Χάκερ με έδρα την Κρήτη έκλεβαν μέσω e-banking – Εντάλματα σύλληψης και απολογίες στο Ηράκλειο

Petite Perle 300×250

Η εξάρθρωση του εγκληματικού κυκλώματος έγινε μετά από διεξοδικές έρευνες που πραγματοποίησαν στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης

Στην εξιχνίαση υπόθεσης με – διαφαινόμενες – άκρως σημαντικές προεκτάσεις σε τοπικό επίπεδο προχώρησαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα οι Αρχές, οι οποίες έφτασαν στην εξάρθρωση κυκλώματος που προέβαινε σε ηλεκτρονικές απάτες αποκτώντας πρόσβαση στο e-banking ανυποψίαστων συμπολιτών μας.

Η εξάρθρωση του εγκληματικού κυκλώματος, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr έγινε μετά από διεξοδικές έρευνες που πραγματοποίησαν στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης: Η έκνομη δράση των εμπλεκομένων φέρεται να "εδράζεται" στην Κρήτη, ωστόσο τα πλοκάμια της φτάνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές εντάλματα σύλληψης για περίπου δέκα άτομα σε όλη τη χώρα: Ωστόσο, τουλάχιστον οι μισοί εξ αυτών είναι κάτοικοι Κρήτης.
Έγκυρες πηγές ανέφεραν στη "Νέα Κρήτη" ότι ήδη έχουν συλληφθεί – σε άλλη περιοχή της χώρας – πέντε άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμη ότι μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι συλλήψεις θα συνεχιστούν – πιθανώς – και σε τοπικό επίπεδο.

Επισημαίνεται ότι οι κατηγορίες που φέρονται να βαραίνουν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση είναι περί εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά και απάτης με υπολογιστές.
Τουλάχιστον τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν στην Αθήνα τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα αναμένεται να μεταχθούν στην Κρήτη στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και να παρουσιαστούν ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου (πιθανώς και μεθαύριο Δευτέρα), προκειμένου να απολογηθούν.

Ελεύθερη μια συλληφθείσα

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Ν.Κ.", ένα άτομο το οποίο συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, μετήχθη στο Ηράκλειο και χθες Παρασκευή απολογήθηκε στην ανακρίτρια. Πρόκειται για νεαρή γυναίκα, η οποία ισχυρίστηκε ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα για την υπόθεση. Μετά την απολογία της, η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη. Της επιβλήθηκε, ωστόσο, ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Πώς λειτουργούσε, ωστόσο, το κύκλωμα; Όπως όλα δείχνουν, μέλη της εν λόγω οργάνωσης, αποκτώντας πρόσβαση στην ηλεκτρονική διαδικτυακή διαχείριση του e-banking ανυποψίαστων ατόμων, προέβαιναν σε… απανωτές μεταφορές χρηματικών ποσών από τους εν λόγω λογαριασμούς. Ειδικότερα, μέλη του κυκλώματος φέρονται να προέβαιναν σε απανωτές μεταφορές χρηματικών ποσών από λογαριασμό σε λογαριασμό μέχρι να… χαθούν τα "ίχνη"!
Νομικοί κύκλοι εγνωσμένης κατάρτισης κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα σύνθετη υπόθεση, καθώς κάποιοι εκ των εμπλεκομένων φέρονται ως άριστοι γνώστες της τεχνολογίας που σχετίζεται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Για του λόγου το αληθές, η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές είναι ογκωδέστατη.

Οι τέσσερις συλλήψεις για το ίδιο κόλπο

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., που εκδόθηκε χθες, και η οποία ενδεχομένως σχετίζεται με την επίμαχη υπόθεση, γίνεται λόγος για τέσσερις συλλήψεις ατόμων σε διάφορες περιοχές της δυτικής Αττικής, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα που, αποκτώντας «πρόσβαση στην ηλεκτρονική διαδικτυακή διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών (e-banking) χρηστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούσαν μεταφορές χρηματικών ποσών από λογαριασμούς των θυμάτων σε λογαριασμούς μελών της οργάνωσης και εν συνεχεία σε εταιρείες που διαχειρίζονταν μέλη της, με σκοπό την περαιτέρω νομιμοποίηση των παραπάνω εσόδων».
Σύμφωνα με τις Αρχές, το συνολικό χρηματικό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δράση υπολογίζεται τουλάχιστον στα 124.000 ευρώ.
Οι "4" συνελήφθησαν δυνάμει ενταλμάτων σύλληψης. «Συνελήφθησαν με εντάλματα, πρωινές ώρες της 8ης/12/2022 (σ.σ. χθες) σε Νίκαια, Πέραμα και Περιστέρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 51χρονος αλλοδαπός και τρεις ημεδαποί ηλικίας 48, 50 και 48 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος μεγάλης αξίας, απάτης με υπολογιστές και πλαστογραφία.
Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και πολυήμερης έρευνας, σχεδιάστηκε από την ανωτέρω υπηρεσία και διενεργήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν οι ανωτέρω διωκόμενοι. Οι ανωτέρω τουλάχιστον από το έτος 2020 εντάχθηκαν και συμμετείχαν ως μέλη σε επιχειρησιακά δομημένη με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση, έχοντας διακριτούς ρόλους και προβαίνοντας στις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις», αναφέρει ακόμη η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από την Αστυνομία.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ