Φυσικό αέριο: Η τιμή «επέστρεψε» σε προπολεμικό επίπεδο

Petite Perle 300×250

Κάτω από τα 77 ευρώ ανά μεγαβατώρα έπεσε την Πέμπτη η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πριν ανέβει στα 79 ευρώ το πρωί της Παρασκευής. 

Πρόκειται για μια πτώση που άγγιξε τα «προπολεμικά» επίπεδα, καθώς η τιμή αυτή είχε να καταγραφεί από τον Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όσον αφορά στα συμβόλαια Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ (TTF).

Η διαφορά σε σχέση με το υψηλό του έτους, όταν οι ευρωπαϊκές τιμές ξεπέρασαν τα 345 ευρώ/MWh τον Αύγουστο και έφτασαν το ιστορικό υψηλό τους με φόντο το μερικό κλείσιμο της στρόφιγγας από τον Πούτιν και οι υψηλές θερμοκρασίες, αύξησαν τη ζήτηση.

Οι αυξημένες τιμές εκτόξευσαν τους λογαριασμούς της ενέργειας των νοικοκυριών στα ύψη και τροφοδότησαν την άνοδο του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης βοήθησαν στο να παραμείνουν «υψηλά» τα αποθέματα της Ευρώπης, σύμφωνα με το CNBC.

Παράλληλα, οι ανησυχίες των αγοραστών για τον εφοδιασμό της Ευρώπης υποχώρησαν χάρη στις ανακοινώσεις για τα ποσοστά – ρεκόρ στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, υπενθυμίζεται πως βασικός λόγος πίσω από τις αυξημένες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Ιανουάριο, είναι η άνοδος των τιμών στην ενέργεια τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, με ώθηση κυρίως από το ακριβό φυσικό αέριο, καθώς η άνοδος του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (TTF) συμπαρέσυρε ανοδικά και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η πτώση των τελευταίων ημερών δημιουργεί «κλίμα» για χαμηλότερες χρεώσεις στον επόμενο μήνα.

Η συμφωνία για την τιμή του πλαφόν στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας αναθέρμανε τις ελπίδες πως «σύντομα» θα μπει ένα τέλος στις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις χάρη στον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της ΕΕ να ορίσει ανώτατο όριο στην τιμή πώλησης του φυσικού αερίου έτυχε θερμής υποδοχής από την πλειοψηφία των κρατών – μελών, επιχειρήσεων και πολιτών οι οποίοι μέσα στο 2022 πλήρωσαν ακριβότερα έως και 90% το φυσικό αέριο, κάτι που είχε αντίκτυπο και στις τιμές της ενέργειας.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πραγματικά ποια θα είναι η πορεία της τιμής του αερίου μέσα στο 2023, καθώς αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ακούστηκαν τόσο αισιόδοξες, όσο και απαισιόδοξες φωνές.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ