Απάτη στο Μηχανολογικό Ηρακλείου: Απολογίες και εξηγήσεις για το «κόλπο» με τα 840.000 ευρώ

Petite Perle 300×250

Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να παρουσιαστούν τα έξι άτομα που κατηγορούνται για την κομπίνα «μαμούθ» που είχε στηθεί σε βάρος της Περιφέρειας από ιδιωτικό γραφείο διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων οχημάτων στο Ηράκλειο, τα προηγούμενα χρόνια

Εντός της σημερινής ημέρας (Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου), αναμένονται να παρουσιαστούν ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου τα έξι άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην κομπίνα ολκής που είχε στηθεί σε βάρος της Περιφέρειας από ιδιωτικό γραφείο διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων οχημάτων στο Ηράκλειο, τα προηγούμενα χρόνια.

Οι απολογίες επρόκειτο να λάβουν χώρα σε δύο "δόσεις", χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή. Ωστόσο, η εργαζόμενη στο γραφείο μεταβιβάσεων (πρόκειται για το μοναδικό άτομο που επρόκειτο να απολογηθεί χθες) έλαβε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα προθεσμία και αναμένεται να εμφανιστεί στην ανακρίτρια σήμερα μαζί με τους υπόλοιπους πέντε που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την εν λόγω γυναίκα, στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη τα δύο αδέρφια του επίμαχου γραφείου, ο πατέρας τους, ένας υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κι ένας ακόμη άνδρας.

Όπως ανέφερε χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του neakriti.gr, για την υπόθεση, από την επισταμένη έρευνα των Αρχών, το προηγούμενο διάστημα, φέρονται να προκύπτουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα για τη δράση ορισμένων από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία.

Ειδικότερα, τα δύο αδέρφια που είναι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν ζημιώσει από το 2011 έως το 2022 την Περιφέρεια, αποκομίζοντας παράλληλα παράνομο όφελος για τους ίδιους, τουλάχιστον 520.000 ευρώ ο ένας και τουλάχιστον 325.000 ευρώ ο δεύτερος.

Όπως όλα δείχνουν, η έκνομη δράση και των δύο αδερφών φέρεται να είχε ξεκινήσει πριν από το 2011. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα, το ακριβές παράνομο όφελος που φέρονται να "αποκόμισαν" όλα αυτά τα έτη ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο από τα προαναφερθέντα ποσά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές έρευνες βρίσκονταν εν εξελίξει.

"Φόρμες" είσπραξης

Εξάλλου, φέρεται να προκύπτει ακόμη ότι ο πατέρας των δύο αδερφών, που είναι άτομο με μεγάλη εμπειρία και γνώση στον γενικότερο τρόπο λειτουργίας του Μηχανολογικού, φέρεται να "έβαλε" πριν από αρκετά χρόνια τα δύο παιδιά του στον επαγγελματικό χώρο όπου δραστηριοποιείτο.

Ένα ακόμη σημείο που φέρεται να προκύπτει από τις έρευνες των Αρχών είναι ότι οι συναλλαγές που έκαναν τα δύο αδέρφια – τουλάχιστον στο σύνολο των φακέλων που είχαν ελεγχθεί – γίνονταν αποκλειστικά με παραποίηση του εκάστοτε αποδεικτικού των εν λόγω συναλλαγών. Όπως εύκολα συμπεραίνεται, με τον τρόπο αυτό φέρονται να κατάφερναν να αποκομίζουν αυξημένο και – προφανώς – αφορολόγητο εισόδημα.

Εξάλλου, μετά από έφοδο των Αρχών στο σπίτι τού ενός εκ των κατηγορουμένων αδερφών, φέρονται να εντοπίστηκαν έτοιμες έγγραφες "φόρμες" είσπραξης, οι οποίες, παρά το ότι ήταν κενές, φέρονται να είχαν στρογγυλή σφραγίδα υπηρεσίας, αλλά και ατομική σφραγίδα και υπογραφή του υπαλλήλου του Μηχανολογικού που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Μετά την εν λόγω εξέλιξη, μάλιστα, τα συγκεκριμένα ευρήματα φέρονται να εστάλησαν προς εξέταση από ειδικούς προκειμένου να εξεταστούν εξονυχιστικά, συγκρινόμενα με δείγματα υπογραφής και ατομικής σφραγίδας του υπαλλήλου, τα οποία φέρονται να ελήφθησαν αρμοδίως.

Τι ανέφερε η Αστυνομία

Υπενθυμίζεται ότι, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει πριν από λίγες εβδομάδες η Αστυνομία, αναφερόταν ότι, «μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, την αξιοποίηση πληροφοριών, στοιχείων και ειδικών ανακριτικών πράξεων και με τη συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων διορισθέντων από την Περιφέρεια Κρήτης, προέκυψε ότι τρεις ημεδαποί, οι οποίοι διατηρούν γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων στο Ηράκλειο, και μία ημεδαπή εργαζόμενη σε αυτό ενεργούσαν ως κατ' εξουσιοδότηση διεκπεραιωτές πράξεων έκδοσης άδειας (ταξινόμησης) ή μεταβίβασης κυριότητας οχημάτων στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Από τους πελάτες τους συγκέντρωναν τα απαραίτητα έγγραφα και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για την έκδοση αδειών και τη μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και λάμβαναν και τη σχετική τους αμοιβή. Εν συνεχεία, αντί να καταβάλουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρηματικό ποσό για τις κατά περίπτωση υποθέσεις, προέβαιναν σε κατάθεση μικρότερου ποσού πραγματοποιώντας συναλλαγή μέσω μηχανήματος αυτόματης συναλλαγής και παραποιούσαν την εκτυπωμένη απόδειξη συναλλαγής ώστε να εμφαίνεται το προβλεπόμενο ποσό. Επιπλέον, με το πρόσχημα της γρήγορης διεκπεραίωσης των υποθέσεων και της υποβοήθησης του έργου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, παρελάμβαναν από αυτόν και συμπλήρωναν πρωτότυπα σφραγισμένα επισυναπτόμενα έγγραφα».

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., με τον ανωτέρω τρόπο οι εμπλεκόμενοι «είχαν από το έτος 2011 και έως 1 Σεπτεμβρίου 2022 ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον κατά 874.780 ευρώ, σύμφωνα με τον ειδικό λογιστικό έλεγχο που διενεργήθηκε.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης της ανωτέρω Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες των ημεδαπών, κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 20.290 ευρώ, πλήθος εγγράφων, σφραγίδων και σχετικών πειστηρίων, μεταξύ των οποίων και 13 πρωτότυπα σημειώματα είσπραξης τέλους αδείας και τέλους μεταβίβασης οχημάτων κενά περιεχομένου και φέροντα στρογγυλή σφραγίδα Υπηρεσίας, ατομική σφραγίδα και υπογραφή υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου».

neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ