Ηράκλειο: Ασθενείς αναζητούν στο εξωτερικό τα φάρμακα τους λόγω των ελλείψεων

Petite Perle 300×250

Χειροτερεύει… αντί να βελτιώνεται, το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ηρακλείου αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Πρώτη Θέση, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, ανέφερε πως υπάρχουν ασθενείς στην πόλη, που απευθύνονται μέχρι και στο εξωτερικό προκειμένου να βρουν τα φάρμακα τους!

Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ασθενούς που αναζήτησε τα φάρμακα της στη Γαλλία, όπου και βρήκε όσα ζητούσε. Ο κ. Σκουντάκης συμβούλεψε τους πολίτες, όταν αναζητούν ένα φάρμακο στα φαρμακεία, να γίνεται πάντα με ιατρική συνταγή. «Να ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού και του φαρμακοποιού, να μη ζητάμε φάρμακα χωρίς συνταγή γιατί όταν τα παίρνουμε χωρίς να τα χρειαζόμαστε τα στερούμε από όσους έχουν ανάγκη».

Σύμφωνα με τον κ. Σκουντάκη, αυτή την περίοδο υπάρχει έξαρση της γρίπης και όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε αντιικά φάρμακα και σε αντιβιοτικά. «Οι ιώσεις δεν είναι όμως, οι μόνες λοιμώξεις του αναπνευστικού που είναι σε έξαρση».

Πρόσθεσε δε, πως την τρέχουσα περίοδο υπάρχει έλλειψη σε ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται και στην ελληνική αγορά. «Γίνεται προσπάθεια των φαρμακείων να επικοινωνούν, ειδικά με τους παιδιάτρους ώστε να υπάρξει αλλαγή της αντιβίωσης, την οποία συστήνει ο γιατρός. Είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ευτυχώς για την ώρα έχουμε την δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τα φάρμακα, όμως δεν μπορώ να κρύψω ότι ανησυχώ για το τι θα ακολουθήσει, δεδομένου ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας και η ζήτηση για τέτοια φάρμακα είναι μεγάλη».

Ελλείψεις υπάρχουν και σε αντιπυρετικά φάρμακα με τον κ. Σκουντάκη να τονίζει, πως χθες βρέθηκε σε μια συγκέντρωση αντιπροσώπων φαρμακευτικών εταιριών, όπου «εξήγησαν κάποιους λόγους για τους οποίους υπάρχει η έλλειψη αυτή»«Η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει όχι μόνο την παραγωγή αλλά και την παραγωγή υλικών συσκευασιών, εκδόχων. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια δυσκολία στις εταιρίες για να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει». 

Κλείνοντας ο κ. Σκουντάκης αναφέρθηκε στην παρέμβαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, λέγοντας πως χρειάζονται πιο ουσιαστικά μέτρα αλλά και «γενναίες αποφάσεις, για την φαρμακευτική αγορά».

πηγή: www.creta24.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ