Σωκράτης Βαρδάκης: «Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την κρητική σταφίδα»

Petite Perle 300×250

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σταφίδας στον νομό Ηρακλείου, προχώρησαν 21 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, οι σταφιδοπαραγωγοί δοκιμάζονται κάθε χρόνο, εξαιτίας φυσικών φαινομένων, αυξημένης υγρασίας, χαμηλών τιμών διάθεσης, ακόμα και λόγω μεγάλων ποσοτήτων αδιάθετης σταφίδας. Ιδιαίτερα φέτος, τη χαριστική βολή ήρθαν να δώσουν οι βροχές του καλοκαιριού, αφού κατέστρεψαν την παραγωγή.

Μάλιστα, οι πρόεδροι κοινοτήτων Προφήτη Ηλία, Κυπαρισσίου, Βενεράτου, Αυγενικής, Κερασιών, Κρουσώνα, μας ενημέρωσαν εκ νέου για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς αν και μετά τις πλημμύρες του Αυγούστου του 2022 και τις εκτεταμένες καταστροφές οι παραγωγοί κατέγραψαν τις ποσότητες της βρεγμένης σταφίδας, όπως ζητήθηκε από τον ΕΛΓΑ, εν τούτοις δεν υπήρξε η αναμενόμενη στήριξη από το κράτος, ανάλογη με αυτή που δόθηκε στην κορινθιακή σταφίδα. Ως γνωστόν,  οι καταστροφές των σταφιδοπαραγωγών δεν αναπληρώνονται πλήρως με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Το ζήτημα με τις τεράστιες ποσότητες απούλητης και απλήρωτης σουλτανίνας που έμεινε στα αζήτητα λόγω πανδημίας, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς, είναι μείζονος σημασίας, γι' αυτό και από την πρώτη στιγμή καλέσαμε τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει απαντήσεις και κυρίως, λύσεις.

Στις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προτείναμε συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες λύσεις για την απορρόφηση της αδιάθετης σταφίδας αφενός και αφετέρου στηλιτεύσαμε τα δύο μέτρα και σταθμά της κυβέρνησης, ζητώντας την οικονομική στήριξη που δόθηκε στους σταφιδοπαραγωγούς της κορινθιακής σταφίδας και για την κρητική σουλτανίνα.

«Δυστυχώς, βρισκόμαστε απέναντι στη συνεχή άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύσεις και να στηρίξει τους παραγωγούς της Κρήτης, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κλείνει πεισματικά τα αυτιά του στις κραυγές απόγνωσης των σταφιδοπαραγωγών της Κρήτης, ενώ και όσα έχει κατά καιρούς ανακοινώσει το Υπουργείο αναφορικά με τη στήριξη της σταφίδας με μια σειρά παρεμβάσεων σε συνεργασία με φορείς, οργανισμούς αλλά και προγράμματα προώθησης του προϊόντος, έμειναν σχέδια επί χάρτου», υπογράμμισε  κ. Βαρδάκης. 

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προστατευτεί το πλούσιο αγροτοδιατροφικό προϊόν της σταφίδας, αλλά και αν θα αναζητηθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλους ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να επιτευχθεί η στήριξη των σταφιδοπαραγωγών.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ