Τεστ, μάσκες και ανάλυση λυμάτων: Τι αποφασίστηκε για τον κορωνοϊό στη σύσκεψη του Μαξίμου

by litsa TSANTIRAKI

Τελευταία Ενημέρωση:

Σε επιφυλακή βρίσκεται για ακόμη μια φορά ο κυβερνητικός μηχανισμός λόγω της έκρηξης του κορωνοϊού στην Κίνα, με πληροφορίες να αναφέρουν πως κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε αρνητικό τεστ 48 ωρών και υποχρεωτική μάσκα υψηλής προστασίας για τους ταξιδιώτες από την ασιατική χώρα. 

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, θα εντατικοποιηθεί και η ανάλυση λυμάτων από τις πτήσεις που φτάνουν από την Κίνα.

Επί της ουσίας, η Αθήνα ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις της Κομισιόν, όπως άλλωστε και αρκετά ακόμη κράτη – μέλη της Ένωσης.

Ανησυχία για την κατάσταση στην Κίνα

«Γρίφο» αποτελεί για τη Δύση η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα μετά από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού, με ειδικούς και κυβερνήσεις να ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας μετάλλαξης και τον ΠΟΥ να ασκεί σφοδρή κριτική στο Πεκίνο για τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της πανδημίας.

«Δεν έχουμε πλήρη δεδομένα» δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, διευθυντής επειγόντων περιστατικών του ΠΟΥ.

Ο οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα που μοιράστηκαν μαζί τους τα Κινεζικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων -μια μόλις ημέρα μετά από τη συνάντηση που είχαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ με επιστήμονες από την Κίνα.

Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μονοψήφιο αριθμό θανάτων τις τελευταίες ημέρες -κάτι που δεν συνάδει με τις πληροφορίες που έρχονται από την αχανή ασιατική χώρα και λένε ότι νοσοκομεία και γραφεία τελετών έχουν… πελαγώσει.

«Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την Κίνα δεν αποδίδουν την πραγματική διάσταση της εξάπλωσης του κορωνοϊού αναφορικά με τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και -το κυριότερο- τους θανάτους».

Η Κίνα έχει καταγράφει μόλις 22 θανάτους από το Δεκέμβριο, με τις υγειονομικές Αρχές να ανακοινώνουν μόλις έναν θάνατο το τελευταίο 24ωρο -έναντι πέντε χθες.

Η εταιρεία ανάλυσης ιατρικών δεδομένων Airfinity εκτιμά πως περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν ημερησίως από κορωνοϊό στην Κίνα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, επιβεβαίωσε συζητήσεις ανώτατων αξιωματούχων του οργανισμού με Κινέζους και ζήτησε από το Πεκίνο αξιόπιστα στοιχεία για την εξάπλωση της νόσου και τις μεταλλάξεις.

Δήλωσε, επίσης, ότι κατανοεί την ανησυχία ορισμένων χωρών και την απόφασή τους να λάβουν μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα στις επικρίσεις του ΠΟΥ και του ζήτησε να διατηρεί «δίκαιη και αμερόληπτη» στάση.

Πηγή: msn.com

Related Articles