Σωκράτης Βαρδάκης: «Να τηρηθούν οι νόμοι και οι δεσμεύσεις για τις συνδέσεις της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας»

Petite Perle 300×250

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την τακτική του ΔΕΔΔΗΕ, να κωλυσιεργεί την έκδοση όρων σύνδεσης έργων των Ενεργειακών Κοινοτήτων, παρά τα προβλεπόμενα από τους νόμους, τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ίδιου του οργανισμού, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και  Χάρη Μαμουλάκη, καταθέτοντας αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, το ψήφισμα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να υπάρχει ανασφάλεια, αδυναμία προγραμματισμού των έργων των Κοινοτήτων και αδικία σε βάρος τους,  που οδηγεί στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό και τελικά στην απογοήτευση και στην καχυποψία, όχι μόνον προς τις Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΝ ΚΟΙΝ), αλλά και προς τις ίδιες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Επιπρόσθετα, τα εκατοντάδες μέλη της συγκεκριμένης ΕΝ ΚΟΙΝ, στην πλειονότητά τους ζουν στη σεισμόπληκτη περιοχή του Νομού Ηρακλείου, ενώ είχε εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση η προτεραιότητα των αιτημάτων της στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ως εκ τούτων, ζητούν την άρση διοικητικών εμποδίων από το ίδιο το Κράτος, τη σύνδεση του ήδη έτοιμου δεύτερου έργου της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας και την απρόσκοπτη αδειοδότηση επιπλέον έργων ενεργειακού συμψηφισμού, συνολικής ισχύος 8 mw, για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής που, εκτός των συνεπειών του σεισμού, συνθλίβονται και από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

«Αυτό που αποκομίσαμε από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για άλλες ενεργειακές κοινότητες ανά την Επικράτεια, είναι μια καθυστέρηση στις συνδέσεις τους,  με διάφορες υπεκφυγές και κίνδυνο να χαθούν ευρωπαϊκά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει άτυπη οδηγία να προηγηθούν, 'άλλες συνδέσεις'; 

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, της έκδοσης όρων σύνδεσης του 2ου έργου της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να τηρηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στους σεισμόπληκτους του ν. Ηρακλείου», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν τα αιτήματα της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας και να τους ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί.  

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ