Εύα Καϊλή: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση των δικαστών – Τι υποστηρίζει η ίδια και οι δικηγόροι της

Petite Perle 300×250

Μία δεύτερη εκδοχή έδωσε σήμερα, 22 Δεκεμβρίου, στον Βέλγο η Εύα Καϊλή για τα όσα φέρονται να συνέβησαν.

Επί περίπου μία ώρα κατέθετε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatar Gate που έχει «ανάψει φωτιές» το τελευταίο διάστημα στην ΕΕ και όχι μόνο.

Η Εύα Καϊλή έχει δώσει ήδη μία εκδοχή για τα όσα φέρονται να συνέβησαν, ενώ μία δεύτερη εκδοχή έδωσε σήμερα, 22 Δεκεμβρίου, στον Βέλγο δικαστή κατά την απολογία της. Σε λίγες ώρες, σύμφωνα με το ethnos.gr, αναμένεται η απόφαση σχετικά με το εάν θα αφεθεί ελεύθερη έως τη δίκη ή θα κριθεί προφυλακιστέα.

Τα χρήματα «ήταν για τον Παντσέρι»

Όπως έχει ισχυριστεί στις Αρχές, δεν γνωρίζει τις δραστηριότητες του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντσέσκο».

Όταν ρωτήθηκε ποιον κάλεσε μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, η κα Καϊλή είπε: «Ταραμπέλα και Αρίνα», όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα il Fatto Quotidiano.

Αναφορικά με τα 600.000 ευρώ που ήταν κρυμμένα σε βαλίτσα που εμπιστεύτηκε στον πατέρα της, η Εύα Καϊλή ισχυρίστηκε πως δεν ήταν ούτε δικά της ούτε του συντρόφου της. Ήταν «για τον Παντσέρι», είπε. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην ευρωβουλευτής είχε πάει μετρητά στο σπίτι Καϊλή-Τζόρτζι: το είχε ήδη κάνει άλλες φορές στο παρελθόν, όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς.

«Πριν τον Covid είχε αφήσει κάποια χρήματα και μετά ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο περισσότερο από το διαμέρισμά του», είπε επίσης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι λόγω της ασυλίας μου». Μάλιστα, υποστήριξε πως ήταν ο σύντροφός της που «κράτησε κάτι για αυτόν (σ.σ. Τον Παντσέρι)» και «ίσως και για το νυν αφεντικό του Αντρέα Κοτσολίνο».

Η Καϊλή έχει αναφέρει πολλά και «βαριά» ονόματα

Η Καϊλή στις δύο καταθέσεις της, ενώπιον της αστυνομίας (10 Δεκεμβρίου) και ενώπιον του δικαστή (11 Δεκεμβρίου), έχει αναφέρει πολλά ονόματα. Και μερικά είναι «βαριά».

Για παράδειγμα, τα άτομα που προσπάθησε να προειδοποιήσει τηλεφωνικά αμέσως μετά την έφοδο της βελγικής αστυνομίας στο σπίτι της, όπου βρέθηκε χρηματικό ποσό 150.000 ευρώ. Η Καϊλή κάλεσε τον Παντσέρι, αλλά και τους Βέλγους σοσιαλιστές ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρί Αρίνα, οι οποίοι επίσης κατέληξαν στο «μικροσκόπιο» του ομοσπονδιακού εισαγγελέα στις Βρυξέλλες: προς το παρόν κανένας από τους δύο δεν είναι υπό έρευνα.

Η Εύα Καϊλή, από την άλλη, για τους δικαστές ήταν μέρος της μικρότερης ομάδας «φιλικών» ευρωβουλευτών που προσέφεραν «συνειδητή» συνεργασία στην εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τις δραστηριότητες που εκτελούσε ο σύντροφός της μαζί με τον Παντσέρι, παρόλο που ο τελευταίος «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντσέσκο»: ο Τζόρτζι ενήργησε ως διερμηνέας του επειδή αισθανόταν ότι είχε «ηθική υποχρέωση» απέναντί του, καθώς και απέναντι στον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο.

Η κα Καϊλη «δεν εμπιστευόταν» τις δραστηριότητες που πραγματοποιούσε ο σύντροφός της με τους Παντσέρι και Κοτσολίνο: «Αλλά ο Φραντσέσκο δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως θα έπρεπε να είχα πει κάτι (…)».

Τι έχει πει για τα χρήματα της βαλίτσας

Οι Αρχές επικεντρώνονται στο σημαντικό ποσό των 750.000 ευρώ που βρέθηκε συνολικά στην κατοχή της Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με την ίδια, τα χρήματα υπήρχαν ήδη εδώ και τρεις τέσσερις μήνες.

«Η βαλίτσα ήταν για τον Παντσέρι», λέει η Καϊλή για τα 600.000 ευρώ, αναφερόμενη στα χρήματα που εμπιστεύτηκε στον «ανυποψίαστο» πατέρα της, ενώ οι υπόλοιπες 150.000, όπως ισχυρίζεται, ήταν «χρήματα που είχε δανειστεί (ο Τζόρτζι)».

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι ο σύντροφός της δυσκολεύτηκε να καλύψει τα έξοδα για την αγορά της νέας τους κατοικίας, τόσο που «η υποθήκη είναι στο όνομά μου, πληρώνω για αυτό. Μπορείτε να το δείτε στην πιστωτική μου κάρτα. Τα μετρητά είναι συνεισφορά του συνεργάτη μου. Υπήρχαν 5.000 ευρώ σε ένα χρηματοκιβώτιο και 5.000 σε άλλο».

Τα μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι των δύο, εξαιρουμένου όμως της βαλίτσας «για τον Παντσέρι», ήταν όμως πολύ περισσότερα.

«Ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα γιατί δεν μπορεί να συνεισφέρει σε όλα τα έξοδα. Είναι και μικρότερος από εμένα. Ξέρω ότι παίρνει "δάνεια" από τους γονείς του κατά καιρούς. Ίσως και από τον Αντόνιο. Το ξέρω γιατί υπάρχουν πράγματα που θα ήθελε, αλλά δεν είχε τα μέσα».

Ακόμα, δεν αποκλείει ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να ανήκουν και σε άλλους: «Ξέρω ότι κράτησε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Παντσέρι, ίσως και για το σημερινό του αφεντικό Κοτσολίνο», αλλά «δεν σκέφτηκα ποτέ την προέλευση αυτών των χρημάτων».

Ο πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης

Στην ανάκριση της Καϊλή δόθηκαν επίσης πολλές ενδείξεις για το ποιος ήταν ο πυρήνας της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης και τα άτομα που, τουλάχιστον σύμφωνα με την ίδια, περιστρέφονται γύρω από αυτήν.

Και η Καϊλή κατονόμασε πολλούς: Ξεκινώντας από αυτούς που σκέφτηκε να προειδοποιήσει αμέσως μετά την επιδρομή στο σπίτι της στις Βρυξέλλες: «Πρώτα απ' όλα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι, ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά, αλλά δεν τον βρήκα. Έτσι προσπάθησα να φτάσω στον Ταραμπέλα και μετά στην Αρίνα. Απάντησαν ότι δεν ξέρουν γιατί δεν απάντησε ο Παντσέρι».

Το γεγονός ότι η κα Καϊλή αναφέρει ονόματα που ανταποκρίνονται σε αυτά που βρίσκονται υπό έρευνα, «ανάγκασε» τον δικαστή να την πιέσει: «Ποιος είναι γύρω από το Παντσέρι; Θέλουμε δύο ονόματα "λομπιστών" που τον βοηθούν στο έργο του». Εκείνη απάντησε: «Ο Τζουζέπε Μερόνι, ο προηγούμενος βοηθός του, ακόμα τον βοηθά. Δεν ξέρω το επώνυμό του, αλλά μπορώ να πω ότι εργάζεται εκεί. Η Σιμόνα, η Καρόλα και η Φραντσέσκα».

Οι ερευνητές τη ρώτησαν στη συνέχεια: «Τους πλήρωνε ο Παντσέρι;», με εκείνη να απαντά: «Όχι, μετά το 2019, όταν δεν επανεξελέγη, προσπαθούσε να τους βοηθήσει όλους να βρουν δουλειά».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέχισαν να την «πιέζουν» για να πει παραπάνω: «Και μετά, στην επόμενη φάση, ποιος συμμετείχε;». Τότε, η Εύα Καϊλή τούς απάντησε: «Μαρί Αρίνα, Μαρκ Ταραμπέλα, Αντρέα Κοτσολίνο». Οι ερευνητές, τότε, της ανέφεραν ακόμη δύο ονόματα: «Μορέτι» και «Brando Benifei», με εκείνη να απαντά απλά «ναι».

«Το έργο μου είχε εντελώς διαφορετικό στόχο από του Παντσέρι»

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλησε επίσης να διευκρινίσει ότι το έργο της, οι παρεμβάσεις και τα ταξίδια της στο Κατάρ είχαν εντελώς διαφορετικό στόχο από εκείνον του Παντσέρι.

«Ασχολήθηκα με την απελευθέρωση των βίζας για την ΕΕ από ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής. Το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Ομάν θεωρήθηκαν ως προτεραιότητα, όχι μόνο επειδή είναι προμηθευτές φυσικού αερίου, αλλά και επειδή σεβάστηκαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις περισσότερο από τους άλλους. Η Επιτροπή άσκησε επίσης μεγάλη πίεση σε αυτό και συμφώνησα. Η απόφαση θα ληφθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτή η περίοδος συνέπεσε με πολύ έντονες συζητήσεις για τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Πιστεύω ότι γι' αυτό μπερδεύονται. Η αποστολή του Παντσέρι ήταν προσανατολισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και η δική μου ήταν προσανατολισμένη στις βίζες και την ενέργεια».

Όσα έχουν ισχυριστεί οι δικηγόροι της

Μετά το πέρας της διαδικασίας στο Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών, οι συνήγοροί της Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος, παρουσίασαν τα νομικά τους επιχειρήματα και τόνισαν πως η εντολέας τους «είναι αθώα».

Ο κ. Ριζόπουλος δήλωσε πως ζητήθηκε η κα Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι, προσθέτοντας ότι η ίδια συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών Αρχών και απορρίπτει κάθε διαφθορά σε ό,τι την αφορά.

Όπως γνωστοποίησε, η απόφαση θα γνωστοποιηθεί αργά το απόγευμα.

Η «γραμμή» που ακολούθησαν οι δικηγόροι της

Οι δύο δικηγόροι της, συγκεκριμένα, φαίνεται πως ακολούθησαν την υπερασπιστική γραμμή που θέλει την πρώην ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Παράλληλα, τονίστηκε, πιθανότατα, η ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο δίχρονο παιδί της, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ