Ανοικτή επιστολή προς το Δήμαρχο Ηρακλείου

Petite Perle 300×250

Κύριε   Δήμαρχε

                                                                                                                      ΗΡΑΚΛΕΙΟ   20/12/2022

     Η  οικονομική  επιτροπή , με τις ψήφους  της παράταξης σας μόνο,  αποφάσισε                    ( 1079/2022 )  να  προχωρήσει  στην σύναψη δυο προγραμματικών συμβάσεων με τον           « Αναπτυξιακό  Οργανισμό Τοπικής Ανάπτυξης Ηράκλειο Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία », με αντικείμενο  την  υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας για την επικαιροποίηση των μελετών  για το 9ο  Δημοτικό σχολείο και το σχολείο Βασιλειών.

Το οικονομικό αντικείμενο των συμβάσεων  είναι 246.493,53 Ευρώ ( διακόσιες σαράντα έξη χιλιάδες τετρακόσια  ενενήντα  τρία ευρώ και πενήντα τρία λεπτά ) .

   Η παραπάνω απόφαση  δημιουργεί    ερωτηματικά  για τα οποία  παρακαλούμε να μας απαντήσετε.

Α.  Πριν λίγο καιρό  σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό  του Δήμου μας με αντικείμενο «Συμφωνία – πλαίσιο για την εκπόνηση μελετών κτηριακών έργων σχολικής ή προσχολικής αγωγής»,αναδείχθηκε ανάδοχος για την εκπόνηση μελετών δέκα (10) σχολικών κτηρίων  με οικονομική προσφορά  241.935,85 Ευρώ πλέον ΦΠΑ  24% ήτοι  300.000,00 Ευρώ.  Η  έκπτωση ανήλθε στο  70%.

 Εύλογα προκύπτει το ερώτημα:

Πως γίνεται  η τεχνική υποστήριξη για  επικαιροποίηση  2  υπαρχουσών μελετών  να κοστίζει  246 .493,53 Ευρώ και  η σύνταξη 10 νέων μελετών  300.000 Ευρώ  ;

Γιατί να υπογράψετε μια τέτοια προγραμματική  σύμβαση ;

Β. Πριν λίγες μέρες  το  ΣΤΕ   έκρινε αντισυνταγματικές τις νομοθετικές ρυθμίσεις  που έγιναν  μετά τις εκλογές   και αφορούσαν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων  του Δημοτικού Συμβουλίου σε επιτροπές  όπως και  την  σύνθεση  αυτών των επιτροπών .Ο οργανισμός   αυτός  συγκροτήθηκε  με απόφαση  της οικονομικής επιτροπής  και όχι  του Δημοτικού Συμβουλίου . Η  υπογραφή  μιας τέτοιας σύμβασης  , μετά μάλιστα και από την απόφαση του ΣΤΕ,  εκ μέρους σας , συνιστά  αγνόηση   αυτής της απόφασης και των επιπτώσεων που δημιουργεί . Θεωρούμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και σας καλούμε να το εισαγάγετε  σε αυτό προς συζήτηση και απόφαση . 

Γ. Ως  προς την ουσία  του θέματος  τα  ερωτήματα είναι πολλά. Έχει  ο οργανισμός το κατάλληλο προσωπικό για την παροχή τέτοιας  τεχνικής βοήθειας  ; Αν ναι ποιους και με τι ειδικότητες;    Θα απευθυνθεί σε πρόσκληση τρίτων για την παροχή αυτής της υπηρεσίας και αν ναι γιατί αυτό δεν γίνεται  από τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο;  Αυτή η νέα  μορφή απ ευθείας αναθέσεων ( μέσω προγραμματικών συμβάσεων , χωρίς εξειδικευμένο αντικείμενο )  μήπως τελικά δεν συνιστά  ορθή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου μας ;  

Ευχαριστώ  για την προσοχή σας 

ΗΛΙΑΣ  ΛΥΓΕΡΟΣ

Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ  ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ