Σεισμόπληκτοι Αρκαλοχωρίου: Με ποιον κίνδυνο βρίσκονται αντιμέτωποι!

Petite Perle 300×250

Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόλις 4 από τους φακέλους των σεισμόπληκτων και ήδη έχουν αρχίσει οι αναλήψεις από τους λογαριασμούς της αποκατάστασης για την κάλυψη άλλων επειγουσών αναγκών

Δεκαπέντε μήνες μετά τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι και οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της περιοχής για δεύτερη συνεχή χρονιά γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε μια πόλη που δεν έχει "κλείσει τις πληγές της". Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας "Η Ελπίδα", Κώστας Γκαντάτσιος, "15 μήνες μετά και βρισκόμαστε ακόμη στο μηδέν".

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Γκαντάτσιος σημειώνει ότι οι ρυθμοί για την αποκατάσταση των ζημιών και την επισκευή των κτιρίων που "πληγώθηκαν" από τα ρίχτερ είναι πολύ αργοί. Δίνοντας αριθμητικά στοιχεία ο πρόεδρος του Συλλόγου υπογράμμισε ότι από τους 8.000 φακέλους σεισμόπληκτων δικαιούχων για την αποκατάσταση οικοδομημάτων έχουν υποβληθεί 970, κάτι παραπάνω δηλαδή από το 10%. Δυστυχώς, όμως, από αυτούς έχουν εγκριθεί μόλις οι 4!

Λόγω των καθυστερήσεων αυτών, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν σοβαρό κίνδυνο. Όπως τονίζει ο Κώστας Γκαντάτσιος, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να κάνουν αναλήψεις από τα χρήματα της αποκατάστασης με τα οποία έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί τους, για να καλύψουν άλλες επείγουσες ανάγκες τους.

"Τα χρήματα αυτά" σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου "Ελπίδα" "είναι αποκλειστικά για την αποκατάσταση ζημιών και επισκευές. Και δεν είναι δεδομένο ότι αν δεν προχωρήσουν τα απαιτούμενα έργα, δεν θα ζητηθούν πίσω από το κράτος". Συνεπώς, όσο καθυστερούν οι διαδικασίες τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος, λόγω των εξαιρετικά αυξημένων αναγκών των σεισμόπληκτων, να εξανεμιστούν τα χρήματα αυτά και να βρεθούν οι δοκιμαζόμενοι κάτοικοι μπροστά σε νέες δύσκολες καταστάσεις.

Τι ζητούν οι σεισμόπληκτοι

Όπως σημείωσε ακόμη ο κ. Γκαντάτσιος αυτό που ζητούν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι είναι:

  • Επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση των φακέλων με ενίσχυση του Τμήματος Φυσικών Καταστροφών σε ανθρώπινο δυναμικό
  • Επιστροφή του ΦΠΑ στις εργασίες που γίνονται στα σεισμόπληκτα κτίρια
  • Κίνητρα για την περιβαλλοντική/ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που αποκαθίστανται

"Αυτό που ζητάμε από την πολιτεία" υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου "Ελπίδα", "είναι να δημιουργηθεί για την περιοχή ένα ειδικό τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η πορεία προς την αποκατάσταση".

www.cretalive.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ