Κόμβος Αχλάδας: Κονδύλι ύψους 2 εκ. ευρώ θα αιτηθεί η Περιφέρεια Κρήτης για το νέο έργο- Θα είναι ο φορέας υλοποίησης κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υποδομών

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Σήμερα αναμένεται να αποσταλεί το επίσημο αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης προς το υπουργείο Υποδομών για το αίτημα της χρηματοδότησης του νέου έργου στον κόμβο της Αχλάδας.

Πληροφορίες της Φωνής του Μαλεβιζίου αναφέρουν ότι το αίτημα θα είναι ύψους 2 εκ. ευρώ.

Η  τεχνική μελέτη του έργου  στάλθηκε πριν μια εβδομάδα από το υπ. Υποδομών προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης.

Το ύψος της,  όσον αφορά μόνο μόνο στο τεχνικό κομμάτι, χωρίς τις συμπληρωματικές προβλέψεις που προβλέπονται στα έργα και το ΦΠΑ, είναι ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ.

Το κόστος  ανεβαίνει όμως συνολικά στα 2.000.000 ευρώ και αυτό το αίτημα που θα τεθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες, ως προς τη διάθεση πίστωσης.

Όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι αν και πολλά σημεία είναι αδιευκρίνιστα και σε σχέση με τη νέα χάραξη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα είσοδος για τους διερχόμενους  οδηγούς από το Ρέθυμνο θα ανοίξει στο ύψος του ΒΟΑΚ πριν τη μεγάλη στροφή, στο ύψος της Αχλάδας  όπου θα ανηφορίζει στο λοφάκι, και θα  συναντά τον υφιστάμενο δρόμο της Αχλάδας, για να γίνεται  η είσοδος για τους ερχόμενους από τη Δυτική Κρήτη με πορεία κάτω από την υφιστάμενη γέφυρα.

Η ίδια πορεία αλλά αντίστροφα θα γίνει για όσους θέλουν να εξέλθουν.

Εκεί δηλαδή στη νέα είσοδο που θα κατασκευαστεί,   θα γίνει ένα ισόπεδος κόμβος με ένα νοητό Τ,  που θα επιτρέπει μόνο δεξιές στροφές,  για όσους εισέρχονται από τον ΒΟΑΚ από το Ρέθυμνο και για όσους εξέρχονται από την Αγία Πελαγία ή την Αχλάδα με προορισμό το Ηράκλειο.

Το έργο τεχνικά δεν θεωρείται δύσκολο. Ωστόσο θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για την υλοποίηση. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε λίγο διάστημα ενώ το πρώτο σημαντικό είναι να γίνει η διάθεση της πίστωσης για να ακολουθήσει η δημοπράτηση.

Η σημερινή είσοδος – έξοδος με την ολοκλήρωση του νέου κόμβου, θα κλείσει, για αυτό άλλωστε γίνεται και το νέο έργο,  καθώς αυτή είναι και η συμβατική υποχρέωση του εργολάβου που εκτέλεσε τους κόμβους της Αγίας Πελαγίας.

Ως προς αυτό αναμένουμε να δούμε πως θα χειριστεί την υπόθεση το υπ. Υποδομών με το θέμα που έχει προκύψει.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι φορέας υλοποίησης θα είναι η Περιφέρεια Κρήτης.

Η Περιφέρεια δηλαδή θα  δημοπρατήσει και θα εκτελέσει το έργο.

Το υπ. Υποδομών  το ζήτησε αυτό κι η Περιφέρεια το αποδέχτηκε. Επίσημα αυτή η σημαντική μεταφορά αρμοδιότητας δεν έχει ακόμα γίνει.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ