Καλή χρονιά για τον τουρισμό – Πως κινήθηκε το Μαλεβίζι

Petite Perle 300×250

Αισιοδοξία για το 2023 – 4,7 εκ. τουρίστες υποδέχθηκε η Κρήτη

Με ένα θετικό, σε γενικές γραμμές, απολογισμό κλείνει το 2022 για τον τουρισμό της Κρήτης καθώς ο εφιάλτης του κορωνοϊού υποχώρησε και οι τουρίστες που επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους στον τόπο μας πολλαπλασιάστηκαν χωρίς όμως να γεμίσουν τα ταμεία των επιχειρηματιών του κλάδου αφού τα έσοδα τους ροκάνισε η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος.

Χωρίς αμφιβολία η χρονιά που φεύγει αφήνει ένα τόνο αισιοδοξίας και μια ελπίδα πως τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα το 2023.
«Το 2022 ήταν μια καλή χρονιά, αν εξαιρέσουμε την αρχή και το τέλος του» αναφέρει στη Φωνή του Μαλεβιζίου ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ηρακλείου «Η Φιλοξενία» Γιώργος Χριστοδουλάκης.

Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε με χαμηλές πληρότητες και κατέληξε με χαμηλές όμως οι μήνες στο ενδιάμεσο ήταν πολύ καλοί, εξηγεί ο κ. Χριστοδουλάκης και προσθέτει πως ειδικότερα για την περιοχή του Μαλεβιζίου επειδή υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια με Ρώσους υπήρξαν δυσκολίες στο να καλυφθεί η συγκεκριμένη αγορά.

Έγιναν προσπάθειες και μεγάλος αγώνας να προσελκυσθούν άλλες εθνικότητες που απέδωσαν ως ένα βαθμό αλλά όχι απόλυτα.
Από την άλλη το τεράστιο ζήτημα, με το οποίο ήλθαν αντιμέτωποι οι τουριστικοί επιχειρηματίες, κι όχι μόνο τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, αλλά και τα ξενοδοχεία, ήταν το τεράστιο ενεργειακό κόστος αλλά και η ακρίβεια σε όλα τα αγαθά που «ροκάνισαν» τα επιπλέον έσοδα των καλών τουριστικά μηνών.
Τα έξοδα μας απογειώθηκαν, σημειώνει ο κ. Χριστοδουλάκης και επισημαίνει πως, οι τιμές από την περίοδο που η πανδημία ήταν στο πικ της δεν άλλαξαν. Διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Εξάλλου δεν θα μπορούσαν να μεταβληθούν ακολουθώντας την πορεία του πληθωρισμού γιατί θα περιόριζαν τις αφίξεις τουριστών και αυτό θα ήταν ακόμα χειρότερο.

Έτσι ότι κερδήθηκε σε αριθμό επισκεπτών απορροφήθηκε από τα αυξημένα έξοδα.
Όσο για τη νέα χρονιά που ανατέλλει και τις προοπτικές της ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ηρακλείου «Η Φιλοξενία» μας λέει «Όποιος ξέρει από τώρα τι θα γίνει σίγουρα δεν ξέρει από τουρισμό».

Ο κ. Χριστοδουλάκης

Σύμφωνα με τον ίδιο, σαφώς και αισιοδοξούν, αφού πήγε καλά το πράγμα το 2022, γιατί να μην πάει και το 2023, όμως άλλο η αισιοδοξία κι άλλο η βεβαιότητα πως θα ακολουθήσει μια χρυσή τουριστικά χρονιά.
Ο κ. Χριστοδουλάκης, διευκρινίζει πως η τουριστική έκθεση του Λονδίνου αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα για την καινούργια σεζόν.

Από την έκθεση Φιλοξενία δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα όμως περιμένουμε εναγωνίως την έκθεση του Βερολίνου που αποτελεί βαρόμετρο για την εξέλιξη του τουρισμού κατά το νέο έτος.
Αυτό όμως, καταλήγει ο κ. Χριστοδουλάκης, δε σημαίνει πως πρέπει να επαναπαυόμαστε στις εκθέσεις. Πρέπει να κάνουμε πράγματα για να βελτιώσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Όταν έχουμε απέναντι μας μια Τουρκία με μια υποτιμημένη λίρα και ένα τεράστιο πληθωρισμό που οδηγούν σε σχεδόν τζάμπα διακοπές τους ευρωπαίους στη γείτονα, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς.
Οφείλουμε και το τουριστικό μας προϊόν να το βελτιώσουμε και να το προωθήσουμε με κινήσεις που θα κάνουν τη διαφορά.

Προορισμοί που έσπασαν ρεκόρ

Σαντορίνη, Μύκονος, Χανιά και Κέρκυρα είναι πάντως οι τέσσερις προορισμοί, που όχι μόνο ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό, αλλά πέτυχαν παράλληλα εντυπωσιακά ποσοστά ανόδου το2022.
Όπως αναφέρεται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου καταγράφηκαν 20,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη χώρα μας, ξεπερνώντας οριακά τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση κατά +0,8%/+74 χιλ. αφίξεις.
Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου σημειώθηκε αύξηση κατά 102 χιλ. αφίξεις/+21,6%, ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 576 χιλ. Στη Σαντορίνη καταγράφηκαν 813 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +293 χιλ./+56,4%.
Στην Κέρκυρα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,7 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση +234 χιλ./+16%.
Στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,3 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση +156 χιλ./+13,7%, ενώ στο Ηράκλειο η αύξηση ήταν +101 χιλ. αφίξεις /+3,1% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 3,4 εκατ.
Στο αεροδρόμιο της Ρόδου είχαμε 2,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, με αύξηση +206 χιλ./+8,8% και στο αεροδρόμιο της Κω οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση +61 χιλ./+5,2%. Όλες οι γεωγραφικές ενότητες καταγράφουν αύξηση το ενδεκάμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 3,8 εκατ. σημειώνοντας αύξηση +267 χιλ./+7,6%.

Στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 1,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +395 χιλ./+39,8%. Στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 4,7 εκατ. σημειώθηκε αύξηση κατά +256 χιλ./+5,8%.

Τέλος, στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση +374 χιλ./+12,7% ενώ καταγράφηκαν 3,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Που έφτασαν τα έσοδα

Σε επίπεδο εισπράξεων, κάτι που το τελευταίο διάστημα έλεγαν και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, το ταμείο κλείνει στα επίπεδα του 2019 (τα έσοδα είχαν φτάσει τα 18,2 δισ.). Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αύξηση κατά 70,4% εμφάνισαν τα έσοδα από τον τουρισμό στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 17,114 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019, την αντίστοιχη περίοδο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 2,6%, καθώς και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 11,0%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 10,1%.
Τα έσοδα Οκτωβρίου από τον τουρισμό έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα του 2019 κατά 3,3%, με τις εισπράξεις αυτές και τις αφίξεις να προέρχονται από σημαντικές αγορές στις οποίες φέτος έγιναν στρατηγικά ανοίγματα και συμφωνίες: +69,2% από τη Μεγάλη Βρετανία, +10.6% από τη Γερμανία και +6% από τη Γαλλία, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ