Επικουρική ασφάλιση ΤΕΚΑ: «Κουμπαράς» για 35αρηδες- Τα οφέλη

Petite Perle 300×250

Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εθελοντική ένταξη στο ΤΕΚΑ, προκειμένου οι νέοι ασφαλισμένοι έως 35 ετών να δηλώσουν τη βούληση τους να αλλάξουν Ταμείο

Με αίτησή τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr μπορούν να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι την 31.12.2023.

Ποιους αφορά, ο σκοπός

Ουσιαστικά απευθύνεται σε νέους εργαζομένους έως 35 ετών οι οποίοι μπορούν να εγγραφούν σε αυτό το νέο ταμείο που πρακτικά τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον δικό τους «κουμπαρά». 

Έναν κουμπαρά από τον οποίο θα βάζουν από το μισθό τους ένα 3% ως εισφορές και άλλα 3% ο εργοδότης και στο τέλος του εργασιακού τους βίου, έχοντας δει οι ίδιοι ηλεκτρονικά το πως αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα, θα μπορέσουν να πάρουν την επικουρική σύνταξη που τους αντιστοιχεί. 

Μάλιστα, από το Μάρτιο πέρα από τους μισθωτούς θα έχουν την ίδια δυνατότητα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της ίδιας ηλικίας. 

Πολλαπλά τα οφέλη σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, η οποία έθεσε στο επίκεντρο τη νέα γενιά, έχει πολλαπλά οφέλη. 

Ακολουθώντας τη λογική επιτυχημένων μοντέλων που εφαρμόζονται εδώ και αρκετές δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμάται ότι, με τη μεταρρύθμιση: 

  • περιορίζονται οι κίνδυνοι του ασφαλιστικού συστήματος που απορρέουν από τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού 
  • δίνεται ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία της οικονομίας 
  • αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και 
  • δημιουργούνται ισχυρά αντικίνητρα για ανασφάλιστη εργασία 
  • Παράλληλα, εξασφαλίζονται υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους, καθώς η εμπειρία άλλων χωρών, που εφαρμόζουν κεφαλαιοποιητικά συστήματα, δείχνει ότι μακροπρόθεσμα δίνονται υψηλότερες επικουρικές συντάξεις.

Πως θα υπολογίζεται η επικουρική σύνταξη

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, που εφαρμόζεται εδώ και έναν χρόνο, είναι κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα. 

Αυτό συνεπάγεται ότι οι εισφορές των νέων εργαζομένων αποταμιεύονται στον «ατομικό κουμπαρά» τους, στον οποίο καταγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τους μισθωτούς ή από τους ίδιους, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους, καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων, που αντιστοιχούν στις εισφορές τους και επενδύονται. 

 Έτσι δημιουργείται ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές συντάξεις τους, αντί οι εισφορές τους να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των τωρινών συνταξιούχων. 

Άρα, όταν ο ασφαλισμένος φτάσει στη φάση της συνταξιοδότησης, θα λάβει την επικουρική σύνταξή του, η οποία θα βασίζεται στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεών του. 

Να διευκρινιστεί ότι δεν θίγονται οι συντάξεις των υφιστάμενων συνταξιούχων και ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων των σημερινών εργαζομένων που παραμένουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, θα διατηρηθεί ως έχει. 

Επίσης, ο νέος ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στα στοιχεία του «ατομικού κουμπαρά» του μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του ή του κινητού του τηλεφώνου και, με την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει τις εισφορές, τις αποδόσεις και το σωρευμένο κεφάλαιό του, όπως σήμερα, μπορεί να ελέγξει την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού του. 

Οι καινοτόμες ρυθμίσεις

Σημαντική καινοτομία που φέρνει ο νόμος 4826/2021 είναι ότι στις περιπτώσεις που δεν θεμελιώνεται δικαίωμα μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, (δηλαδή εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν απονεμηθεί κύρια σύνταξη ή δεν συμπληρώνονται 15 έτη επικουρικής ασφάλισης), οι καταβληθείσες εισφορές επιστρέφονται σε πραγματική αξία στον ασφαλισμένο του ΤΕΚΑ κατά τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, κάτι που δεν ίσχυε, μέχρι τώρα. 

Ταυτόχρονα, το κράτος εγγυάται μη αρνητικές αποδόσεις. Δηλαδή, εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης και την απονομή στους ασφαλισμένους επικουρικής σύνταξης τουλάχιστον ίσης με αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές τις οποίες κατέβαλαν, λαμβανομένου υπόψη και του πληθωρισμού. 

Επιπρόσθετα, στο ΤΕΚΑ προβλέπεται κατώτατη επικουρική σύνταξη σε περίπτωση αναπηρίας ή θανάτου ενεργού ασφαλισμένου. 

Τέλος, ο εργοδότης δεν μπορεί να προβεί σε καταγγελία σύμβασης εργαζομένου, αν δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλόμενες εισφορές επικουρικής ασφάλισης προς το ΤΕΚΑ και η απόλυση είναι άκυρη, όταν δεν έχουν καταβληθεί εγκαίρως οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης στο νέο Ταμείο. 

Αίτηση υπαγωγής στο ΤΕΚΑ μπορείτε να υποβάλετε στην ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ