Ιαπωνία – Ισπανία 2-1: «Καμικάζι» έφεραν τα πάνω κάτω και πέρασαν ως πρώτοι στους «16»

Petite Perle 300×250

Απίστευτοι Ιάπωνες πέτυχαν δεύτερη μεγάλη ανατροπή κόντρα σε ένα «μεγαθήριο» όπως η Ισπανία, την οποία νίκησαν με 2-1 και προκρίθηκαν ως πρώτοι από τον 5ο όμιλο στην φάση των «16» του Μουντιάλ στέλνοντας «σπίτι» της την Γερμανία.

Τι κι αν βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 12' με το γκολ του Μοράτα; Η Ιαπωνία μπήκε ξανά με νοοτροπία «καμικάζι» στο δεύτερο ημίχρονο και με τον Ντόαν που μπήκε αλλαγή να αλλάζει εντελώς την εικόνα της ομάδας του ισοφαριζοντας στο 48' με τρομερό σουτ, ενώ στο 51' από τα πόδια του ξεκίνησε η φάση που έφερε το γκολ της ανατροπής του Τανάκα, που έδωσε τελικά τη νίκη-πρόκριση και την πρώτη θέση στους «μπλε σαμουράι», αφού άντεξαν την πίεση ως το τέλος.

Συνεπώς η Ιαπωνία τερμάτισε στην πρώτη θέση του 5ου ομίλου με έξι βαθμούς με την Ισπανία να ακολουθεί στους «16» ως δεύτερη, αφού ισοβάθμισε στους 4 με τους Γερμανούς, αλλά είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων στέλνοντας «σπίτι» τους τα «πάντσερ», ενώ η «μαχητική» Κόστα Ρίκα τερμάτισε τελευταία με 3 πόντους, στον πιο αμφίροοπο όμιλο του Μουντιάλ.

Ισπανική κατοχή και «σφυροκόπημα»

Το ματς ξεκίνησε με τους Ισπανούς να παίρνουν όπως συνηθίζουν την κατοχή της μπάλας και κλείνοντας τους Ιάπωνες στα καρέ τους και δημιουργώντας νωρίς την πρώτη επικίνδυνη κατάσταση με τον Όλμο να μην μπορεί να παρεμβληθεί στο γύρισμα του Νίκο Γουίλιαμς.

Οι Ιάπωνες προσπαθούσαν να «χτυπήσουν» στον κενό χώρο και απείλησαν στο 8' με τον Ίτο να μαπίνει στην περιοχή από δεξιά αλλά να αστοχεί προσπαθώντας να πλασάρει από πολύα πλάγια τον Σιμόν.Στο 9' η άμυνά τους πάντως βρέθηκε εκτεθειμένη με τον Μοράτα να πιάνει αδύναμη κεφαλιά που μπλόκαρε ο Γκόντα, αλλά στο 12' σε παρόμοια φάση εξ επαφής ο Ισπανός δεν αστόχησε ανοίγοντας το σκορ.

Oι «μπλε σαμουράι» ήταν πλέον με την πλάτη στον… τοίχο, καθώς την ίδια στιγμή η Γερμανία άνοιγε το σκορ κόντρα στην Κόστα Ρίκα και πλέον χωρίς γκολ αποκλειόταν από την συνέχεια της διοργάνωσης.

Η Ισπανία συνέχισε στο ίδιο μοτίβο φτάνοντας σε ποσοστό 80% την κατοχή της μπάλας, με την Ιαπωνία να δυσκολεύεται να κάνει κάτι άλλο πέρα από το να κυνηγά και να καλύπτει χώρους. Στο 22' ο Γκόντα μπλόκαρε σουτ του Μοράτα από πλεονεκτική θέση, ενώ στο 24' σε καλή στιγμή ο Όλμο υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ.

Η Ιαπωνία που επιθετικά είχεώρα να φανεί παραλίγο να εκμεταλλευτέι αδράνεια και κακή εκτίμηση του Σιμόν στο 34', αλλά ο Ισπανός γκολκίπερ πρόλαβε τον Μαέντα τελευταία στιγμή, ενώ ένα λεπτό αργότερα το γκολ του Τανάκα από πλάγιοα βρήκε στα σώματα.

Ως το τέλος του ημιχρόνου αν εξαιρεθεί μία υποψία φάσης, με τον Μπάλντε να σταματά τον Τανάκα σε προσπάθεια αντεπίθεσης και ένα δυνατό σουτ του Όλμο που βρήκε στα σώματα στο 42', δεν σημειώθηκε άλλη αξιόλογη φάση.

Ντόαν και νοοτροπία…. Γερμανίας έφεραν την απίστευτη ανατροπή

Τα πάνω κάτω έφερε η Ιαπωνία στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, με τον Ντόαν να περνά σαν αλλαγή και να έχει άμεσα αντίκτυπο στο ματς. Οι Ιάπωνες εκμεταλλευόμενοι την αμυντική ολιγωρία των Ισπανών, όπως ακριβώς και με την Γερμανία, μέσα σε 3 λεπτά μετέτρεψαν το εις βάρος της 0-1 σε 2-1 με τα γκολ των Ντόαν (48΄) και Τανάκα (51΄).

Αρχικά ο άσος της Φράιμπουργκ έκανε τρομερό σουτ εκτός περιοχής εκετλώντας τον Σιμόν, ενώ στην δεύτερη περίπτωση το τέρμα μέτρησε μετά την ενδελεχή εξέταση της φάσης από το VAR, που αποφάνθηκε ότι η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή ώστε να είναι άουτ, στο γύρισμα του Ίτο, προς τον Τανάκα, που σε κενή εστία έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα, με τη φάση να ξεκινά ξανά πάντως από ατομική ενέργεια του Ντόαν που εξέθεσε τον Μπάλντε.

Την ίδια στιγμή στο άλλο ματς η Κόστα Ρίκα έφερνε «τούμπα» την κατάσταση περνώντας μπροστά στο σκορ με 2-1 και πλέον οι Ισπανοί απειλούνταν με αποκλεισμό και αναγκάστηκαν να ανεβάσουν… στροφές.

Πίεσαν ασφυκτικά και πολύ ψηλά τους Ιάπωνες, αλλά στο 70΄ σε μία ξαφνική αντεπίθεσή τους οι Ασιάτες έφτασαν κοντά στο γκολ, αλλά το τελείωμα του Μασάνο δεν ήταν καλό και η μπάλα έφυγε άουτ.

Παρά την τρομερή πίεση που άσκησε η ομάδα του Λουίς Ενρίκε μετά το γκολ του Τανάκα, δεν δημιούργησε τη μεγάλη φάση στην εστία του Γκόντα μέχρι το 89΄, όταν ο Γκόντα έκανε διπλή μεγάλη επέμβαση στο σουτ του Ασένσιο και μετά από δευτερόλεπτα στο σουτ του Όλμο από πολύ κοντά.

Το ματς βρήκε την Ιαπωνία νικήτρια και πρώτη στον όμιλο, με τους παίκτες της της να γίνονται «κουβάρι» μέσα στο γήπεδο, ενώ στους «16» τους περιμένει η Κροατία. Ανακουφισμένοι και οι Ισπανοί, παρά την ήττα που προκρίθηκαν ως δεύτεροι και θα αντιμετωπίσουν το Μαρόκο, με την Γερμανία να απογοητεύει τελικά μένοντας εκτός και τους Κοσταρικανούς να «φλερτάρουν» με το… αδιανόητο μετά την επτάρα της πρεμιέρας από τους «φούριας ρόχας» αλλά τελικώς να επιστρέφουν και αυτοί «σπίτι».

Ιαπωνία (Χαγίμε Οριγιάσου): Γκόντα, Ικατούρα, Γιοσίντα, Τανιγκούτσι, Ίτο, Μορίτα, Τανάκα (87΄ Εντο), Ναγκατόμο (46΄ Μιτόμα), Καμάντα (69΄ Τομιγιάσου), Μαέντα (61΄ Μασάνο), Κούμπο (46΄ Ντόαν)

Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα (46΄ Καρβαχάλ), Ρόδρι, Πάου Τόρες, Μπάλντε (68΄ Άλμπα), Γκάβι (68΄ Φάτι), Μπουσκέτς, Πέδρι, Γουίλιαμς (57΄ Φεράν Τόρες), Μοράτα (57΄ Ασένσιο), Όλμο

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ