Ψοφάνε της πείνας τα ζώα τους και δεν μπορούν να τα βοηθήσουν. Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι στο Λασίθι. Ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση.

Petite Perle 300×250

Η μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών και των λοιπών κτηνοτροφικών εφοδίων, που απαιτούνται για τη σωστή συντήρηση και την ευζωία ενός κοπαδιού, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους του Νομού Λασιθίου, οι οποίοι προσπαθούν να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων τους, καθώς

υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω υποσιτισμού βλέπουν τα ζώα τους να ψοφάνε της πείνας, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να τα βοηθήσουν.

«Η τεράστια αύξηση του κόστους εκτροφής και των ζωοτροφών, μας έχει οδηγήσει στην αδυναμία σωστής συντήρησης των κοπαδιών μας, με αποτέλεσμα τα αιγοπρόβατα που δεν τρώνε καλά, να μην έχουν καλές αποδόσεις στο γάλα που παράγουν, αλλά και στο κρέας  τους, όταν πρόκειται να διατεθούν στην κρεαταγορά. Έχουμε ιδεί ζώα να πεθαίνουν από την πείνα και η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη αν ο χειμώνας ήταν λίγο πιο βαρύς με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια στα ορεινά. Ευτυχώς που έβρεξε μέσα στον Οκτώβρη και ο χειμώνας είναι ήπιος ακόμα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια έστω μικρή χορτονομή στα βοσκοτόπια των ορεινών όγκων του νομού Λασιθίου. Το χορτάρι που έχει βγάλει η Φθινοπωρινή βροχή ωστόσο δεν αρκεί για να συντηρηθούν και να ταϊστούν σωστά τα αιγοπρόβατα μας. Για το λόγο αυτό θα ζητήσουμε από τον υπουργό Γεωργίας κ. Γεωργαντά στις 15 Δεκεμβρίου που θα συναντηθούμε μαζί του στην Αθήνα, να μας στηρίξει με έξτρα οικονομικές ενισχύσεις, για να μπορέσουμε κι εμείς  οι πραγματικοί επαγγελματίες κτηνοτρόφοι, να διαθέσουμε τα αμνοερίφια μας στην αγορά των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσει το καταναλωτικό κοινό  να αγοράσει σε λογικές τιμές και να βάλει το καλό κρέας στο  γιορτινό του τραπέζι.

Για το κρητικό αρνάκι και το κατσικάκι, έχουμε ενδιαφέρον από την Ιταλική αγορά και δεν αποκλείεται κι εφέτος μέσα στις γιορτές, να κάνουμε εξαγωγή μεγάλου αριθμού αμνοεριφίων. Παράλληλα συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις για την πώληση των αμνοεριφίων μας σε αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, χωρίς ακόμα να έχουμε καταλήξει στην τιμή με την οποία θα διαθέσουμε τα αμνοερίφια μας», είπε στο neakriti.gr το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων νομού Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος.

Πηγή: neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ