Τελείωσε το πρόγραμμα φιλοξενίας ESTIA για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Το τέλος του 2022 σηματοδότησε την οριστική λήξη του προγράμματος ESTIA που αφορά στην φιλοξενία προσφύγων, δια μέσω του οποίου φιλοξενήθηκαν 2.500 άνθρωποι σε ολόκληρη την Κρήτη, με τρόπο υποδειγματικό, που απέσπασε τα εύσημα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα διαχειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία η Αναπτυξιακή Ηρακλείου σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση του νησιού που από την πρώτη στιγμή έδειξε την αποφασιστικότητα της να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί στη διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος της φιλοξενίας προσφύγων.

Όταν το 2017 οι Δήμαρχοι της Κρήτης μετά από δύσκολες συζητήσεις και σε ένα φορτισμένο πολιτικό περιβάλλον συμφώνησαν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες από τις εμπόλεμες χώρες -που μετρούσαν αναρίθμητα θύματα-, κυριολεκτικά έγραψαν ιστορία αφού έφεραν σε πέρας την υλοποίηση ενός εξαιρετικά δύσκολου, απαιτητικού και σύνθετου εγχειρήματος το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το πρόγραμμα ESTIA υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, η οποία φρόντισε και επιμελήθηκε κάθε λεπτομέρεια για να φιλοξενηθούν στην Κρήτη συνολικά 2.500 πρόσφυγες. Για τις ανάγκες του προγράμματος ενοικιάστηκαν συνολικά 220 σπίτια στο Ηράκλειο, στο Γάζι, στα Χανιά και τη Σητεία.

Συνολικά 80 άνθρωποι εργάστηκαν στο πρόγραμμα ανάμεσα τους ψυχολόγοι, μεταφραστές, κοινωνικοί λειτουργοί, φροντιστές σπιτιών, και με τη βοήθεια τους η Κρήτη έδειξε για άλλη μια φορά το ανθρώπινο πρόσωπο της, παρέχοντας ασφάλεια, υποστήριξη και ανακούφιση από τη φρίκη και την απίστευτη σκληρότητα του πολέμου δεκάδες μικρά παιδιά και οικογένειες.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία, μέσα από την άριστη συνεργασία που είχαμε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Το πλαίσιο, οι κανόνες και η όλη οργάνωση της φιλοξενίας ήταν υποδειγματική και δεν έδωσε κανένα περιθώριο στην ξενοφοβία που αρχικά είχε εκφραστεί. Ο ίδιος τονίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν στο νησί μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού και όσοι λίγοι έχουν μείνει στον τόπο μας σχεδιάζεται να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

ekriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ