«Μου λένε να απευθυνθώ στον Μητσοτάκη» αναφέρει γυναίκα με 81% αναπηρία που «παλεύει» από το 2020 να πάρει σύνταξη

Petite Perle 300×250

Μία ακόμη γυναίκα από την Κρήτη, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και περιμένει από το… 2020 να πάρει αναπηρική σύνταξη, με αναπηρία – όπως μας λέει – σε ποσοστό 81% και ταλαιπωρείται απίστευτα από τον ΕΦΚΑ στον Εσταυρωμένο.

Παρά την ηλικία της, ούτε κανονική σύνταξη από το ΙΚΑ έχει λάβει. Μετά τις προηγούμενες υποθέσεις, όπου μόνο η κεντρική διοίκηση της Αθήνας ασχολήθηκε πραγματικά και έδωσε λύσεις, έρχεται στο φως της δημοσιότητας, που πάλι αφορά σε πολύ σοβαρά παράπονα για τις εδώ υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), αλλά και την προσωπική αντιμετώπιση των συνανθρώπων μας από στελέχη του φορέα, που απλά επικαλούνται… έλλειψη υπαλλήλων για να κάνουν τη δουλειά τους!

«Να πάτε στον Μητσοτάκη να του πείτε να μας φέρει προσωπικό», ήταν η απάντηση που έλαβε μία από τις πολλές φορές που προσέφυγε στον Εσταυρωμένο και παρακάλεσε την αρμόδια προϊσταμένη να προωθήσει την υπόθεσή της η 69χρονη σήμερα γυναίκα από τον Άγιο Νικόλαο, Μαρία Στεφανάκη.

Κι όμως…, η γυναίκα αντιμετωπίζει διαπιστωμένα και πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και δίνει πολύχρονη μάχη με τη ζωή. Ήδη από τα 33 της χρόνια έχει υποβληθεί σε 17 χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ εννοείται ότι αδυνατούσε πλέον να εργαστεί από το 2020 και μετά, όταν πια αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά της στα ξενοδοχεία όπου δούλευε πολύ σκληρά, για περίπου δύο δεκαετίες, στον χώρο του εστιατορίου, σύμφωνα με όσα κατέθεσε, όπου και τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων για κάθε διερεύνηση και φυσικά για να δοθεί επιτέλους λύση και σε αυτό το δράμα της γυναίκας από τον Άγιο Νικόλαο.

«Με κοροϊδεύουν από το 2020»

«Από το 2020 με κοροϊδεύουν. Δεν έχω πάρει χρήματα. Και έχω από τότε καταθέσει τα χαρτιά και τώρα μπαίνουμε στο 2023! Η νέα απάντηση που δέχτηκα είναι ότι, μετά την πρώτη επιτροπή που πέρασα και μου έβγαλαν αναπηρία 81%, τώρα θα ξαναπεράσω από επιτροπή τον Μάρτιο του 2023. Και από 'κει και πέρα κανείς δε μου δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Μιλάμε για σύνταξη αναπηρική από το ΙΚΑ. Εγώ είμαι τώρα 69 χρονών. Και έπρεπε ήδη να έχω πάρει και την κανονική μου σύνταξη και δεν έχω πάρει τίποτα», λέει με πίκρα, παράπονο και οργή η Μαρία Στεφανάκη.

«Πήγαμε στο Ηράκλειο και βρήκαμε την αρμόδια και μας έβγαλε μόνο γλώσσα. Τίποτε άλλο. "Πέστε", λέει, "στον Μητσοτάκη να δώσει περισσότερο προσωπικό, για να μπορούμε να σας βγάλουμε τη σύνταξη"… Και σήμερα (σ.σ. χθες), που ξαναπήρα τηλέφωνο το ΙΚΑ, μαθαίνω ότι τα χαρτιά μου έφυγαν για Αθήνα. Έφυγε ο φάκελος τώρα, μετά από τόσα χρόνια. Και μου είπαν ότι θα ξαναπεράσω από επιτροπή τον Μάρτιο του 2023. Αλλά από 'κει και πέρα, τίποτα. Ούτε μου έδωσαν κάποια απάντηση για το πότε μπορεί να βγει η σύνταξη μετά την εξέλιξη αυτή»…

«Μου είπαν να πάω στην Πρόνοια!»

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με όσα μας λέει η Μαρία Στεφανάκη, από τον Εσταυρωμένο κάποια στιγμή τής απάντησαν ότι δεν είχε ένσημα από το 2011 και μετά και χρειάστηκε για να αποδείξει ότι ήταν στο Ταμείο Ανεργίας να προσκομίσει τα αντίστοιχα δικαιολογητικά από τον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), ο οποίος και κάλυψε το σχετικό διάστημα, αλλά με πολύ μεγάλη δυσκολία.

«Έφτασαν στο σημείο να μου πουν να πάω και να καταθέσω τα χαρτιά μου στην Πρόνοια, για να βγάλω από εκεί αυτό το πενιχρό επίδομα των 87 ευρώ… Μα είναι δυνατόν να κάνω κάτι τέτοιο; Να απεμπολήσω τα δικαιώματά μου για αναπηρική σύνταξη μετά από τόσα χρόνια δουλειάς στα ξενοδοχεία, για να μου δώσουν ένα πενιχρό επίδομα γρηγορότερα από την Πρόνοια; Εγώ το αρνήθηκα. Πλήρωνα, λέω, τόσα χρόνια τόσα λεφτά και θα πάω με τρεις κι ογδόντα;». Καταλήγοντας, η Μαρία Στεφανάκη ζητάει απλά να εφαρμοστεί η υφιστάμενη νομοθεσία και να σταματήσουν οι υπεύθυνοι στον Εσταυρωμένο να παραπέμπουν την υπόθεσή της στις καλένδες.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ