Φαρμακοποιοί Ηρακλείου: Μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις – Σωστά αλλά… αργά τα μέτρα που λήφθηκαν

Petite Perle 300×250

Τεράστιο πρόβλημα επικρατεί με την τραγική έλλειψη φαρμάκων και στα φαρμακεία του Ηρακλείου.

Η έξαρση των ιώσεων και οι γιορτές δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα που είχε ως αποτέλεσμα να αδειάσουν τα φαρμακεία της πόλης.

«Ήταν ένα φαινόμενο που το γνωρίζαμε εδώ και καιρό. Είχαμε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς από το φθινόπωρο ότι τον χειμώνα θα έχουμε ελλείψεις. Δυστυχώς και έγινε», τόνισε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα αλλά… αργήσαμε

Στη σωστή κατεύθυνση βρίσκονται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας ως προς το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα φάρμακα ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Σκουντάκης, αργήσαμε πολύ να τα λάβουμε.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο είναι σαφέστατα προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν διαφωνούμε με αυτά. Το παράπονό μας όμως είναι ότι αργήσαμε να τα επιδιώξουμε και τώρα είμαστε σε αυτή τη κατάσταση με τα αδιέξοδα. Αν είχαμε λάβει νωρίς τα μέτρα θα είχαμε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία με τα αποθέματα και δεν θα καταλαβαίναμε τόσο έντονα τις ελλείψεις», ανέφερε σχετικά ο Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας

Σε έκτακτη ενημέρωση χθες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων ελλείψεων σε φάρμακα.

Τα μέτρα είναι:

Συνέχιση ελέγχων σε φαρμακαποθήκες

Έλεγχοι σε εννέα μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για διατήρηση των αποθεμάτων

Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ εντείνεται η παραγωγή ελληνικών βιομηχανιών σε δραστικές ουσίες που παρουσιάζουν έλλειψη.

Συνεννόηση με ΕΟΦ για ενημέρωση για γενόσημα φάρμακα αντίστοιχης ουσίας και αξίας

Ενημέρωση στους γιατρούς για ελλείψεις, για ανάλογη συνταγογράφηση

Μόνο άυλη συνταγογράφηση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη

Όσα φάρμακα δεν υπάρχουν ως υποκατάστατα θα τα προμηθευτεί η κυβέρνηση για να υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς

Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

www.cretapost.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ