Φράγμα Αλμυρού: Ζητά παραχώρηση ο Δήμος

Petite Perle 300×250

Τι αναφέρει η εισήγηση που θα κατατεθεί προς το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Στο επόμενο βήμα προχωρά δήμος Μαλεβιζίου και η ΔΕΑΥΜ  για την αξιοποίηση του Αλμυρού ποταμού μετά την απόφαση του ΚΕΣΠΑ, για την αύξηση της  δυναμικότητας  3.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα από την  αφαλάτωση για να ξεδιψάσει το Γάζι.

Το επόμενο βήμα, είναι το αίτημα που θα κατατεθεί προς το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, για την παραχώρηση του φράγματος του Αλμυρού ποταμού, που βρίσκεται επί των γεωγραφικών ορίων του δήμου Μαλεβιζίου, για να  έχει τις αρμοδιότητες διοίκησης, λειτουργίας, και συντήρησης του φράγματος.

Το θέμα είναι τυπικό και ουσιαστικό ταυτόχρονα.

Τυπικό για να μπορεί να γίνει το έργο για τα επιπλέον σωτήρια κυβικά μέτρα νερού, απαιτείται και η άδεια χρήσης από τη διεύθυνση Υδάτων στη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου,  και το ουσιαστικό για την αξιοποίησή του.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, 9 Δεκεμβρίου.

Την εισήγηση του θέματος  προς το σώμα έκανε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου παρουσιάζοντας τα ισχυρά επιχειρήματα του Μαλεβιζίου και τη σχετική νομολογία κι έλαβε τη σχετική σύμφωνη γνώμη από το σώμα.

 Επ΄ αυτού τοποθετήθηκε κι ο  διευθυντής της ΔΕΑΥΜ, Γιώργος Κουγιουμουτζάκης που παρακολουθεί στενά το θέμα.

Το φράγμα του Αλμυρού ποταμού βρίσκεται στη γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου Μαλεβιζίου. Κατασκευάστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας το 1976.  Αρμόδια υπηρεσία για την κατασκευή του ήταν η ΥΕΒ Κρήτης.

Στην εισήγηση του κ. Μποκέα  αναφέρονται όλες οι σχετικές διατάξεις που επιτρέπουν την παραχώρηση με πρώτη αυτή του  Ν. 4546/2018, όπου  η αρμοδιότητα αξιοποίησης τέτοιων αρδευτικών έργων  ανήκει  στους δήμους έπειτα από τις σχετικές παραχωρήσεις από τις Περιφέρειες στις οποίες ανήκουν. Εφόσον  υπάρχουν  φορείς διαχείρισης υδάτων όπως ΔΕΥΑ ή ΤΟΕΒ τότε αρμόδιοι για την αξιοποίηση τους είναι αυτοί οι φορείς. Στο Δήμο Μαλεβιζίου η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου είναι το αρμόδιο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου για την ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών της περιοχής μας και αφετέρου ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει την αρμοδιότητα ικανοποίησης των αρδευτικών αναγκών της περιοχής.

Επίσης αναφέρονται οι νόμοι:  4456/2017 άρθρο 46 Παράγραφος 1 , 4. 

Με δεδομένα τα παραπάνω:  «Ο  Δήμος Μαλεβιζίου επιθυμεί να αιτηθεί μέσω του αρμόδιου Υπουργείου τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης του Φράγματος του Αλμυρού Ποταμού για την αξιοποίηση του, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι τεράστιες υδρευτικές και αρδευτικές  του ανάγκες. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου έχει λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την αξιοποίηση 5000 κυβικών νερού ημερησίως από το φράγμα του Αλμυρού ποταμού μέσω μονάδων αφαλάτωσης με πρώτο στάδιο λειτουργίας την φίλτρανση του νερού όταν αυτό παρουσιάζει χαμηλή αλατότητα.

Οι μονάδες αφαλάτωσης των 5000 κυβικών έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και ενώ η πρώτη των 2000 κυβικών ανά ημέρα λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια περίπου, η  δεύτερη των 3000 κυβικών βρίσκεται σε αναμονή λειτουργίας προκειμένου να γίνει δυνατή η τροφοδοσία της μονάδας με νερό από το φράγμα του Αλμυρού ποταμού. Το τελευταίο στάδιο για την αξιοποίηση του νερού του Αλμυρού ποταμού είναι η λήψη της άδειας χρήσης έπειτα από την ήδη ληφθήσα περιβαλλοντική αδειοδότηση των αναγκαίων έργων. Η ολοκλήρωση του χρηματοδοτούμενου έργου της δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης είναι απόλυτα εξαρτημένη με την λειτουργία του έργου».  

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένες τις τεράστιες υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες τις οποίες καλείται ο Δήμος Μαλεβιζίου και η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου να ικανοποιήσει, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε,  ο Δήμος Μαλεβιζίου να αιτηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, α) την παραχώρηση της χρήσης καθώς και β) τη μεταβίβαση στο Δήμο και τη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου ως νομικό του πρόσωπο αρμόδιο για τα ύδατα από κοινού των αρμοδιοτήτων διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης του Φράγματος του Αλμυρού Ποταμού, σύμφωνα με τα συνημμένα τοπογραφικά διαγράμματα.

Στη συνέχεια θα δοθεί η άδεια χρήσης από την Δ/νση Υδάτων στη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου και θα γίνει δυνατή η ολοκλήρωση του χρηματοδοτούμενου έργου της μονάδας αφαλάτωσης 3000 κυβικών και των συνοδών της έργων, με στόχο την  αντιμετώπιση της έλλειψης νερού στη Δημοτική Ενότητα Γαζίου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ