ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: Αυταρχισμός, αδιαφάνεια, με στόχο τη διάλυση του ΕΣΥ

Petite Perle 300×250

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

"Τα έργα και οι ημέρες των «αρίστων» του επιτελικού Κράτους, ήδη έχουν τραγικά αποτελέσματα στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η αναξιοκρατική, πέρα και έξω από κάθε διαδικασία επιλογή των διοικήσεων των Νοσοκομείων της χώρας και του νησιού μας, με μοναδικό κριτήριο τα κομματικά ένσημα και τις βουλές των Βουλευτικών γραφείων, καθημερινά αποδεικνύει τα όριά της  και παράγει αυταρχισμό και αντιδεοντολογικές ενέργειες (βλέπε: συμπεριφορές διοικητή του ΠΑΓΝΗ σε αναισθησιολόγους, παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένης Ιωαννίδου). 

Το 2023, βρίσκει τα Νοσοκομεία της χώρας μας υπό ασφυκτική πίεση και λόγω της συγκυρίας (αναπνευστικές λοιμώξεις, εποχική γρίπη, κορωνοϊός, αναπνευστικός ιός RSV), αλλά το κυριότερο λόγω της ολιγωρίας και της ιδεολογικής εμμονής της Κυβέρνησης για ξεθεμελίωμα του συστήματος και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα.  Έτσι οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι πλέον τεράστιες, η χρηματοδότηση κουτσουρεμένη, παρά την Πανδημία και όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της, αποτυχημένες και με όλη την υγειονομική κοινότητα απέναντί της:

  • Έξι μήνες μετά την πιλοτική εφαρμογή του νέου θεσμού του προσωπικού γιατρού δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η δημιουργία ενός ισχυρού αναχώματος για το ΕΣΥ,  εξαιτίας της υποχρεωτικότητας της ρύθμισης με πρόστιμα, την απροθυμία των ιδιωτών να ενταχθούν και τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 53,3% των δικαιούχων δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα. 
  • Οι νομοθετημένες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις αποτελούν «casus belli» για τους εκπροσώπους των γιατρών και των υγειονομικών στο σύνολό τους, τονίζοντας πως οι δρομολογούμενες «μεταρρυθμίσεις» θα εξαναγκάσουν τους ασθενείς να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα λόγω των ελλείψεων στο ΕΣΥ. Παράλληλα όμως αντιδράσεις εκφράζονται και από τους ιδιώτες γιατρούς, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ακόμα και ο Π.Ι.Σ έχει εκφράσει σφοδρές αντιρρήσεις.
  • Τα σχέδια περί δήθεν «αναδιαμόρφωσης» του χάρτη υγείας, που προβλέπουν συγχωνεύσεις επικρέμονται ως Δαμόκλειος σπάθη, πάνω από τους κατοίκους πολλών περιοχών. Το θέμα επανέφερε πρόσφατα στο τραπέζι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο Λασίθι, αδιαφορώντας για τις ιδιαιτερότητες του Νομού αυτού, προαναγγέλλοντας κλείσιμο Νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή τα έχουν αφήσει στη μοίρα τους χωρίς ειδικότητες και επαρκή χρηματοδότηση. (Νοσοκομείο Ιεράπετρας, χωρίς καν Παθολόγο).
  • Ακόμα και η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών από 1η Ιανουαρίου 2023, δεν θα καλύψει κενά γιατί δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε: Μονάδες εντατικής φροντίδας, μονάδες νεογνών και κλινικές – τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, έχει την πολιτική ευθύνη της υγειονομικής τραγωδίας που έζησε η χώρα μας, της αέναης προσπάθειάς της, για διάλυση του ΕΣΥ, και των δραματικών ελλείψεων εδώ και μήνες σε φάρμακα πρώτης ανάγκης.  Για μας είναι αναγκαίο να φέρνουμε συνεχώς στο προσκήνιο ζητήματα ενίσχυσης των δημόσιων πολιτικών με στήριξη του ΕΣΥ.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους να αλλάξει η κατάσταση. Το οφείλουμε στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό αλλά και σε όλους του εργαζομένους του ΕΣΥ για τις θυσίες τους εν μέσω της πανδημίας, αλλά και στον λαό μας που βιώνει μιαν ακόμα οικονομική κρίση. Αυτό που έχει αξία για τη δημόσια υγεία και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας είναι να σταματήσει η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη."

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ