Ξεκίνησαν τα επεισόδια από Ρομά μετά το θάνατο του 16χρονου που κατέληξε σήμερα στο νοσοκομείο

Petite Perle 300×250

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 16χρονου Ρομά που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» στη Θεσσαλονίκη.

Ρομά, φορείς και συλλογικότητες οργανώνουν συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Από το μεσημέρι έχουν μετακινηθεί αστυνομικές δυνάμεις και «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ. προς τη Δυτική Αττική, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή για τυχόν καταδρομικές επιθέσεις είναι και τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας, ιδίως όσα βρίσκονται κοντά σε καταυλισμούς Ρομά.

Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στη Χαλκίδα, τη Μυτιλήνη και τη Ρόδο. Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 19.00 σε καταυλισμό Ρομά στον Ασπρόπυργο και στις γραμμές του Προαστιακού. Το απότελεσμα ήταν τα δρομολόγια της γραμμής Πειραιάς – Κιάτο να επιστρέφουν σε προηγούμενους σταθμούς.

Χαλκίδα

Πρόκειται για τα δρομολόγια 1324 και 1325 της γραμμής Πειραιάς – Κιάτο του Προαστιακού. «Οι συρμοί 1324 και 1325 δεν μπορούν να περάσουν από το ΣΣ Ασπροπύργου εξαιτίας φωτιάς σε καταυλισμο και στις γραμμες. Επιστρέφουν στους προηγούμενους σταθμούς. Σε αναμονη η κυκλοφορία των επόμενων δρομολογίων της γραμμής», τονίζεται σε ανάρτηση του Hellenic Train στα social media.

Χαλκίδα

Τεταμένη είναι η κατάσταση στη Χαλκίδα όπου Ρομά άναψαν φωτιές στην περιοχή Καμάρες και συγκεντρώνονται προκειμένου να προγραμματίσουν πορεία προς το κέντρο της πόλης αλλά και την αστυνομική διεύθυνση διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, από πυρά αστυνομικού.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, σύμφωνα με το evima.

Δείτε βίντεο:

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου τριάντα άτομα Ρομά καίνε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων

Οδοφράγματα στη Ρόδο

Τον περιφερειακό δρόμο έξω από τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή «Καρακόνερο», στην πόλη της Ρόδου, έκλεισαν σήμερα το βράδυ δεκάδες τσιγγάνοι, κυρίως νεαροί, βάζοντας φωτιά και στήνοντας οδοφράγματα, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους στον θάνατο του 16χρονου Ρομά, που κατέληξε σήμερα στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Ο δρόμος είναι κλειστός από το ύψος το νεκροταφείου έως και την διασταύρωση με την Ρόδου-Καλλιθέας για λόγους ασφαλείας, ενώ οι Ρομά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση φωνάζουν συνθήματα και ζητούν δικαιοσύνη.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, ενώ ο δρόμος παραμένει κλειστός για την κυκλοφορία των οχημάτων.
πηγή: protothema.gr

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ