Γαλλία: Σύνταξη στα 64 αυξάνεται το όριο από το 2030

Petite Perle 300×250

Η γαλλική κυβέρνηση βάζει μπρος το μεγάλο της στοίχημα: την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ή αλλιώς «τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση» όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια.

Διά στόματος της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν λοιπόν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62 από το 2030, υλοποιώντας τη δέσμευση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμιση παρά την απειλή απεργιών και μαζικών διαδηλώσεων.

Πρακτικά, παραδείγματος χάριν, απαιτούνται 43 χρόνια εισφορών από το 2027 αντί για το 2035 για να έχει κάποιος πλήρη σύνταξη.

Η κυβέρνηση θα αυξήσει την ηλικία για τη λήψη σύνταξης σταδιακά, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη. Η κ. Μπορν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα έχει έλλειμμα το 2030.

Ακόμη και τα μετριοπαθή συνδικάτα έχουν ορκιστεί να βγουν στους δρόμους εάν ο Γάλλος πρόεδρος προχωρήσει με την αύξηση της ηλικίας. Οι επικεφαλής όλων των μεγάλων εργατικών οργανώσεων θα συναντηθούν αργότερα την Τρίτη για να συζητήσουν πώς θα ανταποκριθούν στα κυβερνητικά σχέδια.

Αυτό σηματοδοτεί το τέλος πολύμηνων συζητήσεων, κατά τις οποίες η κυβέρνηση ενημέρωνε διαδοχικά τα διάφορα πολιτικά κόμματα καθώς και τα συνδικάτα και τους εργοδότες. Η πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τα περιγράμματα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο του 2023.

πηγή: www.naftemporiki.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ