Σωκράτης Βαρδάκης: «Δεν δικαιούστε κ. Υπουργέ από αυτό το βήμα να μιλάτε για κράτος δικαίου, για κοινωνικό κράτος»

Petite Perle 300×250

Άκρως προεκλογικό και επικοινωνιακό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για το ασφαλιστικό, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, κατά την τοποθέτησή του, στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφερόμενος στο συνονθύλευμα διατάξεων, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ημερών μας.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Βαρδάκης, αναφέρθηκε στην παράνομη περικοπή συντάξεων δημοσίου σε όσους έχουν αγροτικό εισόδημα και στους 9 νόμους των Κυβερνήσεων πριν το 2015, με τους οποίους έγινε περικοπή, κύριων και επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων αδείας. 

Συνέχισε την τοποθέτησή του, αναφερόμενος στον πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον οποίο άρθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Ο κ. Βαρδάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για υποκρισία, καθώς από τη μια αρνείται κατηγορηματικά και πεισματικά, σε αυτή την περίοδο της μεγάλης δοκιμασίας να στηρίξει εργαζόμενους, συνταξιούχους και μικρομεσαίους, λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα, από την άλλη επαίρεται ότι φέρνει άλλο ένα νομοσχέδιο, που δήθεν στόχο έχει τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ουσιαστικά όμως, η ρύθμιση των 24 δόσεων και όχι η επαναφορά των 120 δόσεων, ρύθμιση που ο ΣΥΡΙΖΑ προώθησε το 2019, δίνοντας ανάσα σε νοικοκυριά, προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία, δεν θα σώσει την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες, που δεν μπόρεσαν την περίοδο της πανδημίας και τώρα λόγω της κρίσης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης να είναι συνεπείς.

Η ενίσχυση της τάξεως των 250 ευρώ, πρόκειται για δυσανάλογο ποσό μπροστά στο τεράστιο και τρομακτικό κύμα ακρίβειας, που έχει κατακλύσει την κοινωνία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και εν γένει την κρίση που ανατροφοδοτείται από τις ίδιες τις επιλογές της Κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που ο μισθός και η σύνταξη δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε το μισό μήνα για την διαβίωση ενός νοικοκυριού. 

Κάνοντας μια αναδρομή, ο κ. Βαρδάκης υπενθύμισε το τεράστιο έργο του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην κοινωνική πολιτική, που εν μέσω μνημονίων για την στήριξη των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων έδωσε το Δεκέμβριο του 2016, 629 εκ., αντιστοίχως το 2017, 750 εκ. και το 2018, 780 εκ., καταστώντας την 13η σύνταξη  το 2019,  ποσού 980 εκ., μόνιμο Μέτρο, για να έρθει η ΝΔ να την καταργήσει. 

Η Κυβέρνηση σε αντιδιαστολή, εκτός μνημονίων, με αναστολή του συμφώνου σταθερότητας με μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας από Ε.Ε., έχει κάνει κοινωνική πολιτική με συνολικό ποσό 809 εκ., τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησής της. 

Ο κ. Βαρδάκης μίλησε για τον εμπαιγμό του λαού εκ μέρους της ΝΔ, που τον χρεοκόπησε, του έκοψε μισθούς, 13η σύνταξη, δώρα, επιδόματα και συνεχίζει με ψευτο επιδόματα προσωρινά, αδιαφορώντας για 2 εκ. νοικοκυριά που κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Την ίδια στιγμή, πάνω από 300.000 χιλ. ευρώ παίρνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, τα γκόλντεν μπόϊς του ΕΦΚΑ 8.000 ευρώ μηνιαίως, οι γαλάζιες ακρίδες, οι Πάτσιδες, οι Ρεβέκες ή Κούτσιδες, απομυζούν το Δημόσιο χρήμα ελέω κουμπάρων, κολλητών, πολιτικών, την ίδια ώρα που περικόπηκε στο 50% την αποζημίωση των υπό συνταξιοδότηση υπαλλήλων των ΕΛΤΑ.

«Φύγετε όσο είναι νωρίς, γιατί όσο μένετε, πραγματικά οδηγείτε για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό, σε πλήρη φτωχοποίηση», σημείωσε ο κ. Βαρδάκης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

 Παρακολουθήστε το βίντεο από την τοποθέτηση του κ. Βαρδάκη στο:

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ