Όνειρο πια για τους Τούρκους η επιστροφή στο χωριό

Petite Perle 300×250

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έταξε στους Τούρκους πολίτες καλύτερες μέρες μετά το 2023 και ανακοίνωσε πως η χώρα του έχει ανακαλύψει κοιτάσματα φυσικού αερίου που η αξία τους φθάνει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Μια εβδομάδα νωρίτερα είχε ανακοινώσει αύξηση 50% στον βασικό μισθό. Oμως η καθημερινότητα των Τούρκων τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης Ερντογάν, λόγω του πληθωρισμού, γίνεται δυσκολότερη και οι περισσότεροι πολίτες των κατώτερων οικονομικών στρωμάτων εκφράζουν τα παράπονά τους.

Μου προκάλεσε εντύπωση η συζήτηση που είχαμε με τον οδηγό ταξί κ. Αχμέτ κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας από την περιοχή Μπεσίκτας προς την πλατεία Ταξίμ. Ενώ μου έλεγε τα παράπονά του από την ακρίβεια που επικρατεί, μου αποκάλυψε την κατάστασή του τονίζοντας: Φθάσαμε σε σημείο ανέχειας δίχως προηγούμενο… Πριν από λίγα χρόνια, το πρωί μαζί με τα παιδιά μου τρώγαμε πρωινό. Ψωμί, τυρί, λίγες ελιές, ίσως και λίγη μαρμελάδα. Σήμερα όμως δεν μπορώ, αποκλείεται. Μόνο μια σούπα τραχανά που έχουμε φέρει από το χωριό και λίγο ψωμί είναι αρκετό και όλοι μαζί πάμε για τις δουλειές μας και το σχολείο. Ο ίδιος παραδέχεται πως στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Ερντογάν κατάφερε να κάνει επενδύσεις, να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο, όμως παρατηρεί πως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει προς το χειρότερο.

Λίγες μέρες μετά, σε επίσκεψή μας σε σπίτι φίλων, ο κ. Ερτζάν, θυρωρός στο επάγγελμα, όταν τον ρώτησα πώς είναι σήμερα η ζωή του, μου είπε κάτι που ίσως δείχνει τις σημερινές οικονομικές τάσεις της χώρας. Ηρθαμε στην Κωνσταντινούπολη πριν από 12 χρόνια. Τότε ονειρευόμασταν να αγοράσουμε ένα σπίτι. Αυτό όμως τώρα αποκλείεται, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Τώρα καταλάβαμε πως πάει, χάθηκε αυτό το όνειρο. Σήμερα ονειρευόμαστε να επιστρέψουμε στο χωριό για να επιβιώσουμε, μήπως φτιάξουμε το σπίτι του πατέρα μας, ανέφερε και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τα επόμενα χρόνια. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του Ερτζάν. Ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία είναι στα επίπεδα του 85%, ο ανεπίσημος στο 120%, ωστόσο λόγω της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε αντίθεση με όλες τις άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, εκτινάχθηκαν οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων!

Πανάκριβη η στέγαση

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Βahcesehir, οι τιμές αγοράς κατοικίας στην Κωνσταντινούπολη σε διάρκεια ενός έτους αυξήθηκαν 190%, στην Αττάλεια 198% και στο σύνολο της χώρας 174%. Αντίστοιχα, τα ενοίκια στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκαν 147%, στην Αγκυρα 150%, στη Σμύρνη 160%, στην Τραπεζούντα 208% και στην Αττάλεια 302%. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βάλει πλαφόν 25% στις αυξήσεις των ενοικίων για τα ισχύοντα συμβόλαια. Για όσα έχουν λήξει, οι νέες τιμές προκαλούν ανησυχία. Αναλυτές παρατηρούν πως η κυβέρνηση Ερντογάν εντός του 2022 αύξησε τον βασικό μισθό σχεδόν 100%, ωστόσο οι υπόλοιποι μισθοί δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό και μόνο μέσα σε ένα έτος το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων μειώθηκε με ραγδαίους ρυθμούς…

Απλησίαστα βασικά αγαθά

Η ίδια δύσκολη κατάσταση επικρατεί και στα βασικά αγαθά. Σύμφωνα με την έρευνα του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) της Μεράλ Ακσενέρ, συσκευασία ενός λίτρου γάλακτος μακράς διαρκείας τον Νοέμβριο του 2021 κόστιζε 7,13 λίρες, σήμερα η τιμή του έχει φθάσει τις 15,5 λίρες και τις επόμενες μέρες αναμένεται νέα ανατίμηση. Ενα κιλό ντομάτες κόστιζε 7,36 λίρες και σήμερα η τιμή τους έφθασε τις 19,9 λίρες, δηλαδή η αύξηση σε ένα έτος έφθασε το 170%. Ενα κιλό μήλα κόστιζε πέρυσι 5,38 λίρες και φέτος 14,9 λίρες, δηλαδή η τιμή τους αυξήθηκε 177%. Η τιμή ενός κιλού ζάχαρης αυξήθηκε 247,4%. Αυτά τα δεδομένα προκαλούν ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο που προσπαθεί να δείξει τα έργα που έχουν γίνει από το 2002 μέχρι και σήμερα, τα οποία δεν είναι καθόλου λίγα, αλλά και να υποσχεθεί καλύτερες μέρες τα επόμενα πέντε χρόνια. Το τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο TOGG (η τιμή του μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί), ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Toυρκίας στην περιοχή Ακούγιου, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι κάποια από τα επιτεύγματα που προβάλλονται συνέχεια.

Τα εισοδήματα

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως το μεγάλο πλεονέκτημα του Ερντογάν, το οποίο ήταν οι επιδόσεις του στην οικονομία, τώρα, στον προεκλογικό αγώνα, θεωρείται πως είναι το αδύνατο σημείο του. Από το 2002 μέχρι και το 2018 το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τούρκων τριπλασιάστηκε από τα 3.000 δολάρια και έφθασε τα 10.000 δολάρια, ενώ σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, ενδέχεται να πέσει κάτω από τα 7.500 δολάρια! Ο Αλί Μπαμπατζάν ήταν ο επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν.

Ενα σημείο που συνήθιζε ο Τούρκος πρόεδρος να αναφέρει στις ομιλίες του ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα πριν από το 2002. Πράγματι, ο ίδιος άλλαξε την εικόνα της Τουρκίας σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά έξι εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι, που δεν ξέρουν τίποτα για τα δύσκολα χρόνια της Τουρκίας και σήμερα βλέπουν ότι η ζωή τους γίνεται δυσκολότερη, με τους περισσότερους να δηλώνουν πως θα ήθελαν να φύγουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτούς τους νέους θα πρέπει να πείσει το κυβερνητικό επιτελείο για να πετύχει το πολυπόθητο ποσοστό 50,1% και να κερδίσει τις εκλογές.

Η χειρονομία, η γαλοπούλα και η Trkiye

Σε μια συμβολική χειρονομία καλής θέλησης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι θα σταματήσει, σε μεγάλο βαθμό, να χρησιμοποιεί τον όρο Turkey για την Τουρκία, υιοθετώντας αντί γι' αυτόν τη λέξη Trkiye, όπως έχει ζητήσει η Αγκυρα. Το θέμα τέθηκε το 2021 από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες που βασίζονται στο λατινικό αλφάβητο να χρησιμοποιούν τον όρο Trkiye, καθώς η λέξη Turkey παραπέμπει και στη γαλοπούλα, ενώ στην καθομιλουμένη συχνά χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ανόητα άτομα. Υστερα από απαίτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον υιοθετήθηκε ο όρος Trkiye σε κοινό ανακοινωθέν των δύο χωρών για τη συνεργασία τους που έχει στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό του Ισλαμικού Κράτους, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. Τον ίδιο όρο χρησιμοποιεί το αμερικανικό Πεντάγωνο ήδη από τον περασμένο Αύγουστο. Πάντως, ο Νεντ Πράις διευκρίνισε ότι αν και ο όρος Trkiye θα αποτελεί στο εξής την αμερικανική επιλογή όταν πρόκειται για επίσημα ή διμερή ντοκουμέντα, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η χρήση του όρου Turkey όταν αυτό υπαγορεύεται από την ανάγκη να γινόμαστε κατανοητοί από το ευρύτερο κοινό. Από τις υπόλοιπες αγγλόφωνες χώρες, οι πρεσβείες της Αυστραλίας, της Ινδίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας στην Αγκυρα χρησιμοποιούν τον όρο Trkiye, ενώ Βρετανία, Ιρλανδία και Νότια Αμερική εμμένουν προς το παρόν στην παλαιότερη ονομασία.

Πηγή: η καθημερινή

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ