Tέσσερις πυγμάχοι θα καταθέσουν για τον θάνατό του Βασίλη Τόπαλου

Petite Perle 300×250

Περαιτέρω φως στην υπόθεση του αδόκητου θανάτου του 16χρονου πυγμάχου, Βασίλη Τόπαλου, αναμένεται να πέσει σήμερα, όποτε και καταθέτουν ακόμη τέσσερις συναθλητές του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα τέσσερις πυγμάχοι που ήταν στην επίμαχη προπόνηση αναμένεται να καταθέσουν στην υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας και να πουν την δική τους εκδοχή για το τι ακριβώς συνέβη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερα άτομα που βρίσκονταν στο γυμναστήριο της Καλλιθέας μαζί με τον 16χρονο τη μοιραία μέρα (16/12) που οδήγησε στο να χάσει τη ζωή του. Σημειώνεται ότι και την προηγούμενη μέρα, ο νεαρός αθλητής βρισκόταν στο γυμναστήριο και προπονούνταν, παρά τις ρητές οδηγίες του ομοσπονδιακού προπονητή για ξεκούραση και χαλαρό πρόγραμμα.

Ο θάνατός του έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, ενώ μέχρι να εκδοθεί το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα ακριβή αίτια θανάτου του Έλληνα πρωταθλητή. Προς το παρόν βασικό σενάριο είναι το θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι να προήλθε από την πτώση που είχε μετά από λιποθυμία στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου όπου προπονείτο. Την ίδια ώρα ωστόσο πληθαίνουν οι αναφορές που αφορούν σε εξουθένωση του 16χρονου από συνεχείς αγώνες σπάρινγκ (προσομοίωση αγώνα κατά τη διάρκεια της προπόνησης) εκείνη την ημέρα που είχαν ως αποτέλεσμα ο άτυχος Βασίλης να χάσει τη ζωή του.

Έπαιζε με πυγμάχους μεγαλύτερης κατηγορίας για να ανεβάσει τις επιδόσεις του

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες , ο 16χρονος έκανε συχνά αγώνες προσομοίωσης, τα λεγόμενα σπάρινγκ, με αντιπάλους μεγαλύτερων κατηγοριών ώστε να δοκιμάζει τις ικανότητές του σε υψηλότερο επίπεδο.

Ένα παιδί 16 ετών, με βάρος 60 κιλά, έβαζε τα γάντια και πάλευε με ενήλικες, επαγγελματίες αθλητές των 70 και 80 κιλών προκειμένου να ανεβάσει τις επιδόσεις του. Μάλιστα, τη μοιραία ημέρα ο Βασίλης φέρεται να χτυπήθηκε με τρεις πυγμάχους με την ένταση πάνω στο ρινγκ να ξεπερνάει τα όρια της προπόνησης.

«Ξέφυγε το σπάρινγκ εκείνη την ημέρα. Ξεκίνησαν μια προπόνηση ρουτίνας με σάκους – στόχους, αλλά μετά τα χτυπήματα ήταν δυνατά και οι ρυθμοί πολύ υψηλοί», λέει στο protothema.gr ο Γιάννης, δάσκαλος πολεμικών τεχνών στα Βόρεια Προάστια, ο οποίος γνωρίζει τον ιδιοκτήτη της σχολής του Ταύρου. Ο ίδιος επισημαίνει πως «σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ευθύνη του προπονητή που βρίσκεται στη σχολή να δει τι γίνεται και να ζητήσει από τους αθλητές να κατεβάσουν την ένταση».

Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση αναμένεται να καλέσουν για κατάθεση τέσσερα ακόμη άτομα τα οποία βρίσκονταν στη σχολή εκείνη την ώρα. Μέσα από την προανάκριση θα εξακριβωθεί αν ο 16χρονος το μοιραίο πρωινό ανέβηκε στο ρινγκ για να προπονηθεί με αντίπαλο ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, η ιατροδικαστική έκθεση θα δείξει εαν κάποιο χτύπημα που δέχθηκε ο Βασίλης προκάλεσε το τραύμα στο κεφάλι, αν επιδείνωσε προϋπάρχον πρόβλημα υγείας ή εάν ο θάνατος του προήλθε από άλλη αιτία.

Ο πυγμάχος που τον βρήκε αναίσθητο περιγράφει – «Άκουσα ένα μπαμ και τον είδα πεσμένο»

Ο πυγμάχος που εντόπισε χωρίς τις αισθήσεις του τον Βασίλη Τόπαλο μίλησε στο Mega και περιέγραψε με λεπτομέρειες τις προσπάθειες όσων βρίσκονταν στο σημείο προκειμένου να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στον 16χρονο αθλητή. Όπως επεσήμανε το πρώτο πράγμα που έκανε όταν τον είδε να βρίσκεται στο έδαφος ήταν να φωνάξει τους προπονητές.

«Ήμουν μέσα στην τουαλέτα. Άκουσα από έξω ένα 'μπαμ'. Βγήκα και είδα τον Βασίλη πεσμένο κάτω. Φώναξα αμέσως τους προπονητές και τον πατέρα του. Τους φώναξα όλους, όποιον μπορούσε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες. Ο προπονητής μου του έδωσε τις πρώτες βοήθειες και εμείς παίρναμε τηλέφωνο το ΕΚΑΒ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο τρομακτική ήταν αυτή η στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια διέψευσε τους ισχυρισμούς που τον ήθελαν να έκανε σπάρινγκ με τον 16χρονο, δηλώνοντας πως εκείνη την ημέρα δεν έκανε προπόνηση. «Ο Βασίλης ερχόταν συχνά στο γυμναστήριο και τον έβλεπα. Έκανε προπονήσεις σε εμάς. Εγώ δεν έκανα ποτέ προπόνηση με τον Βασίλη. Εκείνη τη μέρα δεν είχα βάλει γάντια, γιατί δεν είμαι καν στα κιλά του. Έχουν πει ότι εγώ έκανα σπάρινγκ μαζί του, ενώ εκείνη την ημέρα εγώ δεν έκανα καθόλου προπόνηση», δήλωσε ακόμη.

«Στο γυμναστήριο εκείνη τη μέρα γινόταν προπόνηση, όχι σπάρινγκ. Είναι ψέματα ότι γινόταν sparing. Έκαναν τεχνικές, όπως κάνει κάθε γυμναστήριο. Ο Βασίλης έκανε συνδυασμούς με τα άλλα παιδιά, δεν είναι ούτε βάρη, ούτε σπάρινγκ. Ήταν συνδυασμοί, στόχοι. Πιο πολύ για την δύναμη και την αντοχή», υποστήριξε.

Στη συνέχεια ο αθλητής είπε πως «το χτύπημα που είχε ο Βασίλης ήταν πολύ βαρύ. Στη ΓΑΔΑ μας ρώτησαν αν πήγε κάποιος και τον βάρεσε με λοστό στο μπάνιο. Δεν μπορεί αυτό το χτύπημα να έχει προκληθεί με γάντι. Ο Βασίλης ήταν πρωταθλητής, ήταν πολύ προσεχτικός, πάντα έκανε προπόνηση με γάντια και κάσκα».

πηγή: www.protothema.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ