Ο «Ρωμαίος και η Ιουλιέτα» του Φράνκο Τζεφιρέλι κατέθεσαν μήνυση 54 χρόνια μετά για σεξουαλική παρενόχληση

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Φράνκο Τζεφιρέλι του 1968 υποβάλλουν μήνυση για τη γυμνή σκηνή που γύρισαν όταν ήταν μόλις 15 και 16 ετών.

Η 71χρονη Ολίβια Χάσεϊ και ο 72χρονος Λέοναρντ Γουάιτινγκ κατέθεσαν αγωγή την Παρασκευή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια κατηγορώντας την Paramount Pictures για σεξουαλική παρενόχληση, απάτη, σεξουαλική κακοποίηση και σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας.

Οι δύο Βρετανοί ηθοποιοί υποστηρίζουν ότι ο Τζεφιρέλι τους είχε πει αρχικά ότι δεν θα υπήρχε γυμνό στην ταινία.

Γυμνή σκηνή με μακιγιάζ σώματος

Ωστόσο, την τελευταία ημέρα των γυρισμάτων, όπως λένε τους είπαν ότι η ταινία «θα αποτύγχανε» αν δεν έπαιζαν μια γυμνή σκηνή με μακιγιάζ σώματος.

«Αυτό που τους είπαν και αυτό που συνέβη ήταν δύο διαφορετικά πράγματα», δήλωσε ο Τόνι Μαρινότσι, μάνατζερ των ηθοποιών.

«Εμπιστεύτηκαν τον Φράνκο. Στα 16 τους, ως ηθοποιοί, πήραν το παράδειγμά του ότι δεν θα παραβίαζε αυτή την εμπιστοσύνη που είχαν», είπε ο μάνατζερ.

«Ο Φράνκο ήταν φίλος τους, και ειλικρινά, στα 16 τους, τι να κάνουν;» Ο Μαρινότσι πρόσθεσε ακόμη πως τότε «δεν υπήρχαν επιλογές και το #MeToo».

Αγωγή 500 εκατομμυρίων δολαρίων

Στην αγωγή το ζευγάρι των ηθοποιών ισχυρίζεται ότι βιντεοσκοπήθηκε γυμνό χωρίς να το γνωρίζουν και τώρα ζητούν αποζημίωση «που πιστεύεται ότι ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια».

Στη μήνυση αναφέρεται ακόμα ότι ο Τζεφιρέλι έδειξε στους ηθοποιούς πού θα τοποθετούνταν η κάμερα, και ότι δεν θα γυριζόταν ή δεν θα κυκλοφορούσε γυμνό.

Οι Χάσεϊ και Γουάτινγκ θεώρησαν ότι «δεν είχαν άλλη επιλογή από το να παίξουν γυμνοί με μακιγιάζ σώματος, όπως απαιτήθηκε την τελευταία ημέρα των γυρισμάτων».

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1968 και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και χάρισε στον Τζεφιρέλι μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Πέθανε το 2019 σε ηλικία 96 ετών.

Νεαρά αφελή παιδιά

Σε δήλωσή του στο Variety, ο Σόλομον Γκρέσεν, ο δικηγόρος των ηθοποιών, δήλωσε ότι οι δυο τους «ήταν πολύ νεαρά αφελή παιδιά στη δεκαετία του ’60 που δεν είχαν καταλάβει τι επρόκειτο να τους χτυπήσει».

Οι δυο ηθοποιοί δήλωσαν ότι η σκηνή τους προκάλεσε μακροχρόνιο οικονομικό, σωματικό και συναισθηματικό πόνο.

Η ταινία κόστισε επίσης στους Χάσεϊ και Γουάτινγκ «απώλεια αποδοχών και άλλων εργασιακών παροχών και ευκαιριών απασχόλησης», σύμφωνα με τη μήνυση.

«Ξαφνικά έγιναν διάσημοι σε ένα επίπεδο που δεν περίμεναν ποτέ και επιπλέον βιάστηκαν με έναν τρόπο που δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο Γκρέσεμ.

Η αποζημίωση των 500 εκατομμυρίων δολαρίων που διεκδικούν οι δύο ηθοποιοί αντιστοιχεί στο ποσό που έβγαλε η ταινία από την κυκλοφορία της το 1968.

Σύμφωνα με το Variety, η αγωγή των ηθοποιών στηρίζεται σε νόμο της Καλιφόρνια που ανέστειλε προσωρινά την παραγραφή των αγωγών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Ο νόμος αυτός είχε καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Η πορεία των ηθοποιών

Η Χάσεϊ συνέχισε την καριέρα της ως ηθοποιός και μάλιστα ξαναδούλεψε με τον Τζεφιρέλι όπου υποδύθηκε τη Μαρία, τη μητέρα του Ιησού, στην καταξιωμένη μίνι σειρά του σκηνοθέτη Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ του 1977.

Σε συνέντευξή της το 2018, η Χάσεϊ ισχυρίστηκε ότι ο Τζεφιρέλι την αποκαλούσε «Boobs O’Mina» και ότι είχε παραδεχτεί ότι ήταν ο ανεκπλήρωτος έρωτας της ζωής του.

Εκείνη την εποχή, η Χάσεϊ είπε επίσης ότι «αγαπούσε να παίζει την Ιουλιέτα», αλλά ότι ο Τύπος ήταν «εξαντλητικός».

Ο Γουάτινγκ συνέχισε επίσης την καριέρα του ως ηθοποιός και τραγουδιστής στη γενέτειρά του, τη Βρετανία.

www.cretapost.gr

Related Articles