Πέτρος Φιλιππίδης: Ξέρουν ότι δεν είμαι βιαστής ήθελαν να με βγάλουν από το θέατρο

Petite Perle 300×250

«Δεν κατάφεραν να με βγάλουν από τη μνήμη και τις καρδιές του κόσμου» είπε στην απολογία του – «Εγώ είμαι αγαπητός, δεν είμαι σαν τον Μπέζο μυστήριος».

Ξέσπασε κατά των γυναικών συναδέλφων του που τον κατήγγειλαν για βιασμό και απόπειρες βιασμού -και όχι μόνο κατά αυτών- ο Πέτρος Φιλιππίδης συνεχίζοντας την απολογία του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

«Όλοι αυτοί γνωρίζουν αν είμαι βιαστής ή όχι. Ξέρουν ότι δεν είμαι. Αυτό με σκοτώνει», είπε ο ηθοποιός και σε άλλο σημείο της μαραθώνιας απολογίας του (διήρκησε περίπου οχτώ ώρες) εμφανώς φορτισμένος σημείωσε: «Πόσο εύκολα με κατηγορούν για βιαστή; Το καταλαβαίνω, τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν. Αλλά εγώ υπερασπίζομαι τη ζωή μου, την χαμένη ζωή μου που κρέμεται από μια κλωστή πλέον. Δεν πρόκειται να ξαναδουλέψω σε αυτή τη δουλειά. Δεν τους θέλω, να μην τους ξαναδώ στα μάτια μου. Ντροπή τους. Ήρθαν τρεις γυναίκες που έστρωσαν πρώτα το χαλί (σ.σ. αναφέρεται στις Άννα – Μαρία Παπαχαράμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη) αλλά δεν τους βγήκε. Πώς θα έκαναν πίσω μετά με ένα όνομα σαν το δικό μου;».

Ο ηθοποιός αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δεύτερη καταγγελία που έγινε σε βάρος του από γυναίκα συνάδελφό του για απόπειρα βιασμού της μέσα στο καμαρίνι του. Αντέκρουσε την κατηγορία, κάνοντας λόγο για συναινετικές σεξουαλικές συνευρέσεις και υποστηρίζοντας πως με τη συγκεκριμένη ηθοποιό υπήρξε αμοιβαίο φλερτ. Ακόμη τόνισε πως ποτέ δεν είπε στη συγκεκριμένη γυναίκα ότι θα αντικαταστήσει σίγουρα άλλη ηθοποιό στην παράσταση που εκείνος ανέβαζε.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη δεύτερη γυναίκα που τον κατήγγειλε ο Πέτρος Φιλιππίδης είπε: «Μίλησα με τον κ. (…) στο τηλέφωνο και μου είπε ότι θέλει να μου στείλει ένα βιογραφικό της ανιψιάς του. Υπήρχε πιθανότητα αντικατάστασης μιας ηθοποιού. Ήρθε το βιογραφικό, την πήρα τηλέφωνο και την προσκάλεσα στο θέατρο να δει την παράσταση και να γνωριστούμε από κοντά. (…) Ξεκίνησε η παράσταση και στο τέλος ήρθε στα καμαρίνια, γνωριστήκαμε και μιλήσαμε. Νομίζω ότι της είπα πως υπήρχε η πιθανότητα αντικατάστασης (άλλης ηθοποιού). Έκατσε αρκετή ώρα. Μιλήσαμε γενικότερα… Και συνεννοηθήκαμε να έρθει την επόμενη ημέρα. Το κλίμα ήταν καλό, υπήρχε ένα φλερτ. Ήρθε ξανά στο τέλος της εβδομάδας. Είδε την παράσταση, μιλήσαμε και ξανάρθε. Ήταν η ημέρα που παρακολούθησε την παράσταση από τα παρασκήνια. Εκεί το φλερτ αυτό εκδηλώθηκε λίγο πιο έντονο και από την πλευρά μου και από την πλευρά της με αγγίγματα, χαμόγελα. Ήταν αρκετά ενθουσιασμένη βλέποντας την παράσταση από τα παρασκήνια. Αυτό που έγινε ήταν με τη σύμφωνη γνώμη και των δυο. Δεν υπήρξε κάποιος καταναγκασμός ή βία».

Στη συνέχεια ο ηθοποιός υποστήριξε ότι ποτέ δεν «έταξε» ρόλο στη γυναίκα που τον κατήγγειλε για απόπειρα βιασμού της. «Της είπα: «αν θες να παρακολουθήσεις την παράσταση» και πως έτσι θα κάνουμε την αντικατάσταση αν χρειαστεί να γίνει». Ήμουν απολύτως σαφής, όσον αφορά την αντικατάσταση ποτέ δεν της είπα ότι ήταν σίγουρο. Αυτό δεν της άρεσε. Μου είπε ότι έχει εκτεθεί (σ.σ. που δεν πήρε το ρόλο). Της υπενθύμισα ότι δεν ήταν σίγουρο και ότι τα είχαμε συνεννοηθεί. Είχε συμφωνήσει να παρακολουθήσει την πρόβα, χωρίς να είναι σίγουρη η αντικατάσταση. Ήθελε να φύγει. Της άνοιξα την πόρτα και έφυγε. Της έστειλα ένα μήνυμα συμφιλίωσης για να μην υπάρχει κάτι μεταξύ μας. Της είπα για το "Λάκη το Γλυκούλη". Ήμουν ένα σοβαρός επαγγελματίας, να προτείνω μπορούσα, να επιβάλλω όχι».

Ο Πέτρος Φιλιππίδης ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες τηλεφωνούσε στην καταγγέλλουσα και κατάφερε να μιλήσει μετά από πολλές προσπάθειες μαζί της. «Όταν συναντηθήκαμε προσπάθησα να επαναφέρω την κουβέντα. Ηρέμησε λίγο. Υπήρξε ένα καλύτερο κλίμα μεταξύ μας. Ειπώθηκαν και κάποια πράγματα ερωτικά. Έρχεται τώρα να με καταγγείλει για απόπειρα βιασμού; Έχει πει ψέματα. Ήταν ανιψιά γνωστού δικηγόρου και εγώ θα έκανα απόπειρα βιασμού; Το ξέρω ότι επαναλαμβάνομαι αλλά δεν θα το έκανα ποτέ. Ακόμη και αν εγώ παρεξηγούσα τη διάθεση κάποιου ανθρώπου, θα σταματούσα αμέσως. Έχει ακουστεί ότι δεν σέβομαι το "όχι". Πώς θα αποδείξω ότι αυτό που καταγγέλλουν ότι έγινε πριν 15 χρόνια δεν έγινε; Θέλησα να μιλήσω για μένα γιατί έπρεπε να βρω ένα τρόπο να σας πω ότι ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας δεν είναι αυτός που περιγράφουν εδώ επί δέκα μήνες».

Μάλιστα, ο Πέτρος Φιλιππίδης αναφέρθηκε εκ νέου στην πρώτη καταγγελία σε βάρος του και σε ηθοποιό – μάρτυρα που κατέθεσε στη δίκη επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς της συγκεκριμένης καταγγέλλουσας περί βιασμού της. «Την είδε (η μάρτυρας) την καταγγέλλουσα με χτυπήματα και με μελανιές, όπως λέει. Είναι μια δυναμική γυναίκα, που κατεβαίνει στους δρόμους για δικαιώματα. Μας τα έλεγε στα καμαρίνια. Και μετά συναντάει τη φίλη της σε αυτή τη κατάσταση και της λέει "έλα κάτσε στο παγκάκι να τα πούμε"; Και δεν την παίρνει από το χέρι να την πάει στην αστυνομία»;.

Ακόμη, ο ηθοποιός αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τη συγκεκριμένη μάρτυρα στο θέατρο και αφού η καταγγέλλουσα της είχε μιλήσει για την απόπειρα βιασμού της. «Εγώ πάντως σε καμία περίπτωση, αν με ρωτάτε, δεν θα δούλευα με έναν άνθρωπο που έχει κάνει τέτοιο πράγμα», είπε για να συνεχίσει: «Η τρίτη καταγγέλλουσα όταν με απείλησε για την απόπειρα βιασμού της δεν μου είπε ότι θα με πάει στην αστυνομία. Μου είπε: «θα σε πάω στα κανάλια ρε μ@@@α». Έτσι όπως το περιγράφει είχε τη δυνατότητα να μου σπάσει τα μούτρα. Αυτές είναι οι καταγγελίες τους και συνεχώς μεταβάλλονται. …Όλοι αυτοί ξέρουν αν είμαι βιαστής ή όχι. Και αυτό με σκοτώνει. Θέλουν να φύγω από το θέατρο; Να φύγω. Να με πλακώσουν στο ξύλο; Να το κάνουν. Όχι όμως αυτό. Βιαστής εγώ; Και το ξέρουν πολύ καλά. Βγήκε δικηγόρος της υπόθεσης σε κανάλι και μίλησε για υπόθεση που δεν υπάρχει στη δικογραφία. Ψέματα. Δεν ξέρουν για ποια μιλούν και ότι έχει νοσηλευτεί. Για αυτά ρωτήστε τον κ. Μπιμπίλα…».

Αναφερόμενος στην τρίτη γυναίκα που τον κατήγγειλε επίσης για απόπειρα βιασμού της μέσα στο αυτοκίνητό του σε δρομάκι του Παλαιού Ψυχικού έπειτα από επαγγελματικό ραντεβού, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε: «Είχαμε μια πολύ συμπαθητική συνάντηση, μου έδωσε το βιογραφικό της. Είχε δυο πράγματα. Ήταν ευχάριστη συνάντηση, μου έδειξε επαγγελματικές φωτογραφίες της και γυμνές. Φύγαμε και τη ρώτησα αν έχει μέσο. Της είπα "θα σε πάω εγώ". Μπήκε και φύγαμε. … Με έπιασε στο πόδι και αρχίζει να με χαϊδεύει. Καταλαβαίνετε… Έγινε ότι έγινε μεταξύ μας με τη θέλησή μας. Τελειώνω και της ζήτησα να την πάω σπίτι της. Μου είπε ότι θα πάρει ταξί. Την άφησαν στην πιάτσα των ταξί. Στο οικόπεδο έξω από το σπίτι μου την βίασα; Απορώ πως δεν είπαν ότι χαιρέτησα και τη γυναίκα μου. Είμαι βαθιά πληγωμένος. Δεν έχω ούτε καν θυμό. Ούτε και εγώ δεν το πιστεύω. Βρίσκομαι σε απελπισία και απόγνωση. Ανακάλυψαν οι συνήγοροι ότι το οικόπεδο αυτό είναι έξω από το σπίτι μου. Έβγαινε ο γιος μου και έπαιζε. Πήγαν και βανδάλισαν το σπίτι της μάνας μου. Είπαν να μη μπορώ να σταθώ πουθενά».

«Ήθελαν να με βγάλουν από το θέατρο»

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας του, ο Πέτρος Φιλιππίδης αναφέρθηκε σε πολλούς συναδέλφους του και στη στάση που αυτοί κράτησαν από τη στιγμή που ο ίδιος βρέθηκε κατηγορούμενος: «Κάποιοι δεν έρχονται εδώ γιατί φοβούνται ή απειλούνται. Άλλοι γιατί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Είχα καλή άποψη για την κ. Παπαχαραλάμπους. Με αγκάλιαζε τρυφερά, όχι κάτι πονηρό Ο σύζυγος της μου έλεγε πως «ανυπομονεί η Άννα Μαρία για το πότε θα δουλέψετε μαζί». Με το σύζυγο της δουλέψαμε άψογα. Είναι άδικο. Και αν το θέλει ο οποιοσδήποτε το άδικο, ο Θεός δεν το θέλει. Όποιος καταγγείλει σήμερα γίνεται πιστευτός. Ξέρετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό; Πολύ».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στον Σπύρο Μπιμπίλα, τη Λένα Δροσάκη, κ.ά. Μεταξύ άλλων είπε: «Ο κ. Μπιμπίλας ξέρει ότι δεν είμαι βιαστής και βγαίνει και λέει πως «θα στεναχωρηθεί πολύς κόσμος αν δεν μπει φυλακή ο Φιλιππίδης». Και επιμένει να λέει ότι είναι φίλος μου. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους η ζωή μου έχει γίνει φύλλο και φτερό. Να ζητήσω συγνώμη από την οικογένειά μου. Και αν πλήγωσα κάποιον χωρίς να ο ξέρω ζητώ συγνώμη».

Αναφερόμενος στην ηθοποιό Λένα Δροσάκη, είπε: «Όταν της είπα ότι δεν ανταποκρίνεται στην πρόβα, εκείνη την ημέρα υπέγραψα την καταδίκη μου. Αυτό που δεν μου έχουν χρεώσει ακόμη, είναι ότι έκανα φόνο ή ότι προσπάθησα να σκοτώσω άνθρωπο. Επίσης εγώ βιάζω σε μια συγκεκριμένη περίοδο πριν τίποτα και μετά τίποτα. Έκανα ένα χρόνο φυλακή. Ξέρετε τι πέρασα εκεί μέσα; Δε θέλετε να ξέρετε. Κοιμάσαι και δεν ξέρεις αν θα ξυπνήσεις. Όχι γιατί θα σου κάνουν κάτι οι κρατούμενοι. Εμένα οι κρατούμενοι μου φέρθηκαν άψογα. Μου έλεγαν «εσύ που είσαι αθώος η μια σου μέρα περνάει για δέκα μέσα στη φυλακή»».

«Θέλω να πάω σπίτι μου, εγώ δεν είμαι σαν τον Μπέζο»

Ο Πέτρος Φιλιππίδης ανέφερε πως συνάδελφοί του που έχουν στραφεί εναντίον του, δεν έχουν το σθένος να τον κοιτάξουν στα μάτια. «Ποιος το λέει αυτά; Ο Μπιμπίλας ο Μπορδούμης, ο Πασχάλης Τσαρούχας, η Τζένη Διαγούπη που μου έτριβε τα πόδια στη παράσταση; Όλοι μαζί. Δεν μπορούν να με δουν στα μάτια. Δεν ήρθε ένας να μου πει κάτι. Θέλουν να ξεχάσουν το δικό τους παρελθόν. Είναι και αυτό ένα κίνητρο. Ήθελαν να με βγάλουν από το θέατρο και με βγάλανε. Από τη μνήμη και την καρδιά του κόσμου όμως δεν μπορούν να με βγάλουν», είπε ο κατηγορούμενος φορτισμένος για να προσθέσει: «Εγώ είμαι αγαπητός στο κόσμο δεν είμαι σαν τον Μπέζο, μυστήριος. Και δεν μπορούν να με βγάλουν από εκεί. Και αυτό τους πονάει. Όποιος βγει να με υπερασπιστεί τον τελειώνουν για πάντα. Μίλησα με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδη και μου είπε: «Είμαι μαζί σου αλλά δεν βλέπεις τι γίνεται;». Ο κόσμος καταλαβαίνει. Τον Κιμούλη δεν τον άγγιξε τίποτα. Ο κανονικός κόσμος ξέρει και δε κρύβεται, δεν είναι θρασύδειλος. Δεν έχω μιλήσει δυο χρόνια τώρα και έχω πολλά μέσα στη ψύχη μου. Θέλω να πάω σπίτι μου. Επιτρέπεται 60 χρονών άνθρωπος να κλαίω μπροστά σας; Δεν είμαι βιαστής, είναι δυνατόν να κάθομαι να λέω αυτό το πράγμα. Κάντε ότι θέλετε…».

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του μέλη του δικαστηρίου υπέβαλλαν στον Πέτρο Φιλιππίδη σειρά ερωτήσεων.

Πρόεδρος: Γιατί στείλατε εκείνο το εξώδικο στα κανάλια;

Π. Φιλιππίδης: Με πήρε ο Λιάγκας τηλέφωνο και μου είπε «κάνε κάτι γιατί ακούγεται το όνομά σου».

Πρόεδρος: Θέλω να γίνετε λίγο ποιο συγκεκριμένος. Ποιος το έχει οργανώσει όλο αυτό εναντίον σας όπως λέτε; Ποιο ήταν το κίνητρο της κάθε μιας καταγγέλλουσας;

Π. Φιλιππίδης: Δεν έδωσα δουλειά σε καμία.

Πρόεδρος: Και άλλοι δεν τους έδωσαν….

Π. Φιλιππίδης: Ναι, αλλά δεν είχαν δημιουργήσει τη σχέση που είχα δημιουργήσει εγώ μαζί τους …

Πρόεδρος: Άρα ήταν και τα προσωπικά θέματα λέτε;

Π. Φιλιππίδης: Ναι. Από πού προκύπτει το στημένο δηλαδή; Δεν το είδα με τα μάτια μου αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι έγινε από όλα αυτά που έχω δει μέχρι τώρα. Δεν πήραν τη δουλειά. Η πρώτη γιατί έρχονταν και ξαναέρχονταν; Καμία δε μίλησε για βιασμό, ήθελαν να με εξοντώσουν επαγγελματικά.

Εισαγγελέας: Λέτε για οργανωμένο σχέδιο εναντίον σας. Πως μίλησαν δηλαδή οι κυρίες Αναστασοπούλου, Παπαχαραλάμπους και Δροσάκη με τις άλλες τρεις κυρίες που σας κατήγγειλαν στη συνέχεια;

Π. Φιλιππίδης: Τηλεφωνήθηκαν μεταξύ τους, όλος ο χώρος. Ήθελαν να κάνουν αυτή την αλλαγή για συγκεκριμένα πρόσωπα που τους θεωρούσαν ανθρώπους με εξουσία, που πρέπει να φύγουν για να πάρουν άλλοι τα ηνία. …Η κυρία Παπαχαραλάμπους γνωρίζεται με την κ. Δροσάκη…

Εισαγγελέας: Επιμένω σε αυτό γιατί το λέτε από την αρχή. Λέτε ότι είναι ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο για να ξαναμοιραστεί η πίττα. Δεν έχω πάρει απαντήσεις

Π. Φιλιππίδης: Πρέπει να ψάξετε το παρελθόν της δεύτερης καταγγέλλουσας. Ψάξτε τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, αν θέλετε μια δίκαιη δίκη. Ψάξτε τις σχέσεις τους. Δε θα σας πω εγώ περισσότερα πράγματα. Έχουν έρθει δυο άνθρωποι και μου έχουν πει για δυο από τις καταγγέλλουσες που έχουν δουλέψει μαζί τους….

Εισαγγελέας: Λέτε ότι έπρεπε να φύγουν οι παλαιοί… Δεν είστε 85 χρονών …

Π. Φιλιππίδης: Από την υπεράσπιση λέγανε για εμένα «17 χρόνια στο «Μουσούρη»». Αν δεν τα βάλετε όλα αυτά μαζί δε θα καταλάβετε

Εισαγγελέας: Γιατί επέλεξαν εσάς όμως;

Π. Φιλιππίδης: Γιατί έκανα μια ζωή που παρέπεμπε σε αυτό που ήθελαν. Δεν κρυβόμουν…..

Εισαγγελέας: Μας λέτε ότι και οι τρεις καταγγελίες είναι ψευδείς. Θεωρείτε ότι αυτό ο τρόπος είναι ο πιο ανέφελος να εκθέσουν ένα κομμάτι έτσι της προσωπικής τους ζωής;

Π. Φιλιππίδης: Η απάντηση είναι ναι. Δεν στοιχίζει τίποτα γιατί μέσα σου δεν έγινε και κάτι. Τώρα αν καταστρέφετε η ζωή του άλλου; Θα ξεχαστεί γρήγορα…

Εισαγγελέας: Γιατί το έκαναν τώρα και όχι στην αρχή της καριέρας τους;

Π. Φιλιππίδης: Γιατί τώρα δημιουργήθηκε το κλίμα.

Ολοκληρώνοντας την απολογία του ο Πέτρος Φιλιππίδης διάβασε άρθρο του Χρ. Χωμενίδη για τον χαρακτηριστικά του καλλιτέχνη. Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή με την πρόταση της εισαγγελέα της έδρας επί της ενοχής η μη του κατηγορουμένου.

πηγή: www.protothema.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ