάβες προ του ΜακΆλιστερ. Από την πλευρά του το Μεξικό έδειχνε πιο επικίνδυνο στις αντεπιθέσεις σε σχέση με το πρώτο μέρος αλλά και αυτό έκανε λάθη στην τελική πάσα.

Ανακάτεψε την τράπουλα ο Σκαλόνι, έδωσε τη λύση ο Μέσι

Ο Σκαλόνι έκανε την πρώτη διορθωτική κίνηση στο 57' με την είσοδο του Έντσο Φερνάντες αντί του Ροντρίγκες και ο άσος της Μπενφίκα έδωσε πνοή στη μεσαία γραμμή, παίζοντας γρήγορα τη μπάλα μπροστά. Η Αργεντινή πίεζε όλο και περισσότερο γκολ και το βρήκε στο 64' με τον αστέρα της. Ο Μέσι βρήκε λίγο χώρο για σουτ έξω από την περιοχή και με άψογο τελείωμα έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Οτσόα, ο οποίος τεντώθηκε αλλά δεν μπόρεσε να αποκρούσει. Μ' αυτό το γκολ ο «Πούλγκα» έφτασε τα 8 σε Μουντιάλ, ισοφαρίζοντας την επίδοση του Ντιέγκο Μαραντόνα μετά από ίδιο αριθμό αγώνων (21).

Πήρε την κατοχή αλλά δεν είχε τρόπο να απειλήσει το Μεξικό

Μετά το γκολ ο Μαρτίνεθ άλλαξε όλη την επίθεση, περνώντας Χιμένεθ, Αλβαράδο αντί των Λοσάνο, Βέγκα, ενώ έριξε και τον εξτρέμ Αντούνα αντί του Άλβαρες. Από την πλευρά του ο Σκαλόνι ολοκλήρωσε τις πέντε αλλαγές από το 69', βάζοντας Παλάσιος και Ρομέρο στη θέση των ΜακΆλιστερ και Ντι Μαρία και γυρνώντας το σύστημα σε 5-3-2. Είχε προηγηθεί η είσοδος των Άλβαρες και Μολίνα αντί των Λαουτάρο και Μοντίλ δευτερόλεπτα πριν το 1-0.

Το Μεξικό αναγκάστηκε να παίξει επιθετικά αλλά άφηνε χώρους στα μετόπισθεν και στο 70' η Αργεντινή έφτασε κοντά στο 2-0. Μετά από γύρισμα του Ακούνια από τα αριστερά, ο Μολίνα βρέθηκε μόνος του στο ύψος της περιοχής αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε πολλά μέτρα άουτ.

Η γκολάρα του Φερνάντες «καθάρισε» το ματς

Οι ρόλοι είχαν πλέον αντιστραφεί, με την Αργεντινή να αμύνονταν με βάθος και το Μεξικό να είχε την κατοχή αλλά όχι τον τρόπο να φανεί απειλητικό. Η «αλμπισελέστε» δεν άφηνε χώρους δράσης στην «Τρι» και στο 87' έριξε τη χαριστική βολή με εκπληκτικό σουτ του Φερνάντες από τα πλάγια της περιοχής.

Το 2-0 ήταν το τελικό σκορ και η Αργεντινή βγήκε από τα σχοινιά, παίρνοντας την πρώτη της νίκη στο τουρνουά. Χρειάζεται άλλη μία, απέναντι στην Πολωνία του Λεβαντόφσκι την Τετάρτη για να εξασφαλίσει την πρόκριση στα νοκ-άουτ. Από την πλευρά του το Μεξικό χρειάζεται μόνο νίκη απέναντι στην Σαουδική Αραβία, σ' έναν όμιλο όπου και οι τέσσερις ομάδες διεκδικούν την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική.

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι): Ε. Μαρτίνες – Μοντιέλ (63' Μολίνα), Οταμέντι, Λισάντρο Μαρτίνες, Ακούνια – Ντε Πολ, Ροντρίγκες (57' Έντσο Φερνάντες), ΜακΆλιστερ (70' Ρομέρο) – Ντι Μαρία (70' Παλάσιος), Μέσι – Λαουτάρο Μαρτίνες (63' Άλβαρες).

Μεξικό (Χεράρδο Μαρτίνο): Οτσόα – Άλβαρες (66' Χιμένες), Αραούχο, Μόντες, Μορένο, Γκαγιάρδο – Τσάβες, Ερέρα, Γκουαρδάδο (41' λ. τρ. Γκουτιέρες) – Λοσάνο (73' Αλβαράδο), Βέγκα (66' Αντούνα).

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ